Rate this item
(0 szavazat)

ftb.jpg - 43.44 KbA vasútvillamosítás munkálatai

 


Felgyorsultak a vasútvillamosítási munkálatok a térségünkben. Erősen közeleg a határidő. Érezhető ez azon is, hogy egyre sűrűbben terelik közútra a vasúti személyszállítást. Már nem csak az éjszakai, hanem a teljes nappali forgalmat is autóbuszra irányítják. A felsővezetéket tartó oszlopokon egyre több helyen láthatók a szükséges elemek. A fotó Dorog irányából készült, a delta után, amint a sínpár elválik a Komárom felé vezető sínpártól, és Esztergom-Kertváros vasútállomás felé veszi irányát. Az oszlopokon elhelyezésre kerültek a háromszög alakú elemek, amelyek majd a sínpár fölött a sodronykábelt tartják.

Támad a parlagfű


Kertváros sem kivétel a „pollentermelésből.” A városrész szinte minden részén felfedezhető a parlagfű. Járdák mellett, útpadkák szélén, útszéli árkokban, magánkertekben virágzanak a tövek. Nem kivétel a városrész temetője sem. A növények irtása sehol sem történik. A témában a közterület-felügyelőket sem lehet látni, hogy intézkednének.


Majdnem kész a parkoló


A Városi Kirendeltség előkertjében négy hete elkezdett földmunkálatok és a térkövezés egy szintig eljutott. Kb. két hete a munkálatok leálltak. Nincs befejezve a parkoló építése. A területen személygépkocsiknak alakítanak ki parkolóhelyeket. Elsősorban a kirendeltség dolgozói és a Részönkormányzat tagjai részére készül a parkoló. Másodsorban az épület hátsó traktusába költözni készülő városrész polgárőrei gépjárműveinek. Harmadsorban a Kirendeltséget felkereső ügyfelek részére.


Jönnek a telefonok, személyes megkeresések


Szomorúan írtam arról, hogy a volt Esztergom-tábor vasútállomás előtti hét darab, városi védett, a városi helyi értéktárban szereplő vadgesztenyefát kivágták. Amint terjed a hír, egyre jönnek hozzám az érdeklődések arról, hogy tudok-e róla. Kérdezik, miért történt. Sajnos, eddig a város vezetésének elküldött hasonló tartalmú írásomra nem érkezett válasz.


„A reformáció történész szemmel”


Ezzel a címmel tartott előadást dr. Popély Gyula professzor, egyetemi tanár augusztus 19-én este Esztergomban, a református templomban. A jelen lévő érdeklődőket és az előadót Ágoston Csaba református lelkész köszöntötte. Felkérte Rózsár Brigitta orgonaművészt, hogy a 68-as Zsoltár közös éneklését orgonán kísérje. Majd az előadás következett. Az előadó a történész szemével tekintett vissza a reformáció 500. évfordulója emlékezéssorozat keretében. Magyarországot belehelyezte a környező állami, politikai, történelmi, nemzetközi, vallási környezetbe. Az 1500-as évek elejétől az 1781-es türelmi rendeletig tekintette át a korszakot. Megvilágította a re-formáció, a de-formáció, az ellen-reformáció és a hitviták kérdéskörét. Szólt az országrészek, a helyi „vezetők” vallási hovatartozásáról és az őket követő nép vallási hovatartozásáról. A közel egyórás előadás keretében szó esett Erdély, Felvidék, Délvidék, a három részre szakadt ország királyairól, fejedelmeiről, vallási hovatartozásairól és az alattvalók vallási követéséről. A török idők vallási behatásait is elemezte. Az előadás során több ismert történelmi személyiség vallási hovatartozására is kitért a professzor. Pl.: II. Rákóczi Ferenc, Esze Tamás, Pázmány Péter, II. Lajos, Mária Terézia, II. József, Zápolya János, Ferdinánd stb. vallási hitvallásáról tett említéseket. Foglalkozott Luther pápai kiátkozásával, tűzhalál a lutheránusokra mozgalommal. Erre az időre az európai nyelveken a bibliafordítások már megvannak, amit a magyarok csak az 1590-es években nyomtatnak ki. Tapsot kapott az előadó. A 220-as Dicséret közös éneklésével, orgonakísérettel, ért véget a rendezvény.


Jóváírás


Arról már írtam, hogy a városrészünkön a tévé-, internet- és telefonszolgáltatást egy budapesti székhelyű új vállalkozó végzi 2017. május 1-től. A múlt hónapban olyan műszaki problémájuk volt, amelynek elhárításához négy napra volt szükségük. A most kiküldött számlájuk mellékletében reagáltak. „Az okozott kellemetlenségekért ezúton elnézést kérünk valamennyi érintett Előfizetőnktől!” – írják. A számlára vonatkozóan pedig „a havidíj arányos részét jóváírjuk az adott 4 nap vonatkozásában”. Korrekt reagálás és intézkedés. Minden előfizető elfogadja.


Négynapos rendezvény


A városrészen lévő Schmidt-kertben a városi Cigány Önkormányzat (CÖK) négynapos rendezvény keretében roma családi és hitéleti összejövetelt szervezett. A négy nap délelőttjein mindig más családnál találkoztak. A szeretetvendégségen a családi, a rokoni kapcsolatok felvétele, a már létezők erősítése, a meglévő, korábbról datálódó nézeteltérések tisztázása, elsimítása is megtörtént. Késő délutánoktól a Schmidt-kertben felállított sátrakban a Sekina Gyülekezet igehirdetői, énekesei roma és magyar nyelven hitéleti Istentiszteletet tartottak. A városi CÖK elnökétől, Góman Gusztávtól megtudtam, hogy a Sekina Gyülekezet bejegyzett egyház Magyarországon, amelynek tagjait nagy részben magyarországi keresztény cigányok adják. A helyi tagok hetente, csütörtöki napokon, jönnek össze a hitélet gyakorlására a Féja Géza Közösségi Házban. Az elnök elmondta, hogy a Sekina szó Isten jelenléte vagy az Isten dicsőssége kifejezésekre fordítható. E sorok írója három alkalommal volt jelen a rendezvényük egy-egy részében. Az összejövetelük idejét a hitélettel összefüggő tevékenységük töltötte ki. A roma nyelven, majd magyarul elhangzó igehirdetések, a zene és az éneklések alatt teljesen átadták magukat a látványnak, a szónak, a zenének, az éneknek. Átéléssel hallgatták és énekeltek is. A kétnyelvűségre azért volt szükség, mert a hallgatóság között voltak olyanok is, akik nem bírják mindkét nyelvet. Szeszes ital még „nyomokban” sem volt fellelhető. Csakis „csomagolt vízhez”, üdítőkhöz és harapnivalóhoz lehetett hozzájutni. Kettő darab mobil WC is volt a területen. Az elektromos energiát a szomszédos Vízművektől, a Schmidt-kastélyból kapták. Vasárnap este a négy nap alatt keletkezett szemét már zsákokban összegyűjtve várta a másnapi elszállítást. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor