Rate this item
(0 szavazat)

ftd 5.jpg - 47.43 KbFelhőszakadás szélviharral

 


Szűk negyvenperces időtartamban felhőszakadással, viharos széllel köszöntött be a kánikula vége Kertváros területén július 24-én, hétfőn 16 és 17 óra között. A jelzett időszak alatt közel harminc milliméter mennyiségű eső hullott a területünkre erős, viharos szél kíséretével. Az utcákon hömpölygött a zuhatagvíz. A csatornák nem tudták elnyelni a temérdek mennyiségű vizet. Amit el tudtak nyelni, az távolabb a csatornákból buzgárként került az úttestre, és szabadon folyt tovább. Nem csak a víz okozott gondot, kárt. A viharos szél több helyen fákat döntött ki. A Kolozsvári úton a 39/a számú családi ház telkén két fa dőlt ki.

Az egyik, egy ezüstfenyő, a kerítésre dőlt, és földig rongálta a kerítés elemeit. Elzárta az utcát a közlekedési lehetőségtől. A telek belsőbb részén lévő fa a családi házra dőlt. Az épület tetőszerkezete megrongálódott. A tűzoltóknak kemény munkájába került a fák feldarabolása, a kerítés és a tetőszerkezet megszabadítása. Az út 69-es számú családi házának telkéről dőlt az utcára egy akácfa. Földig összenyomta a kerítés drótfonatát. Ráterült az úttestre. A tűzoltók itt is feldarabolták a fekvő fát, és a darabokat a kerítés mellé rakták, majd eltávoztak a területről. Ez még „nem volt elég.” Az út 39/a számú családi háza telkéről kidőlő ezüstfenyő elszakította a Kolozsvári út kábeltévé- és internet-, valamint telefonszolgáltatását biztosító kábelét. A vizes világbajnokság esti eseményeit, más műsorokkal együtt, nem tudták az utca lakói nézni. Például nem láthatták Hosszú Katinka versenyzését, győzelmét, úgyszintén nem lehettek az aranyérem átadási ceremóniájának részesei, nem hallhatták tiszteletére a Himnuszt. Egész este, másnap, harmadnap, egészen csütörtök 15 óráig szünetelt az internet-, a telefon- és a tévészolgáltatás.
A szakadást azonnal, még hétfőn, bejelentették, de miután május elsejétől Kertvárosban egy fővárosi vállalkozás lett az új szolgáltató, a javítást csak másnapra ígérte. Ebből az ígéretből nem lett semmi. Sőt, e sorok írója „24 óra türelem” után, mint a helyi tévét üzemeltető kuratórium tagja, hívta őket. Semmi jóval nem bíztattak a javításra vonatkozóan. Kedden semmi nem történt a javítás vonalán. Szerdán egy férfi dolgozójuk megjelent a területen, aki a leszakadt kábelt összetekerte, és az oszlopra rögzítette. A feltett kérdésre, mikor lesz a rendszer „újraélesztve”, válasza az volt, hogy az ő feladata csak erre a munkára terjedt ki. „Ravaszul” oldotta meg a szolgáltató a problémát. A törvényben előírt javítási határidő előtt egy órával állította helyre a rendszert. Ezen az időn kívüli javítás esetén nem számlázhatna szolgáltatási díjat. A három nap alatt az utca lakói számtalan telefonhívással érdeklődtek a szolgáltatónál. A válasz mindig az volt, hogy dolgoznak a technikusaink az ügyben. A javítás után a leszakadt, majd kiváltott kábelt összetekerve az utcán, a kerítés mellett hagyták. Várjuk a szolgáltató „nagyvonalú” gesztusát az erkölcsi és anyagi kompenzációra a hosszú ideig tartó „adásszünet” miatt.


Tisztasági meszelés


A városrész Arany János Általános Iskolájában megtörtént a „kötelező” tisztasági meszelés. Kiterjedt a tantermekre és a közösségi terekre. A kivitelezők már levonultak a „terepről”.


A muskátlik ápolása


Egy korábbi írásomban örömömet fejeztem ki a villanyoszlopokra került dús muskátlikért, majd a folyamatos, rendszeres locsolásért. Most arról adok tájékoztatást, hogy a leszáradt virágok eltávolítását is rendszeresen végzik, ezzel egy időben az esetleges gazokat is eltávolítják a cserepekből. Köszönet érte.


Körforgalmi közműkiváltások


A 111-es számú úton, a majdani körforgalom megépülésének munkálatai olyan szakaszba jutottak, hogy a közműkiváltások folyamatossá váltak. A hét végén kezdték a víz, a csatorna és a telefonkábel áthelyezésének munkálatait a „régi vám” területe mellett. Ezek szükségesek ahhoz, hogy a kialakuló körforgalom területéről a közművek kikerüljenek. Meglepett a helyszínen a kivitelezőknek feltett kérdésemre adott válaszuk. A kérdésem arra vonatkozott, miért végzik ezt a munkálatokat a területen. Húzták a vállukat. Tőlem tudták meg, hogy itt körforgalom fog épülni, és a munkálatok végén a körforgalom alatt nem lehet semmilyen közmű. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor