Rate this item
(0 szavazat)

fti 3.jpg - 48.74 KbBezárkózási folyamat

 


Az elmúlt néhány év alatti sejtésemet a múlt évben és idén szerzett tapasztalataim megerősítették. Ugyanis azt vettem észre, hogy a városrész lakosai egyre jobban befelé fordulnak, bezárkóznak, elszigetelik magukat és családjukat, nem engednek betekintést a saját portájukra, védik udvarukat, kertjüket, házukat idegen szemektől.

Megsokasodtak az olyan munkálatok, amelyek a fenti folyamatot, jelenséget igazolják. A városrész bármely részén közlekedek, látom, tapasztalatom, hogy a bezárkózás valóság. Egyre több családi ház utcai frontján, kerítésén, kapuján jelennek meg a belátást és egyben a kilátást akadályozó eszközök. Inkább a betekintést akadályozásról beszélnék, ugyanis a tulajdonos nem nagyon kíváncsi a háza előtt néhány másodpercig közlekedő idegenekre. A legkülönbözőbb megoldásokat látom. Köztük olcsóbb, saját kivitelezésben és drágább, idegen kivitelezéssel lehet találkozni. A betekintést akadályozó megoldásoknak szinte nincs korlátja. Fém síklemezek, trapézlemezek, eternit hullámlemezek, nádszövet, nádpalló, előre gyártott betonlapok, beton kerítéselemek, helyben öntött betonlapok, sűrűn telepített, összefonódó élő sövény, faágak sűrű fonata, deszkapalánkok, műanyag színes hullámlemezek, műanyag színes síklemezek, téglakerítések stb. Mindenesetre a közösségtől, a kapcsolatok lésítésétől való elzárkózás jeleit mutatják ezek a „beruházások.” „Az én házam az én váram” elv látszik kialakulni. Nem biztos, hogy ebbe az irányba kell haladni.


Folyamatosak a vasúti felsővezeték szerelési munkái


A vasút pályavillamosítási előmunkálatai lassan, de folyamatosan haladnak az Esztergom és Dorog közötti távon. A már álló felsővezetéket tartó beton- illetve vasszerkezetű oszlopokra a majdani kábeleket tartó elemek felszerelése folyik. Lassan haladnak, mert a vasúti közlekedés szüneteiben tudnak csak dolgozni.


Ivó napi köszöntő


A városrész vöröskeresztes szervezete idén is megrendezi a férfiakat köszöntő estjét május 19-én, pénteken 18 órától. Már évek óta a helyi vöröskeresztes hölgyek vidám, laza, zenés, jókedvű, oldott hangulatú rendezvény keretében köszöntik a városrész férfi tagjait. Erre az apropót a naptárban szereplő Ívó névnap adja. A vöröskeresztes hölgyek várnak minden kertvárosi férfit a Féja Géza Közösségi Házba. A vidám hangulatról a névnapi asszociáció, a ráhangolódás és Nagyvári Lajos tangóharmonikás közreműködése gondoskodik. A rendezvény batyus jellegű. További információ a +36-30/30-02-502-es telefonon kapható.


Folytatódik a Nyitrai utca járdafelújítása


A tavaly elkezdett Nyitrai utcai járda mindkét oldali felújítása akkor csak részben készült el. A hét elején felvonultak a szakemberek, és megérkeztek a raklapokon a járdaelemek, valamint a lerakásukhoz szükséges homok. A múlt évben a páros oldalon a Blaha Lujza utcai sarkától az utca végéig csak zúzott köves borítást kapott a járda. A páratlan oldal az utca végétől a Blaha Lujza utca csatlakozásáig elemes borítást kapott. Innét váltakozva zúzott kő és járdaelemek kerültek a járdára az utca elejéig. Most ezeken a területeken kerülnek az elemek lerakásra.


Kiírásra került a megyei fotópályázat


Most VIII. alkalommal került kiírásra a Komárom – Esztergom Megyei Fotópályázat. Mottója: A világ, ahogy én látom – Digitális pillanatok. A részletes kiírás megismerhető és a nevezési lap letölthető a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címről. Várják a fotósok alkotásait. A jelentkezési határidő, a képek beérkezési dátuma: 2017. július 14. Az ünnepélyes eredményhirdetés és kiállítás 2017. szeptember 14-én lesz a Féja Géza Közösségi Házban. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor