Hírek Esztergom-Kertvárosból – 2017. december 31.

Írta: Nagy Tibor 2018. január 02. kedd, 19:17
Rate this item
(0 szavazat)

fsv 74.jpg - 49.60 KbElkezdődött a posta bejáratának felújítása

 


A karácsonyi ünnepek utáni első munkanapon munkások vonultak a posta előkertjébe, és hozzáláttak a járda bontásának. Közben tehergépkocsik térköveket szállítottak a helyszínre. A munkások kérdésemre elmondták, a munkálatok során az épületbe történő bejutás akadálymentesítése is megoldásra kerül. Most a posta épületébe gyalogosan a gépkocsibejáraton keresztül lehetséges bejutni.

Kórustalálkozó


December 19-én, kedden, 17 órakor kezdődött a Féja Géza Közösségi Házban a szeptemberben meghirdetett kórustalálkozó harmadik estéje. Korábban Nagysáp (11. 10), Pilisszentlélek (12. 02.), most pedig a helyi idősek klubjának vegyes énekkara volt a vendéglátó. A dalos találkozók létrejöttének ötletadója dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője volt. Az október 14-én, Kertvárosban, a Szalézi lakótelepen megtartott BoRock Fesztiválon a fenti énekkarok felléptek, nagy sikerű műsort adtak. Erre a képviselő úr tette azt a javaslatot, hogy a dalosok vegyék a munkatervükbe, és rendezzenek változó helyszíneken hagyományőrző dalos találkozókat, ápolják közösen a hagyományokat. Az érdekeltek magukévá tették a javaslatot.
Az esten a Nagysápi Dalkör, a Pilisszentléleki Pávakör és a helyi Idősek Klubjának vegyes énekara mutatta be műsorát. Mindhárom produkción meghatározó volt az ádventi hangulat, a karácsonyvárás. A Pilisszentléleki Pávakör főleg szlovák nyelven énekelt Nagyvári Lajos harmonikakísértetével. Pl.: szlovákul énekelték a Csendes éj kezdetű karácsonyi dalt is. A nézőtéren jelenlévők velük együtt énekelték, magyarul. Felemelő volt az összhang. A Nagysápi Dalkört Nagy Judit vezényelte. A településük karácsonyi dalkincséből adtak műsort. A helyi Idősek Klubja kórusa megerősítve négy gitárral és dobbal Máthé Péter és Koncz Zsuzsa egy-egy ismert számát énekelték. Majd a Legyetek jók, ha tudtok és a Vén Európa számokat ütemes taps mellett énekelték Nagy Judit vezényletével. Volt az énekkaroknak még egy fellépésük. Ezen kimondottan ádventi, karácsonyi dalok hangzottak el. Ezt a „kört” a Pilisszentléleki Pávakör a Pilisi Himnusz éneklésével zárta. Legvégén az egyesített kórus búcsúzott a közönségtől. Ebben a produkcióban dr. Völner Pál kórustagként a Kisjézus megszületett kezdetű éneket énekelte.
A kórustalálkozó családias, baráti beszélgetéssel és vendégfogadással ért véget. Itt volt lehetőségem az országgyűlési képviselőnek megismételni javaslatomat, amit már korábban, a városban működő Idősek Tanácsa közel két hónappal ezelőtti összejövetelén megtettem. A város polgármestere ezen nem volt jelen, mert ebben az időben a testvérvárosi kapcsolatok ápolása miatt Lourdes-ban tartózkodott. Az őt képviselő városházi dolgozó hallotta a javaslatot, kértem vigye tovább. Elsőre megkérdeztem a képviselő úrtól, eljutatott-e hozzá közel két hónap után a javaslatom. A válasz egyértelmű: nem. Megismételtem javaslatomat többek füle hallatára: járjon el, hasson oda, hogy a Seuso-kincsek kerüljenek bemutatásra Esztergomban is. Az első, spontán reagálása az volt, hogy a város megérdemelné, és méltó helye lenne a kincsek bemutatásának a Vármúzeum. A javaslatomat továbbviszi. Engem ez megnyugtatott.


Idősek karácsonyi ünnepsége


A városrészen működő Idősek Klubja december 21-én, délután tartotta közös karácsonyi ünnepségét a Féja Géza Közösségi Házban. Ez a rendezvény az éves összegezés, a vetített, fotós visszatekintés, az emlékezés az eseményekről, programokról az öröm ünnepe. Idén is így volt. A klub vezetőségében meghatározó változások történtek. Idén már a harmadik vezető van a klub élén. Egy eltávozott, egy hosszabb ideje egészségügyi kezelésen vesz részt. A mostani megbízott vezető, Noémi, aki néhány hónapja van a klub élén, teljes értékűen át tudta tekinteni az egész év klubéletét, a klubtagok ténykedését. Vetített képes beszámolójában az egész évről adott beszámolót tételesen. Ehhez Lácza Gábor, a Ház műszaki mindenese volt a segítője. Előadásának végén nagy tapsot kapott.
A megjelenteket a feldíszített, világítófüzérrel ellátott karácsonyfa fogadta halk, aktuális zenével. A tagok műsort adtak, szavaltak, prózát mondtak, a vegyes kórus gitárkísérettel karácsonyi énekeket adott elő.
Szőke Szabó Mónika, az Egyesített Szociális Intézmények igazgatója, köszöntőjében elégedetten állapította meg, hogy a kórusnak profi vezetője lett Nagy Judit személyében. Külön kiemelte, hogy a fővárosban kiugró elismerésben részesült a klub, a kézműves vásárra készített és az elvitt kézimunkák az utolsó darabig elkeltek. Kevés is volt. Kérte, tovább színesedjen a klubélet. Tóth Tamás, a Ház igazgatója, annak a meglepetésének adott hangot, hogy nem is gondolta, mennyi program volt az idén a klubon belül. A személyi változások nem törték meg a folyamatosságot. A közös fotót most is elkészítették. Ezt követően a közös ebéd elfogyasztása következett. Ezalatt is az ünnephez kapcsolódó halk zene szólt. Az asztalbontás után a tagok egymásnak kölcsönösen kellemes karácsonyi ünnepeket, boldog új esztendőt kívánva távoztak a klubból. Azzal búcsúztak el egymástól, hogy jövőre újra találkozzunk a klubban. 

Related items (by tag)

back to top