Rate this item
(0 szavazat)

ftc 3.jpg - 62.53 KbElbontották a hőtávvezeték leágazását

 


A múlt hét elején munkások és erőgépek jelentek meg a vasút és a 111-es út közötti háromszög alakú fás, bokros területen. Ott, ahol a Dorogról Esztergomba vezető, betonoszlopokon álló fűtési csőrendszer húzódik. Azon a részen kezdtek dolgozni, bontani, ahol a volt Finommechanikai Vállalat 4-es (FMV) gyárához a csőrendszer lecsatlakozása van. A lecsatlakozás a vasúti pálya felett vezetett a gyári területre. A csőrendszer 22 betonoszlopon feküdt. Ez a lecsatlakozás már közel három évtizede használaton kívüli volt. Ugyanis a vállalat önálló fűtési rendszert alakított ki. Akkor még a létezett Csehszlovákiából láncrostélyos kazán vásárlásával és rendszerbe állításával oldották meg a fűtésüket és melegvíz-igényüket.

Most ez a lecsatlakozás az Esztergom--Budapest vasút villamosítása miatt útban volt. Az elektromos felsővezetéket nem lehetett volna elhelyezni a sínek fölött átvezető fűtőcső és az ezt tartó beton áthidaló elemek miatt. Ezért kellett elbontani a csőrendszert és a tartószerkezetét. Szombaton korán reggel megjelent egy hatalmas emelődaru, és „játszi könnyedséggel” leemelte a vasúti pálya fölül előbb a csőhálózat ottani részét, majd a többtonnás betonelemeket. Ezt követően a sínek melletti függőleges beton tartóoszlopokat emelte le a talapzatáról. Letette a talajra, és a munkások légkalapáccsal és flexgéppel aprították fel. Elszállították a területről a bontott csőanyagot, a betonvasat és a tört betont. A területről történt levonulásuk előtt a földmunkálatok elvégzésére a tolólapos gép következett. Minden gödröt, mélyedést betemettek, síkba hoztak. Visszaadták a helyet a természetnek. A megbolygatott területet a természet visszaveszi, újra fák, bokrok, fű nő a volt betonoszlopok helyén. A villamosítás munkálatait ez a terület már nem akadályozza.


Csőrepedés


A hét végén, vasárnap késő délután, a Hőtáv utca és a Párkányi út sarkán tört fel a víz az úttestre. Amikor ott jártam, a vízművek dolgozói még csak abban a fázisban voltak, hogy a területet műanyagkerítés elemekkel lekerítették. Az estére vagy már másnapra nyúltak a tényleges javítási munkálatok.


Madárijesztés


Bizony, ez a cím valóságos ijesztést jelent. A városrészünk körforgalmi csomópontja melletti áruházban a bevásárlókocsikon rászáradt madárürülék voltak látható hosszú hónapokon keresztül. Ez nem nevezhető elfogadhatónak. Többen, e sorok írója is, szóvá tették a személyzetnek. A bolt zárási ideje után a kocsik tárolási helye felett, a plafonon lévő fészkekben és a kocsikon madarak éjszakáztak. Ekkor piszkították össze a kocsikat. Másnap ebbe raktuk a vásárolt árut. Néhány hete a bevásárlókocsik tárolótérségébe automatikusan működő, madárhangokat utánzó hangszórót szereltek fel. A nap minden szakában, éjjel-nappal bizonyos időközökben bekapcsol, és vinnyogó, rikoltozó, sivító, kereplő, szárnycsapásokat utánzó hang riasztja el az odakészülő madarakat. A kocsik azóta tiszták. Nincsenek ott éjszakázó madarak.


Borbarátok kirándulása


A városrész borbarát klubjának tagjai és feleségeik augusztus 12-én, szombaton „kimozdultak”, és autóbusszal ellátogattak Komáromba, a gyógyfürdőbe. Itt töltötték fürdőzéssel, meleg vizes gyógymedencei mártózással, „áztatással”, úszással, pezsgőfürdős pihenéssel, erős vízsugár alatti masszázzsal, napozással a nap első részét. A hazaúton svédasztalos ebédelésen vettek részt, majd Lábatlanon, a pincesoron látta vendégül a társaságot az ottani egyik szőlősgazda. A borturizmus érdekében kialakított pincéje minden igényt kielégít. Tágas fogadóterek asztalokkal, székekkel, odaillő rejtett és felső világítással, főzési, sütési lehetőségekkel, borversenyek okleveleivel, korábbi látogatók vendégkönyvi bejegyzéseivel, tiszta vizesblokkal mind nagy vonzerő a pince felkeresésére. Természetesen meg kell még említeni a vendéglátó személyes, megnyerő modorát, nagy szőlészeti, borkészítő tudása mellett a borászat egyetemes történetében is jól tájékozott. A borkínálás szakszerűen történt. Négy fehér, három vörös és egy rozé, valamint idei szüretelésű „fehér majomtej” került kóstolásra. Minden kínált borának történetét, a szőlő termesztési fázisaitól kezdődően, alaposan ismertette. A borkínálás rozsdamentes fémtartályból történt. Ezek a tartályok süllyedő tetővel ellátottak, ez nem engedi, hogy a bor a levegő oxigénjével érintkezzen. Ez megakadályozza a bor felületén a „virágosodást”. A borbarát klub tagjai közül csak néhányan tudtak eddig arról, hogy Lábatlanon kiépített pincesor létezik. Méghozzá a település belső területén. A fogadó előtti kilátás azt mutatta, hogy a hegyoldalról látható szőlősorok gondozottak és magaskordon-művelésűek. A területen a szőlőművelés és borkultúra magas szinten van.


Kegyszobor Kertvárosban


Augusztus 14-én érkezik Dorogra, a Szent Borbála-templomba a Csíksomlyói Szűzanya ősi kegyszobrának másolata. Ebből az alkalomból Szentmisét celebrál Pákozdi István pápai káplán, egyetemi lelkész. Augusztus 19-én érkezik a szobor városrészünk katolikus templomába. Augusztus 20-án, 11 óra 30 perckor ünnepi Szentmise lesz a templom búcsúja alkalmából. Ekkor lesz az elköszönés a szobortól. Előzetes bejelentkezés alapján bármikor felkereshető az ősi Mária-szobor másolata a templomban. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor