Rate this item
(0 szavazat)

fsv 84.jpg - 53.15 KbÉpül a járda a Wesselényi utca páros oldalának egy részén

 


Az elmúlt hét elején szakemberek jelentek meg a Wesselényi utca vasútállomás felőli páros oldali szakaszán, és elkezdték bontani géppel a töredezett, hiányos járdaszakaszt. A hét második felére láthatóvá vált, hogy a bontás az Arany János Általános Iskola kerítésének végéig tart. Az eltelt idő alatt a tört beton és föld elhordása megtörtént.

Vöröskeresztes bál


A városrészi Vöröskereszt szervezetének hagyományos jótékonysági bálja január 27-én, szombaton, 19 órakor kezdődik a 111-es út és a vasút kereszteződésénél lévő Grante étteremben. Jelentkezés január 23-ig korlátozott számban lehetséges. Mindez a korlátozás azért van, mert a meghirdetést követően a törzsvendégek azonnal bejelentkeztek, és lefoglalták az asztalokat. A „maradék” asztalokra van lehetőség jelentkezni. A zenéről, a jó hangulatról évek óta ugyanaz a „szereplő” gondoskodik, nevezetesen Borbély György, a Dudó bohóc. Jelentkezni, asztalt foglalni a 06-30/300-25-02-es telefonon lehet.


Megvan a kocsonya-szépségverseny időpontja


Idén már január közepén a szervezők kijelölték és kihirdették az immár hagyományos, most nyolcadik, kocsonya-szépségverseny időpontját. Ezt február 10-re, szombatra, tűzték ki. Elmondták, hogy ezzel a korai kijelöléssel időt akarnak adni a felkészülésre, tervezésre és arra is, minél több családba jusson el hír, ezáltal minél többnek legyen kedve és ideje a versenyre nevezésre, vagy csak érdeklődőként megjelenni a rendezvényen.


Leszedték a karácsonyi fényeket adó elemeket


Az elmúlt héten megtörtént a karácsonyi ünnepkörre felszerelt, fényeket adó eszközök leszerelése a közvilágítási oszlopokról. Összesen Kertváros területéről tíz darab elemet kellett leszerelni. Ugyanezen idő alatt a Kirendeltség előkertjében felállított városrészi karácsonyfát is „leszerelték”, és elszállították.


Nincs homok, só


Itt vagyunk a tél közepén, és Kertváros területére nem deponáltak a járdák síkosságának megszüntetésére szolgáló homokot, sót. Vagyis nem készültek fel a bármikor síkossá, csúszóssá válható közlekedési felületek kezelésére. A város belső területein több helyen lehet látni ládákat, amelyekben homok és só van, ahonnan a lakosok vihetnek a járdák síkosságmentesítésére anyagot. Kertváros miért maradt ki?


Elkezdődött az ökumenikus imahét városi rendezvénysorozata


A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa szervezi évente január hónap második felében az ökumenikus imahetet a krisztushívők egységéért. Ehhez az Esztergomban szolgáló egyházak is csatlakoznak. Vezetőik, papjaik, lelkészeik kölcsönösen egymás templomaiban nyolc estén keresztül felváltva hirdetik az igét. A városi eseménysorozat első helyszíne Kertváros katolikus temploma volt január 17-én este, 18 órától. Még a karácsonyfák és rajta a világító izzók pompásan díszítették az Isten házát. A betlehemi jászol is a karácsony ünnepét idézte. A templom teljesen megtelt hívekkel. A harangszó után a bevonuló papok, lelkészek, paróchus, diakónus szolgálatával megkezdődött az ökumenikus imahét Esztergomban. Pokriva László, a Kerektemplom katolikus plébánosa végezte az igehirdetést. A református egyház három lelkésze, Ágoston Csaba, Ágostonné Apáti Gabriella és Révfalviné Budai Julianna mellett az evangélikus lelkésznő, Klimentné Ferenczy Andrea, Takács Gusztáv görög katolikus paróchus, Lesták Zoltán diakónus és a helyi plébános, Szerencsés Zsolt tiszteletbeli kanonok szolgáltak az imahét első estéjén. Az est zenei, énekesi „támogatása” két „forrásból” megoldott volt. Ugyanis a templom orgonája olyan állapotba került, hogy azon nem lehetett elfogadhatóan kísérni az imahét megnyitó rendezvényét. Ezért a Boldog Ceferino Alapítvány gitáregyüttese és énekes hölgye, valamint Vereckei Attila zenetanár mobil orgonájával és felesége énekével egészült ki az est.
Az együttlét ideje alatt a jelenlévők a liturgiába építetten köszöntötték egymást a béke jelével, kézfogással. A végén az elvonuló hívőktől a papok, lelkészek, paróchus, diakónus a saját egyházuk „rendtartása” szerint köszöntek el a templom ajtajában. Ezt követően még hét estén át a város templomaiban kölcsönösen hirdetik az igét, közöttük a katolikus egyház magyarországi legnagyobb templomában, a Bazilikában is. Itt Kertváros plébánosa, Szerencsés Zsolt tiszteletbeli katolikus kanonok volt az igehirdető.
Az idei témát a Karib térségi keresztyének állították össze. Az imahét központi igéje: „Jobbod, Uram, dicső az erőtől…” „Uram, a jobbod kitűnik erejével…” lett. Megtalálható a teljes igehely a 2Móz 15,6 Bibliahelyén. Az anyag összeállítói azt szeretnék hangsúlyozni, hogy Isten ereje mindennél nagyobb, másrészt a Biblia a vigasztalás és a felszabadítás forrása.


Új bejárati ajtó a postán


Azt már befejezett tényként írtam korábban, hogy a helyi posta tönkrement járdáját térkövekkel borították, és megoldották az akadálymentesítést is. Megszüntették a járdát. Most folytatásként azt is megírom, hogy a tönkrement küszöb is javításra került, mégpedig úgy, hogy vele együtt teljesen új bejárati ajtó is beépítésre került. Az ajtó sötétbarna, masszív, fejmagasságban csúcsára állított négyzet alakú üvegbetéttel. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor