Rate this item
(0 szavazat)

fsv 14.jpg - 100.20 KbÜnnepi megemlékezését tartotta 2017. október 19-én 14 órától az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 61. évfordulóján a Magyar Újságírók Közössége (MÚK). Ekkor került sor a Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjak átadására is. Dr. Lovas Dániel, a Magyar Újságírók Közösségének elnöke köszöntötte az ünnepi rendezvényre nagy számban megjelent pályatársakat, köztük a Kolozsvárról érkezett Rácz Éva Máriát, aki a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke, dr. Szilvay Balázs jogászt, újságírót és dr. Sántha Gábort, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnökét.

Köszöntője után az 1956-os eseményekre emlékezett. Természetesen nem mint szemtanú vagy résztvevő, hiszen akkor mindössze kettőéves volt. A forradalom történéseit zenével és irodalmi műsorral elevenítették fel a MÚK tagjai. Albert Béla zongorajátéka lenyűgözte a hallgatóságot, Bach-prelúdiumot és Chopin-szonátákat játszott. Szabó Katalin magyar népdalokat énekelt. Dr. Lovas Dániel beszélt még 1956-ról a ma szemszögéből. „Milyen messze van ’56? Mit jelent ma 1956? Mi lett az 1956-os események résztvevőivel, a hősökkel?” -- tette fel a kérdést magának s mindenkinek. Mi történt november 4-én és utána a szovjet csapatok bevonulása során? A remény még megvolt, de a decemberi sortüzek ennek is véget vetettek. A reménykedők jelszava „márciusban újra kezdjük” (MÚK) volt, az 1848-as Szabadságharcra gondolva. Lovas Dániel röviden bemutatta „Kecskemét ’56/60” című könyvét, ami a forradalom 60. évfordulójára jelent meg. A könyv főhőse Táska László kecskeméti piarista diák, aki az ún. cédulázó társaság vezetője lett. Ez a brigád az iskolába jövet-menet „Ruszkik haza”, „MÚK” stb. feliratú cédulákat ragasztgattak ezerszámra mindenfelé. A társaság néhány hét után lebukott. Tagjait, Táska Lászlót, Szentiványi Györgyöt, Szirt Leventét és másokat kicsapták az iskolából. Táska Lászlót Aszódra vitték átnevelni. Belőle 1968-ban a megye legjobb géplakatosa lett. A rendszerváltás (1989) után ünnepelték, és sok hercehurca után visszavették a piaristák közösségébe. Ennek a hányatott sorsú embernek az életét mutatja be Lovas Dániel kitűnő könyve.
A történelmi megemlékezések végén következett a Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjak átadása. A felterjesztők egyenként bemutatták a díjra javasolt személyeket, és ismertették szakmai életrajzukat, felterjesztésük indokát. Demse Márton író, költő, újságíró, a moldvai csángó hagyományok őrzője bemutatta Rácz Éva Máriát. Kaiser László költő, író, a Hungarovox Kiadó vezetője, a MÚK elnökségének tagja bemutatta Madár Jánost. Dr. Lovas Dániel szakíró, lapszerkesztő, médiaelemző, a Magyar Múzsa kulturális folyóirat főszerkesztője, a MÚK elnöke bemutatta dr. Szilvay Balázst. A bemutatott személyek az elnöktől átvették a Petőfi Sándor Sajtószabadság-díj kitüntetést, amely egy Petőfi Sándort ábrázoló bronzplakett, és az igazoló oklevelet. Az elismerő örömtapsot követően a díjazottak egy-egy mondatban mondtak köszönetet.
A Petőfi Sándor Sajtószabadság-díj 2017. év kitüntetettjei: Rácz Éva Mária újságíró, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke, Madár János költő, könyvkiadó, a Kelet Felől, a Muravidék, az Új Tanú szerkesztője, a MÚK alelnöke és irodalmi tagozatának vezetője, dr. Szilvay Balázs jogász, újságíró, 20 éve végezte el a Kósa Csaba vezette újságíró- iskolát.
Benke Márta festőművész, a MÚK képzőművészeti tagozatának vezetője ismertette a Magyar Festészet Napja alkalmából először megrendezett kiállítást a MÚK székházának termeiben. A tárlat az ungvári születésű Kron Zsuzsa olajfestményeit mutatja be.

Fotó: A. Bak Péter
 

Related items (by tag)

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor