Hírek Esztergom-Kertvárosból – 2018. január 7.

Írta: Nagy Tibor 2018. január 07. vasárnap, 22:46
Rate this item
(0 szavazat)

fsv 76.jpg - 50.73 KbCsőrepedések

 


Sajnos megvannak az idei első csőrepedések! Az első január 2-án volt a Kassai úti 18-as számú családi ház előtti területen. A hiba megszüntetésén még a hajnali órákban is dolgoztak. Itt a leágazás meghibásodása történt. A második január 3-án a Kassai út 38-as számú családi ház előtt. A következő január 4-én este, 19 órakor történt. Ennek a csőrepedésnek a helye a 250 milliméteres főnyomó vezetéken, a valahai ÁBC áruház előtti tehermentesítő úton volt. A vízműveknek a hiba bejelentése telefonon kb. negyed órával később történt. Méghozzá szolgálaton kívüli dolgozójuk tette a szakszerű bejelentést.

A hibaelhárítók két embere több mint másfél órával később, 20 óra után negyvenöt perccel jelent meg, és elzárta a vízhálózat érintett szakaszát. A környék családi házaiban nem volt használati ivóvíz. Lajtos kocsiból biztosították a vízellátást. A kocsi még másnap délelőtt is a lakosság rendelkezésre állt. Mire elzárták a vizet, a volt ÁBC udvarába, a Rozmann-féle ház udvarába, a Kovács-féle ház udvarába, a Botka-féle ház udvarába, a Huszár-féle ház udvarába és a Zöldséges pavilon területére ömlött be a feltörő és elfolyó víz. A vízmennyiségből „jutott” a városrészen átvezető 111-es úton keresztül a Damjanich János út 59-es és 61-es számú családi házak udvarába is, miután az úttest melletti mindkét árok megtelt, és a házak felé folyt a víz az úttesten keresztül. Ezalatt a tehermentesítő úttesten a víz a Kolozsvári út „irányába vette útját”. Az itt lévő csatornarácsokon keresztül a csapadékvíz- elvezető csőhálózatba került. Az elnyelő kapacitása nem volt elég a teljes elnyelésre. A vízművek lezárta a tehermentesítő út forgalmát, és felbontotta a területet. A munkálatokat szádfalas oldalbiztosítással lehetett csak végezni a laza, omló homok miatt. A munkagödör napokig nyitva lesz, az úttest helyreállítása majd csak azután következhet.


„Röhögnek” a szárnyasok


Az elmúlt év ősz folyamán írtam arról, hogy a kertvárosi körforgalomnál lévő áruház bevásárlókocsi-tárolójába a madarak annyira beszoktak, hogy ott az ürülékükkel, elhullajtott tollazatukkal, szemetelésükkel higiéniai problémákat vetnek fel. Az áruház vezetősége is észlelte a gondokat, többen is észrevételezték a helyzetet. Többek között e sorok írója is szóvá tette a helyi vezetőnek. A központi vezetőség lépett. A bevásárlókocsikat tároló térbe bizonyos program szerint megszólaló elektromos madárriasztót szereltek. Az első időszakban hatásos is volt. Eltűntek a szárnyasok. Tiszták maradtak a kocsik, a betonaljzaton nem volt szemét. Most azt tapasztalom, és másoktól is hallom, hogy a szárnyasok már annyira megszokták az ismétlődő, ugyanazokat a következmény nélküli „riasztó zajokat”, hogy ügyet sem vetnek rá. Valaki azt mondta, „ezen a riasztáson a madarak csak röhögnek”. Kialakult bennük a reflex, semmit nem jelent számukra a géphang, ugyanúgy, mint az utca zaját, megszokták. Változatlanul a bevásárlókocsikon éjszakáznak, és ott piszkítanak.


Tönkretettek egy személygépkocsit


Egy szilveszterező csoport, amely már kellő erőt, bátorságot merített az elfogyasztott szesztől, a Nyitrai úton randalírozott. Az utca páros oldalán, a Palatinus-tóhoz közeli részén a menetiránynak megfelelően parkoló Suzuki személygépkocsit megrongálták. Betörték a hátsó szélvédőjét, összetörték az első lámpáit. A gépkocsiból semmit nem vittek el. Ezek szerint csak a rongálás, az erőfitogtatás, a „jó buli” volt a cél. A gépkocsit a tulajdonosa csak január 3-án tudta a helyszínről elvinni a hatósági és rendőrségi intézkedések befejezése után.


Megszűnt a parkolási díj a városban


A város egész területén 2018. január 1-től, − kísérleti jelleggel – fél évre felfüggesztették a parkolási díjfizetési kötelezettséget. Ennek látható jelei is vannak a városban. Egyrészt a „fizetőoszlopokat” sötét színű műanyag fóliával feddték le, és ráragasztották, hogy az „automata üzemen kívül, a parkolás ingyenes”. Másrészt a hét eddigi munkanapjain a tapasztalat az, hogy a nap nagy részén nem lehet parkolóhelyet találni a város belső, volt fizetős helyein. Ennek oka további elemzést igényel. Kertvárosban ilyen „fizetőoszlopok” a Tópart utcában, a Palatinus-strand előtti útszakaszon voltak. Ezeket nem kellett sötét fóliával betakarni, mert az oszlopokat a strandszezon zárása után leszerelték, és elszállították.


Kihunytak a fények


Vízkereszt vasárnapján este már nem világítottak a karácsonyra világító füzérekkel felszerelt fák, kerítések, ablakok, erkélyek és ereszek. Túlzással, „sötét” lett Kertvárosban. 

Related items (by tag)

back to top