Rate this item
(0 szavazat)

ftj.jpg - 47.33 KbÖkumenikus búzaszentelő ünnepség Esztergomban

 


Esztergom Szentgyörgymező nevű városrésze határában ökumenikus búzaszentelés zajlott április 29-én, szombaton délelőtt. Az idő borús, szélcsendes volt. Az ünnepség a Bazilikában Szentmisével kezdődött. Ezt követően közös sétával mentek a jelenlévők a búzaszentelés helyszínére egyházi zászlókkal vonulva. A menet élén a város polgármestere, Romanek Etelka, dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, Jakab István, az országgyűlés alelnöke és dr. Balogh Zoltán, a városi gazdakör elnöke haladt. Az útvonalat a rendőrség biztosította, amely a Dobozi Mihály út volt a benzinkútig. Innét a Duna irányába fordult a menet a búzatáblához.

A búzatáblát az ökuménia szellemében katolikus, református, evangélikus, görög katolikus egyházak papjai és lelkészeik szentelték, áldották meg. A Himnusz közös éneklésével kezdődött a szertartás. Majd az egyházak képviselői egymás mellett vonalban állva a négy égtáj felé fordulva kértek áldást a termésre. A katolikus egyház nevében dr. Harmai Gábor plébános, a református egyház részéről Ágoston Csaba lelkész, az evangélikusok részéről Klimentné Ferenczi Andrea lelkész, a görög katolikus egyházat képviselve Cselényi István paróchus, mondott imát, és szentelte, áldotta meg a búzatáblát. Észak felé Szent Lukács könyvéből, keleti irányba Szent Márk könyvéből, déli irányba Szent Máté könyvéből, nyugat irányba Szent János könyvéből vett igékkel kérték az Isten áldását a termésre és az egész évi munkára. A Szózat közös éneklésével ért véget a búzaszentelés. A szertartás végén többen, a hagyományokat követve, a megáldott búzatáblából gyökeresen kihúzott szálakat az imakönyvbe, a Bibliába tették.


Visszatért a tél


Április 19-én, szerdán reggeltől visszatért a tél. Előbb eső, majd havas eső ment át sűrű havazásba, amely kb. 15 óráig tartott. A sűrűségen azt is érteni kell, hogy a Kis-Strázsa, a felújítás alatt lévő kilátójával, nem volt látható Kertváros területéről. Ezalatt szél kísérte a hóesést, 18-20 centiméter vastag hó gyűlt össze. A járdák takarítását csak kevesen végezték el. Hallottam olyan véleményt, hogy „aki odatette, majd el is viszi.” Ezt követően esőre váltott az időjárás, és a hőmérséklet „felkúszott” plusz három fokra. Károkat is okozott a hó a kiskertekben. A gyümölcsfák hótól roskadó ágai törtek le. E sorok írójának frissen kilombosodott és virágzásban lévő körtefájának combvastagságú ága nem bírta a ránehezedett nedves havat - letört. Az alatta lévő szőlőkordont maga alá temette, a tartóoszlopot megroppantotta, a tartóhuzalokat elszakította. A virágzó epertövek a földig „alázták magukat”. A hó súlya alatt a fóliák több kertben beszakadtak. A gépkocsik csak gyorsított ablaktörlőzés mellett tudtak a szélvédőn kilátni. Az esőmérő hengerekben 35-40 millimétert mutatott az eső és hóolvadék összesen.
Másnap reggelre a hőmérséklet mínusz 3-5 Celsius-fokra hűlt. A gyümölcsfák közül a virágzásban lévők fagykárokat szenvedtek. A meggy-, cseresznye-, őszibarack- és diófákat szintén virágzásban „találta” a fagy. A szőlőtőkék sem „úszták meg” a fagykárt. Az áramszolgáltatásban is fennakadás volt. Úgy fél tizenegytől délután három óráig nem volt a településrészen áramszolgáltatás. Az esztergomi piac őstermelői sora teljesen üres maradt. Csak a bódékban volt „élet”. Vásárló alig akadt a tavaszi télben. Azóta Kertváros területén a Nyitrai utca – Damjanich János út sarkán lévő családi ház előtti elektromos vezetékek alatt lévő fákat az elektromos művek erősen megnyeste. A levágott gallyak napokig az út szélén voltak. A következő hét elején azon a szakaszon az elektromos szakemberek a két villanyoszlop közötti vezetékekre távtartó elemeket szereltek. Ezek akadályozzák meg, hogy azok a szél következtében össze tudjanak érni.


Csőrepedés


A hét keddjén a Jósika Miklós utca 21-es számú családi ház elé kellett a vizesek csőrepedés-elhárító csapatának kivonulni. Itt tört fel a víz. Három eszközzel vonultak helyszínre. Úttestet törtek légkalapáccsal, talajt emeltek ki markolóval, szerelőgépkocsiból végezték a hiba elhárítását. Ezeket a munkálatokat összeszokottan, nagy gyakorlattal, szakszerűen végezték. Néhány óra alatt biztosították a térség vízellátását. Annál is inkább fontos volt a gyors helyreállítás, mert érintette a vízhálózat-elzárás az Arany János Általános Iskolát is.


XIV. Ister-Granum Eurorégiós Vers- és Mesemondó Verseny


A hét két utolsó napján, szombaton és vasárnap délelőtt és délután zajlottak a verseny eseményei. Az első napon az alsós és felsős diákok versmondásban, másnap az alsós és felsős tanulók mesemondó tudásukkal versenyeztek. A versenyen 71-en vettek részt, 34-en a Felvidékről, 37-en Magyarországról. Ezek a diákok 12 magyarországi és 7 felvidéki magyar tannyelvű iskolából érkeztek. A zsűri elnöki tisztjét Sinkó Gyula, az Est lapok szerkesztője töltötte be. Tag volt Maronka Csilla színművésznő és Graczár Mihály amatőr színész. Tóth Tamás, a Féja Géza Közösségi Ház igazgatója a rendezvény megnyitó köszöntőjében elmondta, hogy közel másfél évtizeddel ezelőtt indult a rendezvénysorozat. Céljai között szerepelt, hogy a Felvidék magyar tannyelvű iskoláiban tanuló diákoknak lehetőséget adjanak a magyar irodalommal való ismerkedésre, a magyar nyelv gyakorlására. Ezt a célkitűzést elérték. Az igazgató megköszönte a szülők, pedagógusok segítségét a diákok felkészítésében. Minden kategóriában három-három díjat ítélt oda a zsűri, és különdíjakat is kiosztott. A szereplőket a szervezők harapnivalóval és üdítővel látták vendégül.


Elkészült a kilátó felújítása


Április 24-én délelőtt lebontották a Kis-Strázsa-hegyen lévő kilátótorony állványzatát. Alig tíz napig dolgoztak rajta. A tető faszerkezetének cseréje és a héjazat újraépítése történt. Egy korábbi írásomban nem tudtam megválaszolni, hogy a bejárati ajtó és a torony oldalában lévő nyílás „bezárásra” kerül-e. Mostanra megszereztem az információt. A bejárat vasszerkezetű ajtót kapott, kulcsa a Duna-Ipoly Nemzeti Park fogadóépületében, a Kökörcsin házban van. Csak kísérővel lehet a toronyba felmenni. Az oldalon lévő ablak nem kerül „bezárásra”. Funkciója van a nyílásnak. Ezen keresztül áramlik a levegő függőlegesen a torony belsejében, kéményhatásként. Ez a légmozgás biztosítja a belső részek szárazon maradását. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor