Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2017. augusztus 6.

Írta: Nagy Tibor 2017. augusztus 10. csütörtök, 11:37
Rate this item
(0 szavazat)

ftc.jpg - 44.14 KbSzegényebb lett a város!

 


Augusztus 5-én, szombaton reggel hat óra után városrészi kerékpározásom alkalmából a szemem távolról megakadt a volt Esztergom-tábor vasútállomás térségében elszáradt falevél- és faágkupacokon. Odamentem. A sírás kerülgetett. A hét vadgesztenyefa a földön hevert. A törzsüket a talajtól kb. egy méter magasságban elfűrészelték, pedig a vágási felülete mindnek egészséges. A hagyomány szerint már a múlt század ’20-as éveiben is itt voltak. A fák az állomásépület és a sínpár közötti sávban félúton helyezkedtek el, egymástól 10 méteres távolságban. Magasságuk most 12–15 méter között volt. Egy méter magasságban a törzskerületük 220–260 centiméter között változtak.

A fák gondozottak voltak. 1927-től Bükkerdő Ferenc vasutas és családja, majd 1936-tól 1966-ig Nagy Sándor vasutas és családja lakott az állomás épületének szolgálati lakásában. Ők gondozták a fákat. Azt követően, hogy a vasútállomás megszűnt, az épület eladásra került, a fák városi gondozásba kerültek, védettek és a Települési Értéktár tagjai voltak. A városi védettséget még a képviselőségem idején sikerült elérnem. Az értéktárba már a helytörténeti kutatásaim éveiben tett javaslatom után kerültek. Sajátomnak éreztem a fákat. Az árnyékukban éltem 1938-tól 1966-ig. Vajon miért kerültek kivágásra? Ki adott vágási engedélyt? Miért? Milyen indokkal? Egyáltalán volt kérelem? A témát kezelő városházi előadó tisztában volt-e a fák státuszával? Ha nem, milyen szankciók lesznek? Az értéktárba kerülést felügyelő alpolgármester tudott-e a vágási szándékról, a témáról? Ha nem volt engedély, a jogi következmények mik lesznek? Pótlásukról, legalább, történik intézkedés?


Nagy a látogatottság a Palán hétköznap is


A hét minden napján a kánikulai meleg „megtöltötte” a Palatinus-tó mindkét strandját. A megye legtisztább tava 25 Celsius-fokos vízhőmérséklettel várta a fürdőzőket. A tó Kassai úti oldalán a „vadstrand” is megtelt. A strandrészek természetes környezettel rendelkeznek. A dorogi oldal homokos, árnyékot adó fák nincsenek. A Tópart utcai rész füves, árnyékot adó fákkal. Mindkét területen megjelentek a sátorozók is. A „vadstrand” vegyes, homokos, füves, fák nélkül. A hétvégen hozzájuk csatlakoztak a két búvárbázist felkereső búvárok is. A horgásztanyák tulajdonosai is növelték a tavat felkeresők létszámát. A strandokat felkeresőket szolgáltatások sora várta. Étel, ital, strandcikkek, könyvek, szélvitorlások, vízi biciklik, csónakok, zene, labdajátékok biztosítottak voltak. Vasárnap, augusztus 6-án délután négy óra körül zivatar keletkezett, a levegőhőmérséklet csökkenése hamar kiürítette a strandokat és a tó más szolgáltatást nyújtó részeit.


Szúnyogirtás


Augusztus 1-jén valamivel 19 óra előtt jelent meg a légtérben, a szezonban harmadik alkalommal, a szúnyoggyérítést végző dupla szárnyú repülőgép. A gép most is alig valamivel a házak felett, a Duna irányára merőlegesen közlekedett oda-vissza. Azt vettem észre, hogy ugyanazon az útvonalon többször is megjelent, és sötétedésig a légtérben volt. Az a tapasztalatom, hogy hatásos a szúnyoggyérítés a levegőből. Egyáltalán nem vagy csak alig találkozik az ember a vérszívókkal.


Parkoló épül


A hét elején egy markológép és munkások jelentek meg a városi kirendeltség épülete előtti zöldterületen. A géppel kb. 60 centiméter mélyen eltávolították a talajt. Ebben munkafázisban jártam a területen. A munkások elmondták, hogy gépkocsiparkolót építenek. Ahogy én megállapítani tudtam, 3 vagy 4 személygépkocsinak készül parkoló. Sürgős lehet, mert még szabad szombaton is dolgoztak a területen.


Nehéz sorsú gyermekek a Pala-strandon


A hét keddjén, kánikulai melegben, Székelyföldről, Felvidékről és hazánkból nehéz sorsú gyermekek jártak a Palatinus-tó dorogi részén lévő strandon. A Sólyom Gyermekei Táborban évek óta táboroztatnak hátrányos helyzetű családokból gyermekeket. Most közel hetven gyermek ingyen strandolhatott, majd az ebédet is ingyen kapták. Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője fogadta és köszöntötte a gyermekeket és kísérőiket. A jelen lévő gyermekek zöme a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által fenntartott napközi otthonokból érkeztek. Miután a fürdés, a vízi játszadozás, úszás után kellően elfáradtak, bőséges ebéd várta őket a strandon lévő vendéglőben.


A kábeltévé-szolgáltató új kiosztást készített


Május 1-től új cég látja el a városrész internet-, tévé- és telefonszolgáltatását. Az eltelt időben nem remekeltek. Az estleges javítások több napba teltek. Vonatkozik ez a múlt hét elején volt vihar fadöntögető, kábelszaggató időszakára. Több napba tellett, míg „lelket leheltek” a rendszerbe. Ez nem sikerült elsőre. Ezután is több nap kellett ahhoz, hogy stabil legyen a szolgáltatás. Augusztus 1-től pedig az eddig működött tévérendszert áthangolták. A háztartásokban nem lehetett a készülékeken az adásokat megtalálni. Erről az áthangolásról írásos értesítést nem küldtek. A lakosok sűrű, reklamáló telefonhívásai után derült ki az áthangolás. Arra hivatkoztak, hogy az internetes oldalukon megtalálható volt az értesítés. Úgy látszik, ez nem elég. Ezek után a saját tévékészülékeket is át kellett hangolni az új kiosztás szerint. Ez nem ment zökkenőmentesen. Különösen az idősebbeknek okozott gondot. Segítséget kellett kérniük.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor