Rate this item
(0 szavazat)

fth 9.jpg - 47.70 KbPünkösd Kupa 2017

 


Idén is megrendezésre került a Dorogi Bányászok Horgász Egyesülete által kiírt, horgászok halfogó versenye a Palatinus-tó Kassai utcai partszakaszán. Azon a területen, ahol a vendég horgászok és a napijegyet váltók horgászhatnak. Sok év után idén második alkalommal rendezték a Pünkösd Kupát pünkösd napján, vasárnap. Addig pünkösdhétfő volt a verseny napja. Én évek óta tudósítója voltam a rendezvénynek. De nem emlékszem olyan versenynapra, hogy napsütés, száraz idő lett volna. Inkább hűvös, inkább hideg, esős idő volt. Tavaly már vasárnap rendezték, száraz, szeles, napsütéses idő volt. Most szintén száraz, kimondottan meleg, enyhe, szeles idő volt.

A horgászverseny 7 órától 11 óráig tartott. Felnőttek 28-an, gyermekek hárman versenyeztek. A felnőttek két bottal, tetszőleges szerelékkel, a gyermekek egy bottal, fenekező vagy úszós szerelékkel horgászhattak. A verseny lefújása után mérlegelés következett, ezt követően a halakat visszaengedték a tóba. Az eredményhirdetés a Tópart utcában lévő vendéglátóhelyen került sorra. Mire a versenyzők, szurkolók, érdeklődők, családtagok megérkeztek ide, addigra elkészült a krumpligulyás. Nem álltam meg szó nélkül, krumpligulyás horgászversenyen díjkiosztóján? A horgászegyesület elnöke, Sztahovits Péter és versenyszervezője, a titkár, Borbély Gábor nem is lepődtek meg a kérdésen. Elmondták, a horgászok között többen nem fogyasztanak halat, csak a szabadidő hasznos eltöltésére, kikapcsolódásra, pihenésre, szabadban eltöltött aktív órákra használják a horgászást. Őket horgászétellel nem lehet megvendégelni. Másként is meg lehet a választ adni -- mondták a horgászok vezetői. A horgászok is örülnek változatosságnak. Nem mindig kell halétellel kínálni a horgászokat.
A verseny eredménye így alakult: felnőttek: I.: Harsányi Sándor, 11,71 kg; II.: Aszódi Attila, 11,18 kg; III.: Karcagi Emil, 6,98 kg. Gyermekek: I.: Madaras Bence, 0,57 kg; II.: Pallagi Jonatán, 0,17 kg; III.: Pallagi Marcell, 0,08 kg. A legnagyobb halat Harsányi Sándor fogta. A horgára egy 8,45 kg-os 78 cm hosszúságú amur akadt. Rövid fárasztás után került a hal a partra. Ezzel tudta megnyerni a versenyt. Az első és második helyezett fogási eredménye között csak 53 dekagramm különbség volt. Az igazi nyárias, meleg idő megélénkítette a vízfelület „igénybevételét”. A hivatalos, felügyelt strand majdnem „telt házzal üzemelt”. A fürdésre nem engedélyezett vízrészeken is megjelentek a fürdőzők, úszók. A halásztanyák tulajdonosai is nagyrészt megjelentek a stégjeiken és „lógattak”. Mindkét búvárbázis is „teljes létszámmal üzemelt”. Láthatók voltak csónakázók is a tavon. A dorogi oldal is „tele volt” napozókkal, fürdőzőkkel.


Csőrepedések


A héten három helyen kellett a vizes szakembereknek elhárítani csőrepedéseket. A Dobó István utca 55-ös, a Sport utca 10-es és 12-es számú családi házak előtt kellett a műszaki hibákat megszüntetni. Az úttest felbontására volt szükség. Mindhárom helyen olyan szintig jutottak a munkálatokkal, hogy a javítás után visszatemették a munkagödröket, és a KRESZ előírásának megfelelően a területet az úttesteken megjelölték. A területek bitumenezése később történik.


Eperjesi utcai járdaépítés
 

A hét elején elkezdődött az Eperjesi utca páros oldalán lévő családi házak előtti járda felújítása. A munkálatok a Tópart utca becsatlakozásától kezdődtek, és tartanak az utca eleje irányába. A több évtizeddel ezelőtti járdaépítés nyomait a mostani munkálatok során teljes egészében megszüntetik. Ez az építés a múlt század nyolcvanas éveinek elején történt. Abban az időben a járda úgynevezett „társadalmi munkában” készült. Ez azt jelentette, hogy a tanácstag (abban az időben a képviselőt így nevezték) az utca lakóit rábírta, és saját maguk építették meg a házuk előtti járdaszakaszt. A „tükör” kiemelését is a lakók végezték. A kiemelt homokot a tanácstag társadalmi munkában szervezte, fuvarossal vitette el. A szükséges kevert betont a tanácsháza biztosította, és szállította a helyszínre. A kevert betont Lábatlanról, a betonelemgyártó üzemből hordták a helyszínre. A „bedolgozást” a háztulajdonosok végezték. Ez bizony a járdafelület minőségében eltéréseket mutatott, a háztulajdonosok „botcsinálta” betonterítők voltak. Az utcában a páros oldalon a járda csak szakaszosan, részben betonterítésű volt. Részben földborítású volt. Ugyanis a lakók közül többen nem voltak hajlandóak közösségi munkát vállalni. Azon házak előtt nem épült meg a járda. A meglévő járda azóta összetöredezett, hiányos lett. Most a munkálatok során ezeket mind felszedik, a folytonosságot az építés során megteremtik.


Nyitrai utcai járdaépítés


Az utca járdaépítése, az orvosi rendelőig, a múlt hét utolsó munkanapján a műszak végére befejeződött. Az építők levonultak, maguk után eltakarították a maradék anyagot, hulladékot, törmeléket. Az orvosi rendelőig tartó 125 méteres szakasz térkövezve van. Tavaly ősszel, mivel a kivitelezők levonultak, néhány háztulajdonos magánerőből megcsináltatta a kapubejáróját, gépkocsibejáróját. A mostani munkálatok alatt ezekkel a meglévő felületekkel „összeillesztették”, síkba hozták a járdát. Így a járdaszakasz szürke térköves, színes térköves, bitumenes részekből áll.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor