Rate this item
(0 szavazat)

fsv 20.jpg - 50.96 KbTómeder-takarítás

 


Az Öbölben ténykedő búvárok október 21-én, szombaton, tartották a Palatinus-tóban medertakarítási akciójukat. Borult idő, enyhe szél volt egész nap. Ez a búvárokat nem zavarta az eltervezett medertakarításban. Az akcióban rekordszámú búvár merült. Összesen 36-an vettek részt az akcióban. Ehhez hozzá kell számolni a kísérőket, a családtagokat és a szimpatizánsokat is, így alakult ki a nagy létszámú jelenlét az Öböl területén. Szabó Tamás, az akció szervezője, a merülés biztonsági vezetője elmondta, ilyen létszámú merülés még a legnagyobb kánikulai napokon sem volt. A horgászok képviselőit sem zavarta az időjárás abban, hogy a víz felületén evezve a csónakban kövessék a búvárok mozgását, és az általuk megtalált szemetet azonnal a csónakjukba emeljék.

Kb. 11 óra tájékán merültek az első párok a víz alá. Hamar a víz felszínére hozták az első „leleteiket”, és a csónakba adták. Megtudtam, hogy az Öböl térségében a legmélyebb pont nyolc méter ötven centiméter, és hogy a víz hőmérséklete ezen a napon 14-15 Celsius-fokos volt. Amint a takarításra szánt idő letelt, ez kb. 13 óra környéke volt, a stégre került a mederből felszedett szemét. Összességében a tómeder ezen a területen viszonylag tiszta, innét „csak apró” szemét és kevés anyag került a felszínre. Néhány műanyag flakon, sörösdoboz, sörösüveg, borosüveg, üdítős flakon, hegesztett szögvas keret, autógumi került ki a víz alól. Ez a terület távol van a „nagy szemétbeszállítástól”. Ide csak külön engedéllyel lehet bejutni. A tó e része bekerített. Távolról működtetett elektromos kapurendszeren át közelíthető meg a part, a vízfelület. Az összegyűjtött szemét műanyag zsákokba került egy megadott helyen. Ezeket a horgászok két nap múlva szervezetten elszállították. Mire a búvárok befejezték a takarítási akciójukat, és a felszínre jöttek, átöltöztek, elkészült az ebéd is. A közös étkezésen megbeszélték a tapasztaltakat, egyeztették az elkövetkező terveket, és a majdan feldíszített karácsonyfa víz alá vitele is szóba került. Egy korábbi írásom foglalkozott a másik, a Tópart utca melletti búvárok medertakarítási akciójával. Ők kifejezetten csak a víz alatti múzeum takarításával foglalkoztak. A tómeder többi részén nem takarítottak. Pedig a tó e szakasza szemetesebb, mint a többi terület.


Csúszdaépítés


A Palatinus-tó strandrészén folytatódik a korábban épült csúszda elbontott helyén az új csúszda építése. Jelen pillanatban állnak a tartószerkezet oszlopai és „kinyúló karjai”. Amikor többedik alkalommal a helyszínen jártam, mindig láttam, hogy a kivitelezők több horgászbotot „lógatnak fixen” a partról a vízbe. Rákérdeztem a horgász szerencsére. Elmondták, hogy nagyon változó. Volt, hogy a vacsorára „összejött” a halszükséglet. De inkább az a válaszuk, hogy rendelni kellett a vendégfogadóból vacsorát. Amint megtudtam tőlük, Miskolcról és Budapestről vannak a területen, mint kivitelezők. Hétköznapokon a Tópart utcában lévő vendégfogadóban alszanak és vacsoráznak. A hétvégét otthon, a családjuknál töltik.

 

Baleset hajnalban
 

Október 24-én, kedden, hajnali öt óra után a Kertvároson átvezető úton lakókat rendőr- és mentőautók szirénája ébresztette. Történt, hogy a Damjanich János út és az Űrrakéta utca (újabban Hell József Károly utca) kereszteződésében, a zebrán, egy személygépkocsi gyalogost ütött el. Egy idős hölgy szenvedett balesetet. A mentő kórházba szállította.


Emlékezik a Repülés Baráti Kör


Október 30-án, 10 órától a városban működő Repülés Baráti Kör megemlékezést tart az elhunyt kollégák és bajtársak emlékére. Várnak minden emlékezőt, érdeklődőt az esztergomi Belvárosi temető bejáratánál, ahonnét elindulva a mindenki feszületénél elhelyezik a közös emlékezőkoszorút. Ezt követően felkeresik az elhunyt repülősök sírjait, és gyertyákat gyújtanak, majd a Szentgyörgymező, Kertváros, Tát temetőiben nyugvó repülősök sírjait is meglátogatják. Itt is emlékezőgyertyákat gyújtanak.


Papírgyűjtés


Az Arany János Általános Iskola felsős diákjai október 27-én, pénteken, papírgyűjtéssel foglalkoztak. Járva a házakat, elkérték a felgyülemlett, fölöslegessé vált papírt. Elsősorban újságokat, nyomtatott szórólapokat, kartonszerű csomagolópapírt gyűjtöttek. Az osztályok egymással versenyezve végezték a gyűjtést. A diákönkormányzat vezetője elmondta, egy tanévben kétszer, ősszel és tavasszal tartanak papírgyűjtési akciót. Az érte kapott pénzt közösségi célokra használják. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan az osztálykirándulások költségeinek csökkentésére tervezik felhasználni. A behozott papírt azonnal lemérték, és tehergépkocsiba rakták, amely az akció végén elszállította azt. Az összegyűlt mennyiséget nem tudom, mert az akció végét nem tudtam megvárni. „Félidei” adatot mondtak a tehergépkocsiba rakodók. Ez akkor ezerötszáz kilogramm volt.


Kicselezik a fekvőrendőrt


Néhány héttel ezelőtt írtam a Kolozsvári utcában megépített kettő darab fekvőrendőrről. Akkor már említést tettem arról, hogy a kerékpárosok, motorosok a járdán közlekedve kerülik ki a sebességkorlátozó és a járművet igénybe vevő építményt. Azóta már a személygépkocsik, tehergépkocsik közül is jó néhányan azon a szakaszon két kerékkel a járdán közlekednek.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor