Rate this item
(0 szavazat)

fte 4.jpg - 45.24 KbBaleset

 


Megsérült a Palatinus-tó kerítése. A Tópart utcában, a Kolozsvári út becsatlakozásánál a múlt hét közepén történt a baleset. Általam nem ismert ok vagy okok miatt egy személygépkocsi nekiütközött a búvárbázis térségében a betonkerítésnek. A gépkocsi jobb eleje erősen megrongálódott. A betonkerítés oszlopa eltört, a fémbetétek deformálódtak. A betonlábazat is megsérült. A balesetes gépkocsi a mai napig a helyszínen van.

Csőrepedés
 

Ilyen még nem volt! Kertváros és Dorog területén egy időben és egy helyen kellett a vizes szakembereknek úttestet bontani csőrepedés miatt. A Kertváros, Bocskai sor 150-es számú családi ház és a vele szemben lévő Dorog, Pataksor 11-es számú családi ház előtt egy időben történt csőrepedés. A javító szakemberek a két oldalon bontottak. Az úttesten a gépkocsiforgalom csak középen, egy nyomvonalon volt lehetséges, mert a kétoldali bontás beszűkítette a közlekedőfelületet. A vízszolgáltatás helyreállítása után a munkaterületeket elkerítették, és napokig a szűkített úttesten történt a közlekedés.


Virágos Kertvárosért


A héten megtörtént a mozgalom idei első ellenőrzési bejárása. Az aktivisták két délutánjukat szánták a városrész bejárására. Ekkor a háztulajdonosok előkertjét, utcai frontját, összbenyomást értékelték, a virágos felületeket összevetették a múlt évi értékeléssel. Minden portát étékeltek és osztályoztak. Ennek majd az őszi, a végső összesítéskor lesz jelentősége. Még két alkalommal lesz bejárás ebben a témában.


Több mint másfél éve nem pótolták a közvilágítási lámpát


Már eltelt több mint másfél év, de nem került sor a megsemmisült közvilágítási lámpa pótlására. Történt, hogy a városba vezető sávban baleset következtében kidőlt egy közvilágítási lámpát tartó beton villanyoszlop. A helyszín a templommal szembeni autóbusz-megálló. Az oszlopot rövid időn belül pótolták, da a világítótestet a mai napig nem szerelték fel. Azóta az autóbuszváró és térsége nincs megvilágítva.


Igénybe vehető a helyi járatos autóbusz a temetőhöz


A városrész időskorú lakói közül többen megkerestek, mint az Idősügyi Tanács tagját abban a témában, hogy a helyi járatos autóbusz a temetőt is érintse. Járjak közbe a járat indítása érdekében. Nem kellett semmit tennem. Ugyanis időközben a képviselő-testület döntött, hogy a 43-as jelű járat heti egyszeri alkalommal szabadnapokon, a nyári időszámítás ideje alatt munkanapokon napi egy járatpár betér a Sátorkői úton lévő temetőbe. A temetőnél és az utcában lévő másik megállónál a menetrend kifüggesztésre került.


Ajándékozás a levéltárnak


A hatvan évvel ezelőtt Kesztölcről Ausztráliába „disszidált” Szokolik Sándor tavaly a Szent Adalbert Központban rendezett 60 éves évfordulós konferencián előadást tartott családjáról, Ausztráliába kerüléséről. Ezt követően az 1956-os naplóját a Komárom-Esztergom Megyei Levéltárnak ajándékozta. Az elmúlt héten, a közreműködésemmel, folytatódott az ajándékozás. A postai úton hozzám eljuttatott vastag, nagyméretű borítékot két húga és a Levéltár igazgatója jelenlétében bontottuk fel. Több mint nyolcvan dokumentumot tartalmazott a boríték. A testvérek voltak az ajándékozók, és hozzájárultak az anyag kutatásához. Az igazgató megköszönte az ajándékozóknak a gesztust.


Műszaki próba


A hónap első hétfőjén újból megszólaltak a városrészünkön a szirénák. Nyitott ajtóknál, ablakoknál jó volt a hallhatóság. A szirénahang és a férfihangon bemondott tájékoztatás érthető volt. Műszaki ellenőrzést végeztek. Nem volt semmi tennivalója a lakosságnak.


Zenés áhítat


Az esztergomi református gyülekezet vegyes kórusa 2017. július 9-én 18 órától zenés áhítatot tartott a Petőfi Sándor utcai templomukban. Igét hirdetett a gyülekezet lelkipásztora, Ágoston Csaba lelkész. Egyben az énekszámok közötti összekötő anyagot is ő mondta. Kitért a zsoltárok keletkezésére, történetére, a fordítóira is. A reformáció 500. évfordulójának jegyében a vegyes kórus egy- és többszólamú ősi zsoltárokat, valamint többszólamú énekeket adott elő. Orgonán kísért V. Rózsár Brigitta orgonaművész. A hallgatóság nagy tapssal köszönte meg a Kissné Kulcsár Sarolta vezényelte kórus produkcióját.


Hittan tábor


Idén is megtartásra került az esztergomi református gyülekezet fiataljai részére az egyhetes hittan tábor Tagyospusztán. A Tatai Református Egyházmegye tulajdonában lévő épületegyüttest minden évben az esztergomi reformátusok kapják július első hetében. Idén a létszám annyira megnőtt, hogy csak úgy tudták a fiatalokat befogadni, hogy vállalták a sátras elhelyezést. Minden fiatal vállalta. A fiatalokat felnőtt egyháztagok kísérték el a táborba, és látták el a felügyeletet, a főzést is vállalták. A bibliai, a hitéleti ismeretek mellett jutott idő Tatán strandolni, sárkányhajózni, kalandparkban szórakozni. Hitükben megerősödve, pihenten, egészségesen tértek vissza.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor