Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2017. szeptember 3.

Írta: Nagy Tibor 2017. szeptember 03. vasárnap, 22:10
Rate this item
(0 szavazat)

ftb 6.jpg - 44.79 KbZebrafestés

 


Augusztus utolsó napján, csütörtökön, a városrészen átvezető 111-es számú úton hét helyen a gyalogosok átközlekedését biztosító „zebrát” újítottak a szakemberek. Megjegyzem, rászorultak a festésre. Erősen kopottak voltak. Van még két olyan „zebra” az útszakaszon, amelyet nem festettek újra. Ezek a körforgalom két oldalán helyezkednek el. Vajon miért maradtak ki? A közlekedést, azokon a helyeken váltakozva, fél sávon tartották fenn, ahol aktuálisan dolgoztak a szakemberek. Ezalatt az egyik sávban közlekedőknek várakozni kellett. A türelmetlenebb autósok mindkét irányban kikerülték a munkaterületet. Mégpedig úgy, hogy az út tehermentesítő sávján közlekedtek. A sáv a településrész belső forgalmát hivatott szolgálni, tehermentesíteni az átvezető utat. Gyalogosoké, kerékpárosoké, célfuvart végzőké, nem pedig az átközlekedőké. Így a sáv végig balesetveszélyessé vált a megnövekedett gépkocsiforgalomtól. Jó lett volna a munkálatok idejére rendőri jelenlét.

Szentgyörgymező Kertbarát Köre közhasznú gyűjtésbe kezd


A kertbarát kör a múlt század 90-es éveiben, lakossági támogatással, elérte, hogy a II. világháború helyi áldozatainak emlékművet állítottak a templom melletti téren. Több mint húsz év után az időjárás és egyéb behatások miatt az emlékművön szükségessé vált egy alapos felújítás. Az anyagiak előteremtéséhez újból támogatásra, gyűjtésre fordul a jó szándékú, adakozó esztergomi lakosokhoz, a városból elszármazottakhoz, az emlékművön megörökítettek hozzátartozóihoz. A támogatásokat csekken és személyesen lehet a körhöz eljuttatni. Aki a felújításhoz hozzájárul, az személyes meghívót kap a felújítási ünnepségre.


Rendezvény a Szalézi lakótelepen


Szeptember 9-én, szombaton, a Szalézi Sportnapra mindenkit szeretettel várnak a rendezők a lakótelep melletti közösségi térre. Kilenc órától kezdődően folytatólagosan kerékpárverseny, sakkverseny, futóverseny, kispályás labdarúgó bajnokság, szellemi vetélkedő rendezvényei követik egymást. Minden versenyszámban díjak kerülnek kiosztásra. Szeretettel várnak minden versenyzőt és érdeklődőt. A rendezvény szervezője a Haladó Esztergomért Egyesület. A fő támogató Esztergom Polgármesteri Hivatala. A rendezők arra is gondoltak, ha az eső közbeszól, akkor a rendezvény másnap kerül megrendezésre.


Lakossági fórum


A város önkormányzata lakossági fórumot tartott augusztus 28-án 17 órától a Művelődési Ház színháztermében. Téma, az árvízvédelmi gát megoldási lehetőségeiről, terveiről tájékoztató. A jelenlévőknek Romanek Etelka polgármester vetített képes előadásában ismertette az önkormányzat álláspontját a gátrendszerről. Elmondta, Esztergomnak a Duna felőli városképe nem változhat meg lényegesen a gát megépítésével. A Duna és a város kapcsolata meg kell, hogy maradjon, és a beavatkozás során minél kevesebb fát vágjanak ki. Elsősorban a mobil gát építését szorgalmazta, ez a képviselő-testület álláspontja is. A város főépítésze kiemelte, a gátrendszer magassága meghatározó, de a védelmi hatásfoka az elsőrendű. Elmondta, a magasság három „tételből” tevődik össze. Úgymint földmű, mellvéd, mobilfal. Sérelmezte, hogy a város árvízvédelme nem teljes. Az Erzsébet park védelme nincs a tervekben. A Molnár sor sem szerepel a központi tervben. Molnár András, a tervezés irányítója, is vetített képes előadásában a tervezés oldaláról mutatta be a gát tervezésével összefüggő tényanyagot. Több szakaszra bontva történik a tervezés. Így, a szigetcsúcs az áteresztő rendszerrel, a szigetcsúcs és Mária Valéria híd közötti szakasz, a híd és a Palkovics pad közti terület, innen a Szentlélek-patak befolyásáig tartozó partszakasz. Közben epésen megjegyezte, Komáromban „könnyű dolguk” volt, mert Komárom önkormányzata semmilyen szinten nem szólt bele a tervezésbe, a munkájukba, a kivitelezésbe, nem úgy, mint Esztergom. Az előadások után lehetőség volt a jelenlévőknek véleményt nyilvánítani, kérdéseket feltenni. Többen éltek is a lehetőséggel. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor