Rate this item
(0 szavazat)

ftf 5.jpg - 44.50 KbÚjabb kép a múlt heti tűz „eredményéről”

 


A múlt héten beszámoltam arról, hogy Kertváros területén a Sátorkő útról kiindulóan kb. 20 hektáron tűz pusztított. A hét folyamán végigjártam a Temesvári út – Sátorkő út közötti leégett területet. Minden fekete, pernye, bokrok, fák megégve. Ezen a területen betongyámmal ellátott villanyoszlopok is vannak. Az egyik villanyoszlop olyan tűzterhelést kapott, hogy elégett, lefordult a csavarokkal odaerősített betongyámról. Kidőlt, kb. 45 fokos szögben megállt. Egyrészt a vezetékek feszülve tartják, másrészt a fák, bokrok nem engedték teljesen „elfeküdni”. A vezetékek nem szakadtak el. „Térdre ereszkedve” is van a térségben áramszolgáltatás.

Csőrepedés


A hét folyamán a Székely Mihály utcában (korábban Vasút sor) és a Technikum köz nevet viselő terület találkozásánál kellett az útfelületet a vízhálózathoz való hozzáférés érdekében felbontani. Itt tört fel a víz. Csőrepedés volt. A javító szakemberek nagy összeszokottsággal végezték a javítási munkát.


Borbarátok kirándulása


A városrész borbarát klubja tagjai kétnapos kirándulást szervezett Monorra június 10-11-én bérelt autóbusszal. Feleségeikkel vettek részt az ottani borrendezvényen. Reggel 7 órakor volt az indulás Kertvárosból. Az érkezés 9 órára történt. A szállás elfoglalásáig, 14 óráig, Albertirsa és meleg vizű gyógystrandján töltöttük az időt. A nap hétágra sütött. A szállás Albertirsa evangélikus egyházközségének vendégházában volt. A szállás elfoglalása után, délután, Monoron, a Borvidékek Hétvégéje rendezvényen vettünk részt. Az ország 22 borvidékének szőlészei, borászai, borkészítői mutatkoztak be, kínálták boraikat a Monori Pincefalu présházai, borospincéi szabad területein sátrak alatt a látogatóknak, az érdeklődőknek. A Pincefalu nagy területen, enyhe emelkedésű, több utcából álló területen elhelyezkedő présházak, borospincék, hétvégi házak, szőlősorok együttese.
A rendezvényt a helyi Vigadó Kulturális és Civil Központ szervezi évek óta. Az egész napos eseményfolyam térzenével, borrendi tagavatással, Monor Város Bora díj átadásával, borrendi felvonulással kezdődött. Kulturális programokkal, vidám eseményekkel, országosan ismert együttesek, népi táncegyüttesek, énekesek, zenekarok szereplésével folytatódott. Ez a rendezvényük országos. Minden magyar borvidék jelen van, képviselteti magát. Megyénkből, a Neszmélyi Borvidékről, Nyergesújfalu Fülöp Pincészete volt jelen, és kínálta borait.
Amint megérkezetünk Monor Pincefalujába, tájékoztatást kaptunk, hogy úgy juthatunk a területen fellelhető borok kóstolásához, hogy megvásároljuk a „kóstolópoharat.” Ez talpas, másfél deciliteres, üvegpohár, az oldalán a rendezvény feliratával, emblémájával. Ehhez járt 5 darab zseton. Egy zseton leadásával az aktuális helyen kóstolási mennyiségű bort kaptunk „cserébe”. Erősen gazdálkodni kellett a zsetonokkal, harminckét helyen lehetett kóstolni az öt „ingyenes” zsetonnal. Minden kertvárosi borbarát az esti találkozásnál jó benyomásokról számolt be. Többen elmondták, hogy a kóstolási helyeken szakmai, szőlőtermesztési, borkészítési, borkezelési tanácsokat is meg tudtak beszélni. Másnap ismét Albertirsa gyógyvizét kerestük fel. Ekkor is hétágra sütött a nap. A kirándulásról jó borok ízével és lebarnulva tértünk haza.


Az Eperjesi út járdaépítése


Ütemes az Eperjesi út páros oldalán a járda építése. A Palatinus-tó irányából tartanak az építők az út eleje felé. A hét közepén az út 50-es számú családi háza előtti térségben dolgoztak. A hétvégére eljutottak a 34-es számú családi házig. Ez a Gárdonyi Géza utcai becsatlakozás helye.


Rendőrök és mentők jártak a Kolozsvári úton


A hét keddjének délutánján szirénázva és villogó lámpákkal érkeztek a rendőrök három gépkocsijukkal az utca egyik családi házához. Történt, hogy a szomszédok közül egy látta, amint egy egyedül élő idős férfi az udvaron összeesett a nagy forróságban. A földön feküdt mozdulatlanul. Hívta rendőrséget és a mentőket. A rendőrök érkeztek előbb. Ők a bezárt utcai kaput befeszítették, mire a mentők megérkeztek. Rövid helyszíni ápolás után hordágyra, majd mentőbe tették a helyiek által Bandinak ismert és szólított idős férfit, és elindultak vele a kórházba.


Hármas baleset


A hét keddjének hajnali órájában a városrészen átvezető 111-es úton három személygépkocsi szenvedett balesetet. Egy gyalogosnak a zebrán elsőbbséget adó és megálló autóba beletolta a mögötte a szintén megálló személygépkocsit a harmadikként érkező. Személyi sérülés nem történt. A járművekben a karosszérián jelentős károk keletkeztek.


Nyáresti koncert a Szalézin


Július 1-jén, szombaton 18 órától Nyáresti koncert a Szalézin címmel könnyűzenei estet szerveznek. Közreműködők: Kovács Ági (ének), Zöld Gábor (gitár), Twins and the Crazy Dogs, Jenei Szilveszter (gitár), Dorogi ikrek (ének). Várnak minden érdeklődőt. A rendezvény ingyenes. A helyszín: a Szalézi-lakótelep sörözőjének kerthelyisége.


Szúnyogirtás


A hét csütörtökének alkonyán ismét légi szúnyogirtás történt Kertváros fölött. A „kétfedelű” repülőgép a térség felett a Dunára merőleges irányba végezte permetező „köreit”.


Múzeumok Éjszakája


Az országos rendezvénysorozathoz csatlakozva a Palatinus-tó partján lévő Tópart utcai búvárbázison rendezvényt tartottak a búvárok. Ugyanis a víz alatti múzeumot keresték fel. A kb. negyven jelenlévő közül huszonhét búvár merült a víz alá. A tárlatvezetővel végignézték, ismerkedtek a múzeumi tárgyakkal. Többek között a „Gerendák” névre keresztelt folyóvízi hajó maradványaival is. Több évvel ezelőtt kerültek a tóba a hajó maradványai. Folyóvízi „ásatások” alkalmával találták a hajómaradványokat. Az állagának megőrzése csak víz alatt lehetséges. Így került az itteni víz alatti múzeumba. A felérkezés után beszámoltak a látottakról az érdeklődőknek, családtagoknak, kísérőknek. A felérkezés idejére elkészült a közős vacsora. Az üstben készült gulyást közösen, vidáman, beszélgetés és anekdotázás közben fogyasztották el. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor