Rate this item
(0 szavazat)

fth 3.jpg - 54.98 KbSzendvicskészítő verseny

 


Az Arany János Általános Iskola immár hatodik alkalommal rendezte meg a térség általános iskolás tanulóinak szendvicskészítő versenyét. Az iskola étkezőjét erre az alkalomra a mennyezetről lelógó díszítéssel látták el, és a korábbi szendvicskészítő versenyek „alkotásainak” fotóival díszítették a falakat. A szervezők kicsit rosszul fogadták, hogy a meghirdetett rendezvényre Dorog iskolái nem, Esztergom iskolái közül, a rendezőn kívül, csak kettő jelentkezett, és vett részt a versenyen. Így gyakorlatilag három iskolából összesen tíz csapat vett részt a vetélkedőn.

Minden csapat ugyanazt a nyersanyagot kapta. Az indulás teljesen azonos volt minden csapatnál. Mindegyik kapott 2 darab keményre főzött tojást tisztítva, vajat, sajtot szeletelve, kenhető sajtot, gömbölyű piros retket, új és régi hagymát, lila hagymát, kenyeret szeletelve, zöldpaprikát, paradicsomot, kígyóuborkát, szeletelt szalámit, szeletelt sonkát, zöld salátaleveleket, tubusos mustárt, sót, tubusos piros paprikát stb. Természetesen eszközöket is biztosított a szervező bizottság. Így rendelkezésre állt sajtreszelő, aprító- kenő- és hámozókés, tojásszeletelő, vágódeszka, szalvéta, uborkaszeletelő stb.
A háromfős csapatoknak 45 perc állott rendelkezésre. Voltak csak lány, voltak csak fiú és vegyes csapatok is. A zsűri elnöke Móringer Lajos mesterszakács volt. Kéringer Lászlóné, az Arany János Iskola nyugalmazott pedagógusa és Bencze Katalin, a József Attila Iskola pedagógusa voltak a tagok. Az 5. és a 6. osztályt együtt zsűrizték. A 7. – 8. osztályt is együtt értékelték. A szóbeli értékelésnél a zsűri elnöke elmondta, szép, fantáziadús, kreatív, ötletes szendvicsek készültek. A készítés ideje alatt a zsűritagok figyelték a munkát, az együtt dolgozást, a szerszámok használatának szakszerűségét, a tisztaságot is. A végén az elkészült „harapnivaló” külső megjelenését, színességét, tartalmát. Negatívumként a zsűri kifogásolta, hogy a bő nyersanyagválaszték ellenére csak kevés került felhasználásra. Arra gondoltak, hogy a következő verseny kiírásakor egyik kitétel lesz a nyersanyagok teljes felhasználása is.
Az 5. – 6.–os korosztályban a Montágh Iskola csapata nyert. Második és harmadik helyen két Arany János-os csapat végzett. A 7. – 8.–os korcsoportok között első helyezett lett az Arany János Iskola első csapata. Második lett a Montágh Iskola csapata. Harmadik helyen végzett az Arany János Iskola második csapata. Okleveleket, csokoládétáblákat és golyóstollakat kaptak a helyezettek. A díjkiosztás után a szendvicseket a diákok elfogyasztották. Kölcsönös kínálásokra is sor került.


Minden kész a strandnyitásra


Most már csak az idő igazi melegedésére várnak a strand szerelmesei. A Pala strand felkészült a vendégek fogadására. Ez annyira igaz, hogy a május 28-i vasárnapon többen felkeresték a strandot. Szélcsendes idő, felhő nélküli napsütés volt. Napoztak, fürödtek. A gyermekeknek kijelölt helyen családok is tartózkodtak. Tehették, hisz 11 órakor a strand tábláján a kiírás szerint a levegő hőmérséklete 21 Celsius-fokos, a víz 20 Celsius-fokos volt. Ezek az értékek a további órákban felfelé kúsztak.


A helyi járatos autóbusz-megállók elnevezése


A hét folyamán városrészünk helyi járatos autóbusz-útvonalán felkerültek a megállóhelyeket jelölő oszlopokra, a táblák alá az adott helyek megállóit megnevező kiegészítő táblák. Ezek teljesen új színfoltot adnak a megállóknak. Azt még nem tudom, hogy a nyomtatott menetrendekben ezek a megnevezések olvashatók lesznek-e.


Muskátlis cserepek kihelyezése


Többéves szünet után a hét elejétől újra virágzó muskátlis cserepek díszítik a városrészen átvezető, országosan 111-es jelű utat, ami a településen az 1848-as honvéd tábornok, Damjanich János aradi vértanú nevét viseli. A villanyoszlopokon a még megmaradt tartókba virágzó muskátlis cserepek kerültek. Összességében szép látvány a Kenyérmezei-pataktól Esztergom irányába nézni, mindkét oldalon egységes a virágfolyam a vasúti átjáróig. Remélhetőleg nem marad el a nyári időszakban a rendszeres viráglocsolás.


Hősök napi koszorúzás


Május utolsó vasárnapján délelőtt, a „nagymise” előtt, fél tizenegykor a templomkertben lévő emlékoszlopnál tartották a városrész Hősök napi megemlékezését. A harangok, a nagy és a két lélekharang együttes hangjai után a Himnusz közös éneklésével kezdődött a koszorúzási rendezvény. A szép, napos, szélcsendes időben történt emlékezésen Szerencsés Zsolt plébános köszöntötte a jelenlévőket, kérte, hajtsunk fejet hőseink előtt. Bánhidy László alpolgármester emlékezett a magyar hősökre, akik egész Európában megtalálhatók a temetőkben. Koszorút helyezett el az emlékoszlopnál a Nemzetőrség Esztergomi Csoportja, valamint a képviselő-testület nevében az alpolgármester és a RÖK vezetője.


A Féja Filmklub műsorából


Május 31-én 19 órától a Féja Géza Közösségi Házban a Florence – A tökéletlen hang című filmet vetítik. A film 110 perces, színes, magyarul beszélő, amerikai–angol vígjáték. A rendező Stephen Frears. A klub műsora ingyenes. Várnak minden érdeklődőt. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor