Rate this item
(0 szavazat)

ftf 2.jpg - 40.61 KbTűz a Sátorkő úton

 


Két szerkocsival vonultak a városi tűzoltók a riasztás után június 13-án, kedden, a déli órákban a Sátorkő úti tűzhöz. A riasztás kettes, kiemelt fokozatú volt. Csatlakoztak hozzájuk Bajna település tűzoltói és a nyergesi tűzoltók. A környékbeli lakók elmondták, a tüzet először a száraz földfelszínen észlelték. Úgy tudják, hogy egy családi ház hátsó udvarán flexelési szikra vagy hegesztési szikra gyújtotta meg a teljesen száraz füvet, az avart.

„Futótűzként” terjedt a tűz. Bekerítette a tsz volt akolját, amelyre átterjedt. Az akolban most már állatok évek óta nincsenek. A tűz továbbterjedt. Az épület egyik helyiségében egy egyedülálló férfi lakott. A lakrésze is teljesen kiégett. A tűz idejében nem tartózkodott ott. Amint elérte a hír a tűzről, a helyszínre ment. Amint meglátta a pusztulást, a teljesen megsemmisült lakrészét, sírva eltávozott a területről. A tűz továbbterjedt a száraz avaron. Veszélyeztette a lakóházakat, az üdülőházakat, az iparterületet, a benzinkutat, úgyszintén a térségben működő lőteret is. A távolabb lévő, volt Fehér ló fogadó épületét és Sátorkőpuszta lovardáját, a hozzá tartozó lakóházak is veszélyben voltak. A Temesvári utca „végén,” a páros oldalon, a beépítetlen területen a tűz nyomai úgy látszanak, hogy az aljnövényzet fekete, leégett. A fák és a bokrok derékmagasságig szintén elégett állapotban vannak. A tűz több mint húsz hektár területen pusztított. Személyi sérülés, szerencsére, nem történt. A volt akol teljesen megsemmisült. Csak a falak maradtak meg. Az aljnövényzet a jelzett területeken elégett.
Még a késő délután, kora esti órákban is a területen dolgoztak az esztergomi tűzoltók két szerkocsival. A bajnai és nyergesi tűzoltók a közvetlen tűzoltás után elvonultak. Az utómunkálatokat az esztergomi tűzoltók végezték. A vizet az oltáshoz a Damjanich János út – Sátorkői utca sarkán, a járda mellet lévő tűzcsapról „vételezték”. Ez a hely a leégett akoltól kb. 350 méterre van. A közel kétezer méter hosszú Sátorkői utcában máshol nincs vízvételi lehetőség. A leégett többi terület ennél nagyobb távolságra van a vízvételi lehetőségtől. A lakásom légvonalban kb. 700 méterre van a leégett akoltól. Az esti, a sötétedés utáni időben, teljes szélcsendben, a levegőben még mindig lehetett érezni a tűz illatát, a pernyeszagot az udvaromban.


Csőrepedés


Ez a hét sem múlt el a városrészen vízvezeték csőrepedése nélkül. Most az Eperjesi utca 115-ős számú családi ház előtti területet kellett felbontani műszaki hiba miatt. Feltört a víz, javítani kellett a hálózaton. Ez még nem volt elég. A városrészen átvezető Damjanich János út 77-es számú háza előtt kellett beavatkozni a vízhálózatba. Ez a terület a gyermekorvosi rendelő előtti terület. Itt nem kellett bitumenes területet bontani. A javítás az útpadkát és a mellette lévő vízelvezető árkot érintette. A vízszolgáltatás helyreállítása után a területet piros műanyag rácsokkal és KRESZ-táblákkal jelölték meg, kerítették el a forgalom elől. A teljes betakarás, a vízelvezető árok helyreállítása a következő napokban történik meg. A Blaha Lujza utca 46-os szám előtti bitumenes úttestet kellett megbontani a héten csőrepedés miatt. Ez az utca keskeny, egyirányú forgalmú. A felbontás miatt a forgalmat teljesen le kellett zárni az utcában. Csak gyalogosok és egy nyomsávos járművek – kerékpár, motorkerékpár - tudtak az utcán áthaladni. Itt a helyreállítás, a forgalom megnyitása több napot vesz igénybe.


Eperjesi utcai munkálatok


Folytatódnak a járdaépítési munkálatok az Eperjesi utca páros oldalán. Az építők a Palatinus-tó irányából indították a munkálatokat. A bontás és az építés párhuzamosan halad. A bontás a 70-es számú házak térségében tart. Az építés a 90-es számú házak előtt tart.


„Morgató próba”


A hónap második hétfőjén, mint eddig mindig, 11 órakor, az évekkel ezelőtt kiépített katasztrófajelző rendszer próbája történt. A szakmai berkekben „morgató próba” névre hallgató művelet előre bejelentésre kerül. Most is ez történt. A megszólalt szirénák után, érthető férfihangon, tájékoztatták a lakókat, most nincs tennivalójuk. A műszaki rendszer tervszerű próbája történt. A szabadban tartózkodók a városrész területén mindent jól hallanak. A lakásokban tartózkodók már nem tudják érteni a szöveget. A sziréna hangját hallják. Városrészünkön tíz helyen került telepítésre betonoszlopok tetejére a hangszóróhálózat. Ezek működtek most is. Az oszlopok, rajtuk a hangszórókkal anno úgy kerültek telepítésre, hogy a városrész teljes területét lefedjék a hangerejükkel. Az oszlopok helyét hosszabb ideig tartó kísérletekkel állapították meg.


Galambok utaztatása


A hét szombatján délután, este a helyi galambászok külföldre vitették galambjaikat. Most Prága térségébe vitte a „Tubi transz” járata a tollasokat. Szombat este, éjszaka érkezés után az ottani galambászok vasárnap reggel indították útnak a galambokat. A hazaérkezésüket elektronikus érzékelő regisztrálta. Az adatok összevetése után alakult ki a verseny győztese. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor