Rate this item
(0 szavazat)

fsv 73.jpg - 48.38 KbA Féja Géza adományozó levél átadása

 


Bensőséges, családias rendezvény keretében december 20-án került második alkalommal átadásra a Féja Géza Díj. A közösségi intézményben a névadójáról elnevezett díj évente kerül átadásra. A helyi elismerésben azok a személyek, csoportok részesülhetnek, akik hosszabb ideje Kertváros társadalmi, kulturális, közösségi életében meghatározó szerepet töltenek be, mozgatórugói a helyi társadalmi életnek. Most a városrészen ténykedő és a Közösségi Házban működő Írisz Fotóklub és Orbán Ilona kapta az elismerést.

Az adományozó levelet az előző évben díjazottak adják át. Most a tavalyi díjazott csoport vezetője, Barnáné, a Kreatív Kincsek Alkotó Közössége irányítója adta át a fotóklub vezetőjének, Czéh Zoltánnak. Az egyénit pedig e sorok írója ─ az egyes számmal jelzett oklevél tulajdonosa ─ adta át Orbán Ilonának, a városrész aktív szervezőjének. Ő a pogácsasütő és a kocsonyakészítő verseny helyi meghonosítója, a vöröskereszt helyi irányítója.


Mégsem volt elektromos vontatású vonat


Annak ellenére, hogy a MÁV kb. tíz nappal korábban közzétette, a menetrendváltozással egy időben, december 10-én, a Budapest – Esztergom vasútvonal villamosításával kapcsolatban egy villamos vontatású vonatpár megjelenik a vonalon, az nem jelent meg. Nincs hivatalos információm az elmaradás okáról. A helyi vasutasoktól beszélgetésem során kapott információ szerint a biztosító hálózattal nem volt minden rendben.


Postai állapotok


A városrészen működő postáról már többször írtam. Egy korábbi szösszenetemben kiemeltem, hogy az ablakokban elhelyezett virágos ládák feldobták az épület összképét. Egy másik ilyen „értékelésben” az volt a téma, hogy az utca járdájától az épület bejáratáig tartó járda már-már balesetveszélyes. Erről fotót is mellékeltem. Most ezt újra megerősítem. A kb. 15 méteres bejárati járdán már nincs olyan felület, ahol a láb valamely irányban ne billenne ki az egyenetlenség, a kisebb-nagyobb kátyúk, a feltöredezett beton miatt, és ne lenne a láb veszélyben. Ha a bejárati ajtóig eljut valaki, ott a küszöb a balesetveszély. „Halkan merem leírni”, szétrohadt, elporladt, megsemmisült az idők folyamán. Az ide vezető úton a postai szolgáltatást igénybe venni szándékozó kerekes székesek, babakocsisok nem tudnak az épületbe jutni. Lépcső van az útjukban. Nincs akadálymentesítés. E sorok megírása után az történt, hogy a posta bejárati járdáját elkezdték felújítani. A gyalogos beközlekedés a gépkocsik bejárati kapuján keresztül történik.
A másik ilyen észrevétel, hogy a mobil postafiókszekrényt eltávolították a fogadótér megvilágítatlan, sötét sarkából. Ezzel semmi gond nincs. A fiókbérlők elfogytak, nincs rá szükség. De ami ezután következett, az már nem maradhat szó nélkül. A szekrény helyére tették a sötét sarokba, kivilágítatlanul azt az asztalt, amely eddig az ablak előtt, jól megvilágított helyen volt. Itt lehetett jó fényviszonyok mellett leveleket írni, címezni leveleket, totó-, lottótippeket kitölteni, szerencsejáték-kaparásokat elvégezni stb. Az új helyen az asztal megvilágítatlan, sötét, írásra vagy bármi más kézi műveletre alkalmatlan. Miért nincs helyi világítás az asztal fölött, ha egy sötét sarokba került az asztal, amely a szolgáltatás részét képezi?
További észrevételek a helyi postai szolgáltatás vonalán. A napi nyitásra a személyzet nincs felkészülve! Nyitásra nincs az „árukészlet” a „terítéken”, a „kirakatban”, nincs az „asztalon”. Akkor veszik elő az árut, ha valaki elsőre kéri. A napi sajtó zsákját csak akkor bontják fel, ha valaki a benne lévő lapot kéri. Önállóan a nyitásra nincs áruválaszték a pulton. A szerencsejáték bármely fajtáját csak akkor teszik ki, ha valaki elsőre kéri. A hagyományos boríték, levelezőlap csak a raktárból hozható elő, már ha van. A tapasztalat az, hogy a legtöbbször nincs. Erre az a válaszuk, az áruféleségre csak egy ember a vevő a településről. Raktárra nem rendelnek.


A mai nap került a városrész karácsonyfája felállításra


December 20-án, kedden, került felállításra a városrész karácsonyfája a Kirendeltség udvarában. A most ott épülő gépkocsiparkoló közepén került lesüllyesztetten kialakításra a fát „befogadó” szerkezet. Ez a szerkezet több évre megoldja a fák elhelyezését, és stabil rögzítését. A felállítást emelőkosaras gépkocsival oldották meg. A rögzítés után azonnal fényfüzért és díszeket helyeztek a fára. A fa kb. hét méter magas, arányos, dús lombozatú, sűrűn vannak rajta a világítótestek. Összességében szép színfoltja lett Kertvárosnak.


Bezárt a Faház kereskedelmi egység


A városrészen a napi szóhasználatban csak Faház kiskereskedelmi, főleg élelmiszer boltnak nevezett egység december első hetében bezárt. Rövid, 1-2 éves működése után kénytelen volt „lehúzni a rolót”. A vállalkozás nem volt nyereséges.


A körforgalom mindkét ága használható


Hosszú idő után, a hét kedd reggelétől, a megépített Kincses-patak fölötti körforgalom átkerült a normál „üzemmódba”. Így a kétirányú forgalom a saját sávjában bonyolódik. Az ezt követő időszakban a körforgalom további munkálatai miatt még nem nevezhető késznek. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor