Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2017. szeptember 10.

Írta: Nagy Tibor 2017. szeptember 11. hétfő, 10:23
Rate this item
(0 szavazat)

fta.jpg - 44.80 KbA Féja udvarának rendbetétele

 


Az intézményben működő Idősek Klubja tagjai a múlt héten újra takarítottak, rendezkedtek, szépítkeztek a területen. A levágott zöld anyagot összegyűjtötték, a letört faágakat kötegelve kikészítették az aktuális szemetes napra az elszállításhoz. Elvégezték a kővázákba korábban telepített büdöskék ápolását is. Most egyöntetű az épülethez bevezető járda mindkét oldala.

BEBTE kirándulás


Az Esztergom–Dorog térségében működő és a Nagy-Strázsa-hegy „gyomrában lévő” Sátorkőpusztai-kristálybarlangot „üzemeltető” Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) tagjai közül négyen idén májusban tanulmányúton jártak Norvégiában. A turné 18 napos volt. Cél Európa északi „csücske”, a Nordkapp elérése volt. A „csücsök” tulajdonképp Európa legészakiabb pontja. Turisztikai látványosság. Egy majdnem függőleges sziklafal, amely a Jeges-tengerből emelkedik 307 méter magasságig. Németország, Dánia, Svédország, Finnország útvonalon, 3600 km megtétele után értek a norvég kiindulóponthoz. az egyesület tagjai. Kilenc ott élő honfitársunk várta őket. Általuk megismerkedtek a helyi élettel, szokásokkal, a norvég hétköznapokkal. Megmutatták nekik a természeti látnivalókat, az ország legjelentősebb gleccsereit és fjordjait. Megható élmény volt számukra az északi sarkkör átlépése, az állandó világosság megtapasztalása, átélése. Szintén emlékezetes volt a tajga és a tundra övezet jellegzetességeinek megismerése. Úgyszintén élmény a sarkvidéki tájon tett hótalpas barangolás. Minden várakozást felülmúlt a tengeri horgászat. Nagyszerű érzés volt a messze távolban magyarokra lelni. Lelkes túravezetők voltak. Otthonukat is megosztották. Ezeket tudtam meg Lieber Tamástól, az egyesület elnökétől, aki a tanulmányúton lévőket vezette. Erről egy úti beszámolót terveznek készíteni, és vetített képes előadást tartani.


Nyitott Templomok Napja Esztergomban is


Az Ars Sacra Fesztivál civil kezdeményezésként jött létre Szakrális Művészetek Hete néven évekkel ezelőtt. A mára már tíznapossá nőtt rendezvénysorozat az európai zsidó-keresztény kultúra gyökereiből táplálkozó szakralitás felmutatását tűzte zászlajára. Szándék volt felébreszteni az emberi lelkek mélyén szunnyadó jót, szépet, igazat. Az örök értékeket közvetítő művészeti alkotások bemutatása is a szándékok között van. Az Ars Sacra Fesztivál a kultúra terjedését segíti a művészetek számos műfaját felvonultató, ingyenesen látogatható programjaival. Ezen belül a Nyitott Templomok Napja alkalmával a történelmi egyházak megnyitják templomaikat. Színes, kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Bemutatják építészeti, művészeti értékeiket. Az országos megnyitó szeptember 15-én, 15 órakor lesz Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban. Köszöntőt mond Varga Benedek, a múzeum főigazgatója és dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár. A megnyitóbeszédet Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek tartja. Ehhez az országos rendezvénysorozathoz csatlakozott Esztergomból a református templom (szept. 16, 19 óra), a ferencesek 300 éves temploma (szept. 16, 20 óra), a Keresztény Múzeum (szept. 16, 15 óra), az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola (szept. 20, 18 óra, itt köszöntőt mond Romanek Etelka polgármester) és a Főszékesegyházi Könyvtár (szept. 22, 17 óra). Ezeken az estéken neves előadók, professzorok, tudósok, szakemberek, alkotóművészek, kórusok, előadóművészek szerepelnek. A helyszínek bejárhatók, a séták során megcsodálhatók a templomok, a múzeumok, az iskolák művészeti értékei. Megtudhatók az alkotások keletkezési történetei, napjainkig vezető sorsuk. Az érdeklődők bejuthatnak olyan helyekre is, ahová máskor nem lehet, megnézhetnek olyan értékeket, amelyek nincsenek a nagyközönség szeme előtt. Várnak minden érdeklődőt a rendezvényekre.


Tesztpróba


Szeptember első hétfőjén is elvégezték a kiépített riasztórendszeren a próbát. Kertváros területén tíz kiépített hely van, ahol magas oszlopokon lévő hangszórók „terítik be” a városrészt. Most is, mint eddig havonta egyszer, pontosan 11 órakor szólaltak meg a hangszórók. Jól érthető férfihang tájékoztatta a lakosságot, hogy a rendszer tervszerű próbája történik, a lakosságnak teendője nincs. Néha ezt „morgatópróbának” is nevezik.


A Pala-strand


A hét végén már alig volt látogató a Pala-strandon. A búvárok viszont aktívak voltak mindkét bázison. Merülési gyakorlatokat végeztek. Ahogy elmondták, még az idei szezonban medertakarítást terveznek. Én ezt már csak akkor fogom elhinni, ha folyik a művelet. Ugyanis ezt már n+1 alkalommal ígérték éveken át és az idén is többször.


Szalézi Sportnap


Igazán kegyes volt az időjárás a rendezvényhez. Száraz idő, bujkáló napsütés, enyhe szél, száraz idő volt egész nap. A Sportnap tervezett programját teljes egészében minden sportágban le tudták bonyolítani. Semmi zavaró körülmény nem adódott.


Az óvoda dombjának bontása


A mai időre kialakult a „kis óvoda” elnevezésű intézmény területén a létesítéskor létrehozott néhány méter magas dombot a hét folyamán elbontották. A markológéppel és szállító gépkocsival megjelent munkások rövid idő alatt elszállították a domb anyagát. Ezt a „régi óvoda” mellett elbontott épület helyén keletkezett mélyedés, a pince feltöltésére használták. Az épület régi földszintes ház volt. Valamikor a II. világháborút követő időszakban lakásként funkcionált. Ott lakott a Cseszka család, mint pedellus, majd óvónők is éltek benne. Volt időszak, amikor az Arany János Általános Iskola ebédlője funkcióját töltötte be. Az iskola elköltözése óta teljesen üresen állt. Az állaga leromlott. Beázott, a falai a kidőlés irányába indultak el. Ezt bontották el az elmúlt hetekben. Ennek a helyét töltötték fel az elhordott domb anyagával. Ezzel készítették elő a területet, hogy jövő tavaszon a helyén az óvoda bővítése újabb foglalkoztató építésével megkezdődhessen.


A Megyei Fotópályázat megnyitója


Minden érdeklődőt várnak a VIII. Komárom-Esztergom Megyei Fotópályázat „A világ, ahogy én látom – Digitális pillanatok” néven meghirdetett kiállításának megnyitójára. Helye: Esztergom-Kertváros, Féja Géza Közösségi Ház nagyterme. Ideje: 2017. szeptember 14, csütörtök, 17 óra. A kiállítást megnyitja Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke. A szakmai értékelést Mónos Gábor fotográfus, a zsűri elnöke teszi meg. A megnyitó idején lesz Zoltai Lajos fényképezőgép-történeti kiállítása is. Ez az anyag csak a megnyitó és a Féja Géza Közösségi Ház aznapi zárása közötti időben lesz látható. A fotóanyag a hónap végéig tekinthető meg az intézmény nyitva tartási ideje alatt. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor