Rate this item
(0 szavazat)

fsv 5.jpg - 44.64 KbAutóbuszváró térkövezése

 


A Tópart utcában, az Eperjesi út sarkán lévő helyi járatos megálló területét a héten térkövezték a szakemberek. A munkát úgy végezték, hogy a felületet bekötötték a nyáron elkészült Eperjesi út páros oldali térköves járdájába. Ezenfelül a később elhelyezendő autóbuszváró területét is térkövezték, méghozzá úgy, praktikusan, hogy a váróépítmény tartóoszlopainak kihagyták a helyet. Előrelátó tevékenység.

I. BoRock Fesztivál Kertvárosban


Mintha megrendelésre lett volna, ragyogó, napsütéses, szélcsendes, száraz idő volt a Szalézi lakótelep sportpályáján rendezett I. Esztergom-kertvárosi BoRock Fesztivál idején, október 14-én, szombaton, egész nap. Az ősz legnagyobb munkájához, a szürethez kapcsolódó borkóstolóval egybekötött kórustalálkozó és zenei fesztivál zajlott a lakótelepen.
A felállított sátorban zajlottak az események, műsorok, találkozók 10 óra 30 perctől. A rendezvény első részében kórustalálkozó zajlott. Ezen Pilisszentlélek Pávaköre, Nagysáp Dalköre, Kertváros Idősek Klubjának Énekkara mutatta be tudását, felkészültségét. Pilisszentlélek Pávakörét Nagyvári Lajos kísérte tangóharmonikával, a nagysápiak hangszeres kíséret nélkül adták elő műsorukat. Kertváros énekkara „támogatást” kapott négy gitár és elektromos dob összetételű zenekartól. A helyi és a nagysápi énekkarnak Nagy Judit a vezetője. Ö a Dorogi Ikrek „egyik fele”. Mindhárom énekkar bemutatkozott prózában is. A Pávakör 1987-ben alakult a szlovák nyelv, szlovák dalirodalom, szlovák népszokások ápolására, Nagysáp Dalkörösei 2000-től vannak együtt, a helyiek 2007-ben alakultak. Pilisszentlélek énekkara a Pilisi Himnusz, a nagysápiak szüreti dalok, boros nóták éneklésével köszöntek el. A végén az egyesített kórusok közös énekléssel búcsúztak. A szereplésükért Emléklap elismerésben részesültek. Tóth Tamás képviselő, főrendező minden énekkarnak megköszönte a produkcióját. Körvonalazta, hogy a következő hetekben az énekkarok kölcsönösen meglátogatják egymást. A Féja Géza Közösségi Ház lesz az utolsó látogatási hely decemberben, ekkor az adventi ünnepkörben kórustalálkozót szerveznek még más kórusok részvételével.
Ezt követően ebéd következett. Móringer Lajos mesterszakács készítette az ételt, a speciális kertvárosi boros gulyást. Az „ebédszünet” nagyjából két órát vett igénybe. Ennek végére megérkezett a város alpolgármestere, Bánhidy László. Köszöntőjében külön kitért a rendezvény címére. Telitalálatnak tartja. Ő köszöntötte a helyi borosgazdákat. Elmondta, egész éves verejtékes munka végeredménye a bor. Kérte a jelen lévőket, ennek tudatában ízleljék, kóstolják a nedűt. Ehhez meg kellett vásárolni a fesztivál emblémájával ellátott poharat. Járt hozzá négy darab bón. Ezekért 1-1 deci bort lehetett kapni. A jelen lévő borok nevei és a termelők nevei a tartóedények mellett voltak olvashatók, ebből lehetett választani. Ilyen jellegű borkínálat, kulturált borfogyasztásra ösztönző esemény még nem volt a városrészen. Az, hogy újdonság volt ez a fajta borkínálat, borfogyasztás a kezdés idején látszott a gyér érdeklődésen, a bizonytalanságon. Ahogy átlátták a lényeget az érdeklődők, sikere lett a borkóstolásnak. A nap hátralévő részében tangóharmonikán Berecz Péter, szintetizátoron Vereckei Attila, szaxofonon Szegő Csaba műsorai következtek. Aztán jött a Miskolci Illés Emlék Zenekar koncertje, majd folytatódott a Twins and the Crazy Dogs és Jenei Szilveszter koncertjével. Az Ős P. Box koncertje zárta a tánc előtti műsorfolyamot. A táncmulatságra a Szalai Band szolgáltatta a zenét.


Az Idősek Klubjának műsora


A Féja Géza Közösségi Házban működő Idősek Klubja október 10-én kora délután tartotta az Idősek Napja alkalmából az összejövetelét. Az épületben fűtés nem volt. Ez meglátszott a jelenlévők öltözékén. Kabátban, pulóverben, kardigánban, sállal a nyakukban ültek a tagok, és nézték, hallgatták a rendezvényt. Voltak, akik a fűtés hiánya miatt nem jöttek el a műsorra. Tóth Tamás, a Ház igazgatója, a térség önkormányzati képviselője, köszöntötte a jelenlévőket. Kimentette az Intézmény vezetőjét, Szőke-Szabó Mónikát a távolmaradásért. Felolvasta a rendezvény köszöntésére írott levelét. Ezt követően a klub tagjai közül többen az aktuális eseményhez kapcsolódó témájú prózát, verset adtak elő. Így szerepelt Arany János születésének évfordulójára emlékező írás is. A helybeli óvodások közel félórás produkciójukkal köszöntötték a klub tagjait. A Csiri – Biri óvodás tánccsoport műsorában zene, tánc, mozgás, ének volt végig. Segédeszközként a seprű és a zsebkendő szerepelt. Az óvodások nagyon aranyosak voltak. Közülük többen felismerték a nézők között a mamájukat, papájukat, nagymamájukat, nagypapájukat. Szinte látszott rajtuk, hogy nekik táncolnak, énekelnek. Az óvodások egységes formájú és színű ruhácskákban szerepeltek. A műsoruk végén nagy, ütemes tapsot kaptak. A műsorukat követően vendéglátással, beszélgetéssel ért véget a rendezvény.


Fűtéskorszerűsítés a Féjában


Kész a fűtéskorszerűsítés a Féja Géza Közösségi Házban, október 12-én délelőtt elindult a fűtés. Próbafűtés üzemmódban működött a rendszer. A késő délutáni kiállítás idején már kellemes volt a levegő hőmérséklete. Az épületen belülről, minden helyiségből, eltávolították a nagy helyet elfoglaló öntvényradiátorokat. Kisebb helyet foglaló, helyileg szabályozható, szelepekkel ellátott, hőtakarékos radiátorok beépítése történt. Ahol szükség volt, plusz radiátor került beépítésre a rendszerbe, mint például a fogadótérbe.


Kiállítás a Féjában


Kolonics Péter tanár, festőművész kiállítása október 12-én, késő délután nyílott meg a Féja Géza Közösségi Házban. A szomszéd településen, Dorogon élő, alkotó és tanító festőművész alkotásaiból összeállított tárlatot megtekintők a kiállítótermet teljesen megtöltötték. A kész fűtéskorszerűsítés következtében nagyon kellemes hőmérsékletben beszélgettek, hallgatták a megnyitót. A megjelenteket Tóth Tamás, az intézmény igazgatója köszöntötte. Szomorú hírrel nyitotta meg a rendezvényt. Kérte a jelenlévőket, hogy egyperces néma felállással emlékezzenek a napokban elhunyt Kovács Lajos nyugalmazott tanárra, iskolaigazgatóra, helytörténészre, íróra, Dorog város díszpolgárára, Kertváros barátjára. A tárlat megnyitóját zenei, énekes produkcióval az esztergomi Sic Transit Folk Műhely két gitárosa és egy énekese színesítette. A megnyitó elején egy, a végén pedig négy számot adtak elő. Minden esetben nagy tapsot kaptak.
A festőművész munkásságát, életútját, művészetét, alkotásainak értékelését Szabó-Berghauer Zoltán, a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár (Dorog) igazgatója tartotta és ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Nem hagyta szó nélkül, epésen megjegyezte, eddig Dorogon még nem rendezett kiállítást a művész. Ennek ellenére meleg szavakkal értékelte munkásságát. A falon lévő 23 kép közül négyet különösen kiemelt, amelyek egyedi látásmódot, realitást jelenítenek meg. A falon lévő festmények egységes összhatásúak. Minden kép sötétre pácolt, téglalap keresztmetszetű lécekből készült keretben van. Az alkotásokon tájképek, városi épületek, templomok, feszületek, emberek, portrék szerepelnek. A városi képeken Dorog város egyes részei ismerhetők fel. A tárlat megnyitója vendéglátással, baráti beszélgetéssel, a művésszel történt beszélgetéssel, hozzá intézett kérdésekkel, vélemények elmondásával ért véget.
 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor