Rate this item
(0 szavazat)

fsv 56.jpg - 41.65 KbFelrakták a karácsonyi világítótesteket

 


December 2-án, szombaton délelőtt, szerelő szakemberek jelentek meg emelődarus gépkocsival Kertváros átvezető útján. Felrakták a közvilágítási oszlopokra az adventi, a karácsonyi díszvilágítás figuráit. Aznap este már fényeivel díszítették az átvezető útnak Kinizsi utca Párkányi utca közötti kb. 200 méteres szakaszát.

Mikulásünnepség


A városrész központi ünnepségi rendezvénye gyermekek részére december 5-én, 17 órakor lesz a Féja Közösségi Házban. Közreműködik Dudó bohóc. Várják a szülőket és a gyermekeket. Az Idősek Klubja tagjaihoz december 7-én, 14 órára érkezik a Mikulás a Féja Géza Közösségi Házba.


Haltelepítés


Az idei utolsó haltelepítés történt december 1-jén, délelőtt, a Palatinus-tóba. Ezen a napon a speciális szállító gépkocsi 10 mázsa pontyot és 2 mázsa compót eresztett a tó vizébe. A „pikkelyesek” háromnyaras, horogérett, egészséges példányok. A telepítéstől számított két órán át horgászási tilalom volt. A szállítmány a Velencei-tó melletti Dinnyési Halgazdasági Kft. nevelőtavaiból érkezett. Borbély Gábor, a Dorogi Bányászok Horgász Egyesülete titkára, elmondta, a tél közeledtével és a télen a horgászok is „lazítanak”, kevesen „áztatják” a zsinórt, kevesebb hal kerül a szárazra. Így több hal marad a vízben. A tavaszi ívási időszakban ebből több hal szaporodik. Különösen a kétszer is telepített compó szaporodását várják a tóban. A compó őshonos védett hal, a pontyfélék családjába tartozik. 2016-ban az év hala szavazáson az első helyen végzett.


Szemétgyűjtőket telepítettek


Az elmúlt hetekben Kertváros területén több utcában szemétgyűjtőket telepített a polgármesteri hivatal. Főleg oda kerültek ezek, ahol az emberek mozgása jelentős. Pl. a Kolozsvári útra, az óvoda előtti járdára két darab, a Tópart utcába, a strand és a búvárbázis bejáratai közelébe három darab, az Eperjesi útra szintén három darab. Mindegyiket zöldterületre tették. A Schmidt-kert Eperjesi úti oldalára is tettek gyűjtőket, a Damjanich János utca páros oldalára kettő darab került, de a Féja Géza Közösségi Ház térsége sem maradt ki.


Meggyújtották az első adventi gyertyákat


Dorog város adventi koszorújának első gyertyáját ökumenikus Istentisztelet keretében gyújtották meg a Hősök terén. Esztergomban a Széchenyi téren, a Szentháromság szobor körül épített koszorúban lévő gyertyákat a városban élő egyházak papjai, lelkészei a hívekkel együtt gyújtják meg heti váltásban. A katolikusok nevében dr. Harmai Gábor, a Belvárosi templom plébánosa mondott imát, és gyújtotta meg az első gyertyát.


Emlékezés Rubik Ernőre


A neves repülőgép-tervezőre, fejlesztőmérnökre, feltalálóra két helyen emlékeztek december 2-án. Időrendben az első helyszín Esztergomban volt, a Rubik Ernő utca elején lévő emléktáblánál. Itt koszorúkat helyeztek el az emlékezők a vízszintes összekötő tartón. Következett Kertváros, a volt munkahelyén, a mostani Grante Rt. bejárati épület falán lévő táblánál az emlékezőkoszorúk elhelyezése. Ezt követte a születésnapi megemlékezés és négy előadás. Az eseménysor baráti beszélgetéssel és ebéddel zárult.


Fotókiállítás


A VIII. megyei fotópályázat anyaga elindult a „vándorútjára”. Első állomása Esztergom, az Imaház utcai Művelődés Háza. A megyei szintű fotóverseny szervezője, kiírója, zsűriztetője, díjkiosztója és a tárlaton a bemutatója a Féja Géza Közösségi Ház. Ezek az események augusztus és szeptember hónapokban megtörténtek. Mostan az anyag a Művelődés Házának földszinti termében került falra az esztergomiaknak bemutatva. Tóth Tamás, a Féja Géza Közösségi Ház igazgatója, a főszervező, köszöntötte a jelenlévőket. Majd röviden történeti áttekintést adott az elmúlt nyolc évben a fotópályázatok színvonalának fejlődéséről. Ehhez hozzájárult az is, hogy olyan zsűri értékel évek óta, amelynek tagjai nemzetközi és országos elismeréseket „zsebelnek” be. Mónos Gábor, a zsűri elnöke, a Nemzetközi Fotóművész Szövetség (FIAP) pályázatán aranyérmet nyert. Kaszás Norbert, a zsűri tagja, az idei év természetfotósa pályázaton két első helyezést ért el. Mostanra határozott kategóriák alakultak ki. A beküldött fotók száma közel volt a négyszáz darabhoz. Ebből válogatta ki a zsűri a mostan is falon látható képeket. Az anyag 2018. január 3-ig tekinthető meg. Majd Tátra megy, a következő „állomására”. A kiállítás megnyitójának zárásaként Debreceni Bogi törzsi fúziós táncot mutatott be. Nagy tapsot kapott. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor