Rate this item
(0 szavazat)

ftc 4.jpg - 50.24 KbKegyszobor Kertvárosban

 


Egy héttel ezelőtt írtam róla, hogy Dorogra, a Szent Borbála katolikus templomba érkezett a Csíksomlyói Szűz Mária szobrának másolata. A szobrot augusztus 19-én áthozták Dorogról Kertváros katolikus templomába. Mint megtudtam a „kísérő”, dr. Pákozdi István pápai káplán, egyetemi lelkész atyától, a szobor a budapesti Egyetemi templom tulajdona. Most, Szent István királyunk ünnepkörére Dorogra, majd a kertvárosi templom búcsújára hozták el, mert az épületet Szent István király tiszteletére szentelték fel, és így a nevét viseli. Első szent királyunk, István Mária-tisztelő volt, országát oltalmába ajánlotta. A szobor a templom hajójában, az oltár előtti részen, egy posztamensen kapott helyet. Előtte piros-fehér-zöld színű virágokból álló kompozíció díszítette a talapzatot.

Augusztus 20-án, a fél 12-kor kezdődött ünnepi szentmisén megemlékezetek államalapító szent királyunkról. Az ünnepi misét dr. Pákozdi István atya celebrálta négy ministránssal és egy diakónussal. Az atya már a korábbi években többször volt Kertvárosban kisegíteni. Most is ezt tette. A Himnusz közös éneklésével ért véget az ünnepi Szentmise.


Csőrepedés


A hét elején a Jósika Miklós utca és a Mikes Kelemen utca sarkán tört fel a víz. A vízügyes szakemberek nagy rutinnal törték az aszfaltot, majd géppel markolták ki a homokot. Elérve a hibás csőszakaszt, kiváltották a kilyukadt részt, műanyag csövet helyeztek a hibás szakaszba. betemették a munkagödröt, és elkerítették a megbontott úttestet. Az újraaszfaltozás később történik meg.


Új kenyér szentelés


Az államalapításra, Szent Istvánra és az új kenyérre emlékező városi központi ünnepség, mint eddig 48 alkalommal, Esztergom Szentgyőrgymező városrészén volt. Jelenleg az Olvasókör udvara felújítás alatt van. A rendezvény vendégeit és az érdeklődőket az épületen belül fogadták, és ültették le. A Himnusz közös eléneklése után a köszöntők következtek, majd az ökumenikus kenyéráldással folytatódott az megemlékező ünnepség. A városban működő egyházak vezetői áldották meg a nemzeti színű szalaggal átkötött új kenyeret. Sorrendben: Cselényi István paróchus a görög katolikus, Klimentné Ferenczi Andrea lelkész az evangélikus, Ágoston Csaba lelkész a református, Kiss-Maly László helyi plébános pedig a katolikus egyház részéről áldotta meg az új búzából sütött új kenyeret. Ezt követően a város alpolgármestere, Bánhidy László, a magyar hagyományoknak megfelelően, késsel keresztet karcolva a kenyér aljára, szegte meg azt. A megáldott és megszegett kenyeret további darabolás után az ünnepség végén a vendégek megkóstolták. A rendezvény további részében a kertművelés, a konyhakert, a növénytermesztés területén végzett tevékenységek elismeréséért adtak át okleveleket, jutalmakat. Zárásként a Szózat eléneklése következett. Ezt követően a kézimunka- és a terménykiállítás megtekintése következett.


Kirakták a zászlókat


Jó volt látni az augusztus 20-i ünnep alkalmából a villanyoszlopokra kihelyezett nemzeti színű zászlókat végig, a városrészen átvezető út mellett. A meglévő dús muskátlik mellett az összhatás hiba nélküli volt. Azt meg kell jegyeznem, hogy az évek alatt a virágtartók és a zászlótartó csövek egyik-másik oszlopról eltűntek, elrozsdásodtak, balesetek következtében letörtek. Pótlásukról nem történt intézkedés. Így az oszlopok nem folyamatosan „díszítettek”. Nincs meg a teljes útszakaszon az összefüggő virág- és zászlósor. Kár érte. A hiányzó tartóelemek pótlásáról intézkedni kellene.


Szabadság alatti helyettesítés


Augusztus 14-től szeptember 3-ig szabadságon vannak dr. Baumann Marcell háziorvos és segítő nővérei. Ezalatt a másik körzetet ellátó dr. Lassú Imre és segítő nővére a saját rendelési idejükben látják el a szabadságon lévő orvos betegeit is. E sorok írója olyan helyzetbe került, hogy „igénybe kellett” venni a helyettesítési lehetőséget. A várakozás ideje nem volt hosszú. A beteg gondjának, bajának elmondása után az orvos és a segítő nővére összeszokottan, gördülékenyen dolgoztak, kevés szóból értették egymást. Rövid idő után kész volt a diagnózis, és megírták a receptet.


Balesetek


Augusztus 14-én, hétfőn 17 óra után néhány perccel a Temesvári út Homok utca kereszteződésében egy Ford személygépkocsinak ütközött egy dorogi illetőségű fiatalember kerékpárjával. A kerékpáros a lejtős Homok utcán haladt a lejtéssel egy irányban, nem adta meg az elsőbbséget a neki jobb kézről közlekedő személygépkocsinak. Az autó elejének ütközött. Súlyos sérülésekkel vitte a mentő a kórházba a kerékpárost. A gépkocsiban anyagi kár keletkezett. A kerékpár használhatatlanul összeroncsolódott.
Augusztus 18-án, valamivel fél 8 után a Damjanich János utca tehermentesítő sávjában, a volt ABC előtti területen egy személygépkocsi és egy akkumulátoros kerékpár ért össze. A kerékpárost a mentő szállította kórházba. A rendőrség baleseti munkatársai két gépkocsival vonultak a helyszínre, ahol több mint egy órán keresztül helyszíneltek. A helyszínt biztosították, mértek, rajzoltak, tanúkat kutattak, hallgattak meg, fotóztak. A személygépkocsi vezetője és a gépkocsi nem sérült meg. A kerékpáros nem egyenesen haladt, hanem az útfelület kátyúit kerülgetve cikcakkban. Az egyik ilyen kerüléskor érintkezett a személygépkocsival. Felborult a kerékpárral, beütötte a fejét. A kerékpárt a lánya tolta haza a Temesvári útra. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor