Rate this item
(0 szavazat)

 

ftg 3.jpg - 32.91 Kb

Folytatódik a vasúti villamos felsővezeték tartóelemeinek szerelése

 


Ahogy a napi MÁV menetrend engedi, dolgoznak a villamos felsővezeték építői. Főleg a hétvégeken és éjszaka folynak a munkálatok. Hétvégeken és éjszaka vonatpótló autóbuszok járnak Budapest és Esztergom között és viszont. Ilyenkor tudnak a szereléssel foglalkozni a kivitelezők. Az elhelyezett tartóoszlopokra folyamatos a szerelvények felszerelése. A hét végén autóbusszal Budapestre utaztam. Azt láttam a vasúti pályát figyelve, hogy a Piliscsévtől Budapest irányában lévő pályaszakaszon a felsővezeték-szerelés előbbre van, mint a mi térségünkben.

A tartóoszlopokon már rajta vannak a sínek fölé benyúló háromszögkonzolok, a feszítősúlyokat tartó görgők, a tartóoszlopok között az elektromos kábelek. Ezek felszerelése a térségünkben még hátravan. Piliscsabától Budapest irányába már előbbre vannak a munkálatok. Ezen a szakaszon a majdan áramot szolgáltató huzal is a helyén van. Az ennek feszítéséhez szükséges betonsúlyok is a helyén vannak. A verőfényes, tiszta időben a vörösréz huzal színével, csillogásával szinte vonzotta a szemet. A felsővezeték-szerelés az alagútban is kész van. Pilisvörösvártól Budapest irányába mindkét vágány felett az előbb említett műveletek elkészültek. A teljes pálya hosszában idén őszre kell elkészülni a villamosításnak.


Fűnyírás


A múlt hét végére végeztek a Schmidt-kertnek nevezett nagy terület fűnyírásával. Ez a munka több embernek napokig tartott. Vállra akasztható kézi fűnyíróval dolgoztak. A lenyírt zöldtömeget azonnal összegyűjtötték, és elszállították. Amit nem végeztek el, az a játszótér területének vágása.


Máris bővít az Öböl Musik Beach Búvárbázis


A múlt hónapban a Palatinus-tavon megnyílt második búvárbázis máris bővítésbe kezdett. Az alapbázis átadása a város polgármestere, Romanek Etelka által történt. A bázis a tó öböl részén létesült. Ez a terület magánkézben van. Itt már egyszer kialakítottak maguknak búvárbázist, miután a tó Tópart utcai részén a korábbi városvezetés nem hosszabbította meg a szerződésüket. Ekkor települtek a mostani részre. A már említett városvezetés ide nem adott működési engedélyt. Távozniuk kellett. Ennek már több mint hét éve. A mostani városvezetéstől megkapták a működési engedélyüket magánterületre. Szépen kialakították a bázisukat, fedett fogadóteret, raktárat, öltözőt -- konténerekből –, zöldterületet, gépkocsiparkolót, konténer WC-t telepítettek, a vízfelületre bejárót építettek. Oszlopokkal kijelölték a bázishoz tartozó területet. Ezen belül oszlopokon álló tetőzetet építenek. Ez a bővítésük az átadás óta.


Légi szúnyoggyérítés


Idén először június 9-én, pénteken, az esti órák kezdetekor Kertváros légterében megjelent a „kétfedelű Mari néni” becenevű repülőgép. A csendes, szélmentes idő kedvezett a szúnyogirtás légtérből való megvalósításának. A gép alsó szárnyaira porlasztófejek vannak rögzítve. A gép törzsében permetezőszert tartalmazó tartályok biztosítják, nyomás alatt, a porlasztófejekbe jutását a permetlének. A gép feladata a permetezőszer kijuttatása az alatta lévő légtérbe. A gép a városrész felett a Duna irányára merőleges mozgásával sokszor átrepült. A repülés magasságáról annyit tudok írni, hogy a földről nézve tisztán látszottak a felszerelt csővezetékek és a porlasztófejek. Szinte a házak tetejét érintve repült.


Elsodorták az utcai elosztóközpontot


A Kolozsvári utca Gárdonyi Géza utca páros oldali sarkán lévő villanyoszlopon, a kb. másfél méter magasságban elhelyezett elektromos dobozt valamilyen jármű -- lehet lovas kocsi, tehergépkocsi, személygépkocsi, autóbusz – lesodorta. A doboz a levegőben lóg az elszakadt vezetékeken. A tartó villanyoszlop azon részét szálkássá szedte szét a fizikai behatás. A vezetékeket védő fekete műanyag cső is eltört.


„Teljes üzem”


A hét végén a Palatinus-tó „teljes üzemben” működött az előrehozott nyár miatt. Mindkét napon az idő kimondottan kedvezett a vízparti időtöltésre. Így a tó fürdőzőktől volt hangos a hivatalos strandrészen, de a „fekete” strand is látogatókkal volt zsúfolt, a két búvárbázis tele volt, a horgásztanyák tulajdonosai megjelentek a tanyájukon, szörfözőket, csónakázókat lehetett látni a két napon. A horgászás csak a stégekről volt lehetséges. A tó többi része az előbb említett „igénybevétel” miatt halfogásra nem volt alkalmas.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor