Rate this item
(0 szavazat)

ftd 2.jpg - 45.02 KbCsőrepedés

 


Július18-án a hajnali órákban a Damjanich János út tehermentesítő sávjában a 44-es számú családi ház előtti útszakaszon tört fel a víz. A szerelők elzárták a vízhálózatot, majd felbontották az úttestet, nagy összeszokottsággal, rutinnal elhárították a hibát. A műszaki hiba a „bejövő” 250 milliméter átmérőjű főnyomó azbesztcement csövön volt. A munkagödröt betemették, elkerítették, az úttestet teljes szélességben elzárták a gépkocsiforgalom elől. Ennek ellenére egyes személygépkocsi-vezetők a járdára felmennek, „kicselezik” a lezárt úttestet, és végigmennek a lezárt úton. A végleges helyreállítás néhány nap múlva történt meg.

Eperjesi úti járdaépítés


A hét első munkanapján befejezték az Eperjesi út páros oldalán a technológiai sáv bitumenezését. Elkészült a páratlan oldalon az 1-es és 11-es számú házak előtt a technológia sáv bitumenezése is. Ez kb. száz méter. A páros oldali járda ezer méter. Az építők elvonultak, a megmaradt anyagot is elszállították. A páratlan oldalon, az elkészült rövid szakaszon kívül, nem történik további járdaépítés.


Étkeztetőváltás


A Féja Géza Közösségi Házban működő Idősek Klubja tagjainak étkeztetésében változás történt. Éveken át az intézménytől kb. 100 méterre lévő konyhából látták el a főtt étellel a klub tagjait. Július 1-től szintén a településen található, de kb. két kilométerre lévő Pszichiátriai Betegek Otthonából szállítják az ebédet. Az étkeztetési díj változatlan, a házhoz szállítás is változatlan. A váltásnak az az oka, hogy az otthonnak van saját konyhája, az Idősek Klubja pedig tagintézménye az otthonnak. Így az otthon főzőkonyhája biztosítja a szociális étkeztetést. Lehetőség van diétás étrendre is, ezt orvosi igazolás vagy a zárójelentés bemutatása után biztosítani tudják.


Kempo Karate tábor


Idén is megtartották a Féja Géza Közösségi Házban az egyhetes Kempo Karate, részben bentlakásos tábort. Voltak olyan sportolók is, akik nem aludtak a táborban, délelőtt megjelentek, délután hazamentek. Ezek kertvárosi fiatalok közül kerültek ki. A táborban mintegy harminc fiatal sportoló közösen vezette le az elmúlt idény fáradalmait, és készült fel az ősszel kezdődő versenyekre. Délelőtti, délutáni sportfoglalkozás, edzés mellett maradt idő közösségi játékokra, olvasásra, társasjátékokra, pihenésre is. Sőt a Pala strand felkeresésére is. Alvásra az épület alagsorában és a nagyteremben ágyaztak maguknak. A napi háromszori étkezést a közelben lévő konyhából hozott élelmiszerrel oldották meg. Maguknak tálaltak, maguk mosogattak.


Bányászattörténeti Miniverzum épül


Dorogról, a Városmarketing Irodától származó tájékoztatás szerint a Reimann akna műemlékileg védett alagútjának bejárata mellett kezdődnek majd a munkálatok a Bányászattörténeti Miniverzum megvalósítása érdekében. Kb. 100 négyzetméter alapterületű, nagy belmagasságú, Dorog bányászattörténetét és ipartörténeti örökségét bemutató kiállítótér jön létre. Itt több dimenzióban mutatják majd be a várost és a 200 éves múltra visszatekintő bányászatát. A látványtér unikum lesz Magyarországon. A beruházás 250 millió forint, vissza nem térítendő uniós pénzből és önkormányzati támogatással készül. Őszre készülnek el az építészeti, kiviteli tervdokumentációk.


Nagyüzem a Palán


A július 23-i vasárnap kánikulai meleggel indult. Programok, rendezvények zajlottak a Palatinus-tavon. Sokan voltak a horgászstégeken. A Tópart utcai strandra bebocsátás miatt sorban álltak a pénztár előtt. A tó dorogi részénél szintén sűrűn voltak a látogatók. A tó e részének parti része homokos, árnyékot adó fák nincsenek, több, oszlopokon lévő kúp alakú nádazott tető enyhít ezen. E napon mindkét búvárbázisnál ki lehetett volna tenni a „megtelt” táblát. A tavon és a partján sportrendezvények voltak. A tó körüli futás délelőtt történt. Ez a távolság 3000 méter volt. Erre az alkalomra a tó „maszek” területein kinyitották a kapukat, így körbe lehetett futni a tavat. Más esetekben nem lehet a tavat körbejárni. Három helyen is a tó vizébe érő kerítéssel van elzárva a volt közösségi tér.
Délután egy órára volt tervezve a Palaúszás. De abban az időben, a területen átvonuló kiadós eső miatt, egy órát késett az indítás. A start az öbölben volt. A fordulás a Tópart utcai strandnál történt. A visszaérkezők 2000 méteres úszáson voltak túl. Az egész útvonalat csónakban ülő ellenőrök és vízi mentők biztosították. A szervezők elmondták, hogy nem a versenyzés, a helyezések elérése volt a cél. Így sorrendet nem is hirdettek. Minden teljesítő igazolólapot kapott a napi teljesítményéről. Sportnapot szerveztek családoknak, egyéneknek, gyereknek, baráti köröknek. A gyerekeknek 200 méteres úszás volt a „feladatuk.” Mindkét megmozdulásban a várakozáson felüli versenyző vett részt. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor