Rate this item
(0 szavazat)

ftj 5.jpg - 43.20 KbKiállítás a Féja Közösségi Házban

 


Sándor Ilona képzőművész kiállítása május 4-én nyílott meg a Féja Géza Közösségi Házban. Tóth Tamás igazgató köszöntőjében kitért arra a tényre, hogy a művész szinte hazajön a Féja Géza Közösségi Ház kiállítótermébe. Ugyanis 2007, 2011 és 2014 után újra elhozta alkotásait. Ezután Rábl Béláné, nyugalmazott pedagógus nyitotta meg „Az én világom” című tárlatot. Elmondta, hogy Sándor Ilona 1996 óta állítja ki alkotásait önállóan. Most huszonnyolc képe van a falon. Közöttük csendélet, portré, tájkép, városkép, vízpart, erdő és enteriőr is megtalálható. A technikák között található olaj, akvarell, tempera, toll, ceruza, pác. A megnyitón Tóth Tamás gitározott és énekelt, majd a Dorogi Ikrek énekét kísérte gitárral. Zárásként Rábl Béláné az alkalomhoz illő verseket adott elő. A tárlat május 26-ig tekinthető meg. Az est baráti vendéglátással és beszélgetéssel fejeződött be.

Roma családi nap


Az elmúlt hét szombatján tartotta meg tavaszi családi napját Kertváros roma közössége. Vendégeik voltak a fővárosból és Tatabányáról is. A Schmidt-kertben szervezte a Roma Kisebbségi Önkormányzat. Szép, csendes, száraz idő, itt-ott bujkáló napsütés volt egész nap kellemes hőmérséklettel. Fő attrakció az ilyen rendezvényen a családok főzéséi versenye. Most tizenhét család „szállt versenybe”, és főzött. Ezenkívül egy bográcsban a „mindenki étke” készült. A versenyzők azonos „hendikeppel” indultak. Megkapták a húst, a tűzhöz a fát. Ami ezen felül szükséges volt az ételhez, az már az egyéni kialakult szokás, az egyes családokra jellemző ízlés megmutatása a főzők „kezében” volt. A fűszerezés, a különböző ízesítők használata adta meg a jellegzetes családi ízeket. A zsűri döntése értelmében nem hirdettek győztest és helyezetteket. Minden család főztje megkapta az első díjat.


Májusfaállítás


A cím megtévesztő! Nem volt májusfaállítás! Ugyan is a leszállított, kb. hat méter magas fa két darabban érkezett meg a Féja Géza Közösségi Ház udvarába. A kb. négyméteres rész úgy nézett ki, mint egy sima, vastag karó, a kb. kétméteres lombos, ágas rész „mellé volt szervírozva.” Ezt a „szállítmányt” nem lehetett májusfaként felállítani. Kertváros idén szegényebb lett egy hagyományos rendezvénnyel. Nem éreztem, hogy megoldáson munkálkodott volna a Ház vezetése. Itt jegyzem meg, hogy „a nem akarásnak nyögés a vége”. A lombos rész a kb. két méter magas kovácsoltvas kerítésre felerősíthető lett volna. Az ilyen a megoldás különben is jobban látható az utcáról a járókelőknek és a lakosságnak is, mint az udvar belső részén felállított fa. Ez a megoldás mindenképp mentette volna a helyzetet. Nem szakadt volna meg a folytonosság. A városrész utcáit járva több családi ház kerítésén, udvarán lehet látni feldíszített májusfát. Ismerve a területen lakókat, ezeken a helyeken fiatal, csinos lányok élnek. A májusfák színesítik Kertváros összképét.


Galambok reptetése


A hét utolsó szombatjának délutánján a városrész galambászai gyülekeztek a Féja Géza Közösségi Ház udvarán. Innét indult a sportgalambokat szállító gépkocsi Szlovákiába. Az innét kb. 200 kilométerre lévő szlovák település galambászai várták a gépkocsit. A madarakat szakszerű etetés, itatás, éjszakai „elszállásolás” után vasárnap reggel engedték el. A „hazaérkezés” regisztrálása a galamb által történik. Ez akkor valósul meg, amikor az érzékelővel ellátott galambdúcra leszáll. Ez az adat egy központi adattárba érkezik. Itt történik a hazaérkezési sorrend megállapítása.


Gyászolnak az esztergomi reformátusok


A múlt hét végén érkezett a szomorú hír, hogy szeretett professzoruk, dr. Herczeg Pál, váratlanul, április 24-én hajnalban 78 éves korába hazatért Teremtő Urához. A teológiaprofesszort, az újszövetségi bibliai teológiatudományok tanárát, a Budapesti Református Teológiai Akadémia Bibliai Teológiai és Vallástörténeti Tanszékének korábbi vezetőjét, gyülekezeti lelkipásztort vesztették el. Dr. Herczeg Pál a jelenlegi esztergomi református lelkipásztor házaspár oktatója is volt. Rajtuk kívül tanítványok sokasága gyászolja. Temetése Ácson lesz május 12-én a családi temetkezési helyen. A szülőkön kívül már itt nyugszik bátyja is, aki teológusként hősi halált halt az 1956-os forradalomban. Az esztergomi református gyülekezet is részt vesz a temetésen, autóbuszt bérelnek az utazáshoz.


Újabb búvárbázis létesült a Palatinus-tó öböl részén


A négy-öt évvel ezelőtt „kirúgott” búvárok most visszajöttek a Pala-tóra. Igaz, nem az eredeti helyükre. A tó öböl résznek nevezett vízfelületére és az ottani partszakaszra. Tulajdonképp magánterületre települtek. Szépen kialakított bázist hoztak létre. Indulástól van mobil vécé. A múlt hét végén, április 29-én avatták a bázist. Egyben szezonnyitó rendezvényük is volt, merülést is bemutattak az érdeklődő közönségnek.


A Tópart utcai búvárbázis e hét szombatján „nyitott”


Szezonnyitó összejövetellel, merüléssel indították az idei búvárszezont május 6-án a fenti helyen jelzett búvárok. Szép, csendes, napsütéses idő volt. Mire a búvárok a szezonnyitó merülésről visszaértek, elkészült a gulyás is. Családias ebéd volt a nyitórendezvényen. Itt jegyzem meg, hogy az idei szezonra már van telepített mobil vécé a bázison.


Új szolgáltató van a kábeltévénél


Május 1-jével megtörtént a tulajdonváltás a városrészt ellátó kábeltévé-, telefon- és internet-szolgáltatás vonalán. A csere zökkenőmentes volt. Ha nem közlik előre, észre sem lehetett volna venni. A most távozó szolgáltató még a múlt század nyolcvanas-kilencvenes éveiben a nulláról építette ki a hálózatát. Ennek lett most új működtetője. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor