Rate this item
(0 szavazat)

fsv 15.jpg - 92.96 KbAz 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc 61. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezését 2017. október 21-én tartotta a Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Központ színháztermében (Budapest, XIV. ker. Stefánia út 34—36.). A rendezvény fővédnöke: dr. Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke. Védnökei: Gyenes Judith, a mártír Maléter Pál özvegye és dr. Papp Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály főosztályvezetője.

„Rajtunk van a világ szeme!
Mert, ugye, milyen érdekes
a forradalom szent zene…”

(Jankovich Ferenc: Forradalom)

Az érkező vendégeket Kovács Sándor tárogatójátékának kellemes hangjai fogadták. Az ünnepség az ’56-os lyukas zászló bevonulásával vette kezdetét, majd nemzeti imádságunk, a Himnusz csendült fel. Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke, dr. Sántha Gábor köszöntőjében felelevenítette a 61 évvel ezelőtt történteket, de kitért a napjainkat foglalkoztató, egész Európát és a kereszténységet fenyegető veszélyre, az idegen „kultúrák” térhódító szándékára. Köszönetét fejezte ki Magyarország jelenlegi miniszterelnökének, hogy megvédi országunkat a nemkívánatos betolakodni akaróktól. Reméli, hogy a többi európai ország is ezt fogja tenni. Az elnöki köszöntő után a Magyar Nemzeti Táncegyüttes remek táncosainak fergeteges előadásában gyönyörködhetett a nagyszámú ünneplő közönség. Kurucz Ádám színművész szavalatával bizonyította, hogy méltán lett a Latinovits Zoltán Versmondó Verseny győztese.
Az ünnepi megemlékezést dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára tartotta. Beszéde hangsúlyos része a forradalmi eseményekkel foglalkozott, de ő is kitért a napjaink Európáját beárnyékoló veszedelemre, az ún. migrációra.
A Magyar Nemzeti Táncegyüttes műsorának második részében a forradalom erőszakos leverését és kegyetlen vérbefojtását, a megtorlásokat, a sortüzeket jelenítette meg átérző erővel, fiatalos lendülettel, forradalmi hevülettel. A színpadkép, a koreográfia, a jelmezek, a tánctudás lenyűgözte a nézőket.
Az 1956-os kitüntetések átadása előtt a kitüntetetteket köszöntötte dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke. A kitüntetésben részesültek nevét és érdemét dr. Sántha Gábor elnök ismertette. A kitüntetéseket dr. Lomnici Zoltán kezéből vették át az érintett hölgyek és urak. A boldog pillanatok után dr. Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke mondta el zárszavát. Említést tett arról, hogy a délelőtt folyamán a Kisfogházban volt Donáth György szobrának avatásán, akit 1947. október 23-án végeztek ki. Beszélt ’56 erejéről, szellemiségéről, a névtelen és a megnevezett hősökről, a helytállás emberfeletti tetteiről, a szovjet túlerőről és a megtorlásról. Majd feltette a kérdést, hogy mi az a csoda, ami megtartotta a magyar népet, az országot ezer éven át?
Az ünnepséget a Kodály Zoltán Férfikar előadásában elhangzó Szózat zárta, majd az ’56-os zászló kivonulására került sor. Az ünnepi eseményen közreműködött még a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Hagyományőrző Egyesület. Narrátor: dr. Petrasovits Anna, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének alelnöke.

Fotó: A. Bak Péter
 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor