Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2017. április 16.

Írta: Nagy Tibor 2017. április 16. vasárnap, 22:14
Rate this item
(0 szavazat)

ftm 3.jpg - 41.10 KbA Kis-Strázsa kilátóján munkálatok kezdődtek

 


Április 10-én, a kilátószint magasságában, körbefutó állványzatot helyeztek az építményre. A kilátó tetőszerkezete, a felújítás óta eltelt húsz év alatt, elhasználódott, farészei elkorhadtak, a héjazatot kikezdte az idő, a mindig erős szél megbontotta. Beázott. Most felújításra kerül a tetőszerkezet. E sorok írásakor még nincs ismeretem a hiányzó ajtó, ablakok pótlásáról. Igyekszem a Duna–Ipoly Nemzeti Park helyi vezetőitől az információt beszerezni.

Csőrepedések


Az Eperjesi utca 21-es számú családi ház előtt buggyant felszínre a víz. A javítási munkálatot az „könnyítette”, hogy a járda alatt volt a törés, amely nincs aszfaltozva. Itt a felület helyreállítása a visszatöltéssel megoldódott. Az Eperjesi utca 29-es szám alatti családi ház sarokház, a Blaha Lujza utcai oldalán tört fel a víz a hét folyamán. Itt épített járdát kellett törni. Mindkét helyen nagy gyakorlattal, összeszokottan, gyorsan elvégezték a vizesek a javítást.


Úttestsüllyedés


Az Eperjesi utca 123-as számú családi ház előtt a hét folyamán ki kellett tenni a veszélyt jelző KRESZ táblát. Az úttest a jelzett területen oly mértékben kezdett süllyedni, hogy a gépkocsi-közlekedésre veszélyessé vált.


Bunkertúra


A Duna–Ipoly Nemzeti Park Kis-Strázsa lábánál lévő Kökörcsin háztól április 8-án, szombaton 10 órakor indult a kiránduló csoport a túrára. Összességében több kilométer gyaloglást jelentett. Vezetőjük dr. Jankainé Német Szilvia, a ház vezetője. Az útvonal során a tanösvényen felfelé haladva ismerkedtek a Strázsa növényzetével, a madárvilágával, a csúszó-mászó élőlényeivel. A felhagyott kőbánya udvarában megállva megismerkedtek a történetével. A platóra érve felmentek a kilátótoronyba. Ragyogó, tiszta idő volt. Messze lehetett ellátni. A hegy „túlsó” oldalán leereszkedve az I. világháborús hadifogoly-temető történetének ismertetése után a temetőben séta következett. A katonai bunkerek közül egynek a felkeresése volt a következő állomás. A bunker nem látható, csak az tudja megtalálni, aki már korábban járt ott. Teljesen a terepszint alatt van. Kb. 100 négyzetméter alapterületű vastag betonfalai vannak, belső magassága kb. 250 centiméter. A vasráccsal védett lejárat szabaddá tétele után 10 magasított lépcsőfok vezet le a bunkerbe. Az elemlámpák kiosztása után folyamatos lemenés következett 10-es csoportokban. A bunker tagolt, zegzugos, kanyargós, üres, szellőzőkkel ellátott, látható, hogy a falakba tárgyak voltak betonozva. Lehettek fali polcok, asztalok, székek, fekhelyek, szekrények, rádióadó – vevő készülékek stb. tartói. A tartóelemek mind levágásra kerültek. A levegő száraz. A térségben még két bunker van. Azok nem látogathatók, nincsenek kitakarítva. A Duna–Ipoly Nemzeti Park ezen a területén tíz bunkerről tudnak a szakemberek.


Faültetés


A tavaly októberi faültetési akció folytatásaként április 9-én, vasárnap délelőtt történt az újabb faültetés a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban, a Strázsa-hegy lábánál lévő Kökörcsin ház előtti térségében. Most is önkéntesek, családok, egyesületek, egyének, baráti társaságok, iskolák, szervezetek voltak az ültetést végzők. A fát előbb meg kellett venni, be kellett fizetni az árát. A tavaly őszi és az idei ültetés a „Nevelj fát, adj életet” jelszóval került meghirdetésre. Természetesen a vásárlást, szállítást a faiskolából a Park munkatársai végezték. A gödrök kiásásával sem kellett az önkénteseknek foglalkozni. Ezek markológéppel előző napokon elkészültek. A jelzett terület szeméttel, betonnal, kővel és minden mással töltött, majd talajjal beterített. A mostani ültetőgödör készítésekor a gép pl. vastag fém sodronykötelet is a felszínre hozott. Úgy, hogy nem is tudta teljesen kiemelni. Csak az „eleje” van a talaj felett. A nagy része még a talajfelszín alatt van. A szükséges trágyát már az őszi ültetéskor a helyszínre szállították. Az iszapoláshoz lajtos kocsi biztosította a vizet. Minden elültetett fához került műanyag cső és támasztó karó. A csövön keresztül a gyökérzónába lehet vizet juttatni. A támasztó karóra került rögzítésre a név, aki a vásárló és egyben ültető is. Ez az utókor számára is hasznos információ lesz.


A vasúti villamosítás felső vezetéktartó elemeinek szerelése


Hetek óta munkálatok folynak a Budapest - Esztergom vasútvonal villamosítási programjával összefüggésben. A munkálatokat végzők elmondták, hogy a vonatforgalom szünetében tudnának csak a pályán lenni. Ezek rövid időt engednek a munkálatokra. Azt a helyzetet használják ki, hogy a vonatforgalmat más munkálatok miatt is közútra, autóbuszra terelték. Most Esztergomtól számítva Dorogig a meglévő oszlopok nagy részére felszerelték a felső vezetéktartó fémelemeit. Ezek láthatóak a betonoszlopok tetején és kissé lejjebb a feszítéshez szükséges fémbilincsek. A munka folyamatos.


Folyik a víz a Szentlélek (Szent János) patakban


Amióta megjöttek a tavaszi esőzések, elindult a patakban a víz folyása. A víz tiszta, átlátszó, egyenletes folyású. A patak évek óta vízmentes volt. A vízfolyás megindulásával nagyjából egy időben a Vizi - közmű Társulás elvégezte a medertakarítást, a bozótok, fák, bokrok, szemét eltávolítását a víz útjából. Sőt, a patak bal partján a rézsű koronáját meg is növelték. Most a megszélesített felületen biztonságosan lehet közlekedni gyalogosan. Ez csak a vizes szakemberek számára jelent könnyebbséget. Más halandó a területen nem tartózkodhat.
 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor