Rate this item
(0 szavazat)

ftn 3.jpg - 54.64 KbPogácsa- és borverseny


 

Április 7-én délután volt mindkét verseny eredményhirdetése a Féja Géza Közösségi Házban. A pogácsaversenyre 19-en hoztak kóstolni való süteményt. Változatos volt a „felhozatal”. Volt káposztás, túrós, sajtos, vajas, burgonyás, kolbászos, tejfölös, tepertős, sajtkrémes, medvehagymás, gombás, sonkás. A Móringer Lajos mesterszakács elnökletével Szőke-Szabó Mónika intézményvezető és Puksa Edit cukrász összetételű zsűri a kóstolások után első helyre Kecskés Lajosné, második helyre Reményi Lajosné, harmadik helyre Szabó Dánielné pogácsáját sorolta.

A borverseny zsűrijét dr. Bognár Ferenc borbíró vezette. Az ő munkáját segítette Jámbor Géza, Nyergesújfalun élő borász, borbíró és a Süttőn élő, felsőfokú végzettséggel rendelkező, Fehér Dávid szőlész–borász. Már évek óta a borbírálat a másik napon van mint az eredményhirdetés. Így az ítészek nyugodtan, nem sürgetve, senkitől sem zavarva tudnak értékelni. Így volt ez most is. Csütörtök délután volt borminősítés, eredményhirdetés pénteken délután. Így az elismerő oklevelek kitöltésére is volt idő. Ide volt „időzítve” a pogácsaverseny eredményhirdetése. A pogácsák zömmel az Idősek Klubja tagjaitól érkeztek, de szép számmal nem tagok is beneveztek. A „versenymennyiségen” túl hoztak a borverseny eredményhirdetése utáni díjazott borok kóstolásához „borkorcsolyának” pogácsákat. Az eredményhirdetés előtt dr. Bodnár Ferenc, a zsűri elnöke, tájékoztatást adott arról, hogy 12 fehér-, 13 vörös-, 2 rozébor volt a bírálat tárgya. Annak ellenére, hogy a tavalyi év időjárása nem volt a legjobb a szőlőtermésre, szép borokat hoztak a borbarátok bírálatra. Emlékeztetett, az áprilisi fagy elvitte a termés nagy részét, majd a sok eső, a viszonylag kevés napsütéses időszak nehezítette a megmaradt szőlő érését. Ezek után kiosztották az okleveleket és tárgyjutalmakat. Következett a díjazott borok kölcsönös kóstolgatása, a tapasztalatok kicserélése, baráti beszélgetés és a pogácsák fogyasztása a borok mellé.


Kiállítás a Féjában
 

Április 6-án délután nyílott meg Vibling Mária és Szakály Annabella közös kiállítása a Féja Géza Közösségi Házban. A kiállítás összefoglaló címe: Varázslatos álomvilág. Mindketten a 2005-ben alakult Selyemfonal Képzőművész Körnek alapító tagjai voltak. Most a névváltozáson átesett formáció, a Kreatív Kincsek Alkotóközössége tagjai. Tóth Tamás, az intézmény igazgatója üdvözlő, köszöntő szavai után vetített képes „felvezetés” következett Wass Albert Erdők könyve című művéből. A részlet adott magyarázatot a Varázslatos álomvilág címre. A fotók „hozzák” a megjelenésükkel az álomvilágot. A képek fátyolosak, varázslatosak, kicsit ködösek, nem teljesen éles kontúrokkal rendelkeznek, néhol elmosódottak. Ezek kölcsönöznek varázslatos álomvilágot. A tárlatot Czéh Zoltán, az Írisz fotókör vezetője ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Kiemelte a falon lévő anyagok sokszínűségét, változatosságát. Vannak a falakon fotók, gobelinek, festmények, hímzések, horgolások, rátétes alkotások, ragasztással készült tárgyak. Ezek is az alkotók sokoldalúságát, szerteágazó képzeletvilágát, művészeti ágakban való jártasságukat igazolják. A kiállításon fellépett a fővárosi háromtagú Napfény dobkör. Négy megzenésített József Attila verset adtak elő énekelve, sámándobokkal kísérve. A kiállítás a hónap végéig tekinthető meg.
 

Lakossági fórum Kertvárosban
 

Gyér érdeklődés mellett zajlott a tulajdonképpen a képviselők éves kötelező beszámoló összejövetele, aminek lakossági fórum nevet adtak. A városi meghívottak és a képviselők többen voltak, mint a kertvárosi megjelentek. Ennek oka egyebek mellett az is, hogy a kezdési időpont korai volt. A 16 óra 30 perces kezdésre a munkába járók nem tudnak eljönni. Tóth Tamás, a Részönkormányzat elnöke, köszöntője után Juhász István, a Környezetvédelmi, Köztisztasági és Közrendi Bizottság elnöke adott tájékoztatást a Párkányban tervezett hulladékmegsemmisítő beruházás városunkra, közvetlen környékére nehezedő, várható hatásáról.
 

Lakossági fórum Esztergomban, a Művelődési Házban
 

Ezzel a címmel hirdették meg azt az összejövetelt, amely az I világháború hősi halottainak sírjait rendbe tevő pályázatra gyűjtött adatokat, továbbá a II. világháborúban elesett esztergomi katonák, mint hősi halottak és a polgári áldozatok neveinek megörökítésére tervezett emlékűmhöz kérnek adatokkal alátámasztott neveket. A korábbi kutatások és közelítő számítások, összevető értékelések alapján ez a szám Esztergom vonatkozásában háromszázra tehető. A rendezvényen jelen volt a honvédelmi tárca államtitkára is. A „házigazda” szerepét a város alpolgármestere, Bánhidy László látta el. A városból mindenki ott volt, aki a témával foglalkozik vagy a család, a rokonság részéről érintettek és tudomásuk volt a rendezvényről. E sorok írója is ott volt. Nem érintett személyesen a témában. De birtokában van néhány olyan adatnak, amely az akkori katonai és polgári áldozatokra vonatkozik a lakóterületünket érintően.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor