Rate this item
(0 szavazat)

fsv 59.jpg - 51.16 KbElszállították a búvárbázisról a vízi eszközöket

 


A hét közepén, szerdán, darus kocsi jelent meg a Tópart utcai búvárbázison. A vízből egymás után kiemelte a benne lévő trepli elemeit. Sorba a szállító gépkocsira rakta. Elszállították száraz helyre, ahol a rárakódott algák, moszatok, csigák, kagylók eltávolítása után átfestik, és a jövő tavaszi vízre tételig ott „dekkolnak” az elemek.

Galambkiállítás


December 10-én, vasárnap, délelőtt nyílt meg a térség galambászainak egynapos kiállítása a Féja Géza Közösségi Ház nagytermében. Ekkor a térségben élő, tenyésztő, ténykedő galambászok „felvonulnak” a bemutatás igényével. A térségen még Szentendre területét is érteni kell. Az évente Kertvárosban megrendezésre kerülő kiállításon tulajdonképpen a galambok és galambászok versenyét is érteni kell. Ugyanis hivatásos „galambbírák” vesznek kézbe minden állatot, és szemrevételezésre, ránézésre, tapintásra, a szárnytollazatok, szárnykiterjesztés, testfelépítés, csontozat vizsgálata után pontokat adnak. Pontokat adnak a galamb „előéletére” is. Ezt a galambot kísérő okmányból állapítják meg. Ez az okmány kíséri a galambot azóta, amióta kibújt a tojásból. Erről minden adat pontosan leolvasható. Pl.: megtudható, milyen idős, eddig milyen versenyeken vett részt, mikor, milyen eredményt ért el a versenyeken, a megtett kilométerek versenyenként és összesítésben. A végső összesítés alapján az élen végzett galambok jövő januárban a Budapesten megrendezendő országos megmérettetésen vesznek részt.


Csőrepedés


A hét második napján, kedd délelőtt víz buzogott a föld alól a Damjanich János utca 16/b számú családi ház előtti térségben, közvetlenül a 111-es számú úttest mellett. A víz a zöldfelületen jött a felszínre, a padkán. A javítóbrigád a városrészen átvezető út Esztergomba vezető sávját lezárta. A közlekedést fenntartotta úgy, hogy váltakozva engedte a forgalmat a szomszéd sávban. A javítás befejeztével az út felszabadult. A javítás helyén a figyelmeztető tábla kihelyezése megtörtént. A hét végére betemették a munkagödröt, és a területet zúzott kővel fedték be.


A Filmklub műsorából


A Féja Filmklub műsorán december 13-án 19 órától a Hivatali karácsony című magyarul beszélő, amerikai vígjáték szerepel. A film 106 perc időtartamú. Helye a Féja Géza Közösségi Ház nagyterme. Várnak miden érdeklődőt, a belépés ingyenes


Kézműves alkotóközösség kiállítása
 

December 14-én 17 órakor kezdődik a városrészen működő Kreatív Kincsek Alkotó Közössége (még sokan vannak, akik Selyemfonal Képzőművész Kör néven ismerik őket) tagjainak karácsonyi kiállítása a Féja Géza Közösségi Házban. Minden évben, az adventi időszakban, a közönség elé „lépnek” az éves alkotásaikból válogatott műveikkel. Most is ez történik. Várnak minden érdeklődőt a megnyitóra és a kiállítás teljes idejére.


Barlanglátogatás


Az idei utolsó lehetőség a Sátorkőpusztai-kristálybarlang megtekintésére december 16-án lesz. Ekkor 10 és 14 óra között van lehetőség a hegy „gyomrába” tekinteni. Előzetes bejelentkezés szükséges. A + 36 – 20 /95 – 58 – 211-es telefonon vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen tehető meg a jelentkezés. A barlang bejárása mára már közepes túrának számít. A lejáratot új, rozsdamentes létrák, lépcsők, járófelületek, kötelek, hágcsók segítik azon felül, hogy személyesen a barlangászok is közreműködnek a lejutásban. A járófelületek beépítésével megszűnt a képződmények taposása. A járófelületekről lelépni tilos. Az alsó terem tágas, 40 méter mélyen van. Ennek a teremnek a Benedek Endre nevet adták, emlékezve a bányamérnökre, az egyesület elődjének alapítójára, a barlang első kutatójára. Erről évekkel ezelőtt a teremben egy emléktábla elhelyezésével gondoskodtak az utódok. Évfordulókon koszorút helyeznek el a táblánál. Az újabb feltárások nyílttá tették a térséget. Innét indulnak az újabb barlangrészek kutatásai, pl. a pünkösdi ág további feltárása. A barlang a túra alatt kivilágított. Erről a felszínen működő aggregátor „gondoskodik”. A túrához zárt, strapabíró öltözet, zárt lábbeli, fejvédő szükséges. A kobakról a túravezetők gondoskodnak. A túra végén a kobakot vissza kell adni. A barlang alsó, nagy termében a hőmérséklet állandóan 14 Celsius-fok. Itt történik a barlang kialakulásának és újkori történetének ismertetése. Itt mutatják meg a jellegzetes, szép képződményeket, és a felfelé vezető úton megcsodálandó részekre hívják fel a figyelmet.


Színmű a református templomban


December 10-én, vasárnap délután Esztergom város reformátusainak templomában hivatásos színészek, az Esztergomi Várszínházból, a reformáció fél évezredes évfordulójához kapcsolódóan A zsoltáros és a zsoldos címmel színdarabot adtak elő. A színpadot a szószék előtt alakították ki úgy, hogy az Úr asztalát a térből kivitték. A szószéket „beemelték” a színpadba. A négyszereplős darab Szenczi Molnár Albert bibliafordító, reformátor életének egy tragikus szakaszát vitte színpadra. Az író Tóth-Máthé Miklós. A Várszínház színészei, akik a darabot megjelenítették: Horányi László, Ivaskovics Viktor, Havasi Péter és Farkas Tünde. Ő a darab teljes ideje alatt a szószéken pengetős hangszerének kíséretével vagy a cappella zsoltárokat adott elő, beépítve a darab eseményfolyamába. Az előadást Kis Domokos Márk rendezte.
A közel egyórás darab végén nagy tapsot kaptak a művészek. Vissza is tapsolták őket. Az előadást követően Ágoston Csaba református lelkész megköszönte a nagyszámú jelenlévőnek az érdeklődést és az elismerő tapsot, a színészeknek a játékot, a város egyházaitól megjelent képviselőknek a lelki és személyes támogatást, a város vezetőinek a segítséget. Külön kiemelte Romanek Etelka polgármester asszony hathatós közreműködését. Tulajdonképpen a rendezvényt ő hozta a templomba a reformáció fél évezredes évfordulója tiszteletére.
A színészeket elismerő tapsok után Ágoston Csaba bejelentette, hogy az adventi koszorún a református egyház a harmadik lesz a gyertyagyújtás során a Széchenyi téren. Külön megemlítette az adventi koszorú mellett elhelyezett Hajléktalan Krisztus című szobrot, ami megindító gondolatokat kelt a szemlélődőben. Felkérte Ferenczy Andreát, az evangélikusok városi lelkészét, dr. Harmai Gábor katolikus plébánost és a város polgármesterét, Romanek Etelkát, mondják el gondolataikat az évfordulóról és a mostani városi emlékezésről. Ebben a sorrendben megtörténtek a recenziók. Ezt követően a lelkész úr mindenkit meghívott a gyülekezeti teremben rendezett fogadásra. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor