Rate this item
(0 szavazat)

ftp 2.jpg - 13.51 Kb150 film Komárom-Esztergom megyében

 


A fenti címmel tartott előadást Cserteg István hobbi filmtörténész március 24-én este a Féja Géza Közösségi Házban. Összegyűjtötte a megyénkben forgatott filmeket. 150 filmet talált, amelyeket részben vagy egészben a megyében forgattak. Előadása az Esztergomban és környékén forgatott filmekre koncentrált. Több mint negyven településen volt valamilyen filmforgatási esemény. Idegen stábok is forgattak, szinte az egész világból dolgoztak a megyében filmkészítők. Az első filmet 1918-ban Korda Sándor rendezte, Komáromban forgatták. Ez Az aranyember című film volt. Ezt eddig három alkalommal készítették el, 1918. – 1936. – 1962. - a forgatás dátumai.

A magyar filmes szakemberek kirajzottak a világba, és megteremtették az amerikai, az angol és a brazil filmipart. A Korda testvérek, Zukor Adolf és Kalász Mihály voltak a legismertebb szakemberek. Az alkotások kordokumentumok. Megismerhetők az utcák, városrészek, épületek, enteriőrök, ruhák, a viselkedések, városi és falusi embertípusok. Az előadó sorba szedte a településeket, ahol stábok dolgoztak. Néhány ezek közül: Kesztölcön a Szerelem örökké, Banán a János vitéz, Várgesztesen Valahol Európában, Gyermelyen a Körhinta, Dunaalmáson a Kölyök, Leányváron a Lavina, Csolnokon Az öreg bánya titka, Dorogon A pártfogolt című filmek forgatása volt részben vagy egészben. Kertváros, korábbi nevén Esztergom tábor, sem marad ki a magyar filmtörténetből. Az Életjel, Ütközet békében, Zenefesztivál, Imposztorok egyes jelenetei városrészünkön készültek. A névtelen vár című, Zsurzs Éva által 1981-ben rendezett film lápi embere - Hany Istók – alakítója városrészünk lakója volt. Az Eperjesi utcában élt. Sajnos, sorsáról, nevéről nem tudok információval szolgálni, csak annyit, hogy keresztneve Gyula. A hiányosságot helytörténeti kutatásaim során pótolni fogom. A filmet eddig három alkalommal készítették el, 1920., 1937. és 1981. az alkotások dátuma. Esztergom több mint 20 film forgatására adott helyszíneket. Voltak helyszínek Piliscséven, Búbánatvölgy területén, Pilisszentléleken. Vetített képes kb. másfél órás előadása alatt a filmekről minden információt elmondott az előadó.


Lakossági fórum - elmaradt


A Féja Géza Közösségi Házban március 23-án, csütörtökre lakossági fórumot hirdettek 16 óra 30-as kezdettel. Egyetlen téma a Párkány területére tervezett hulladékhasznosítási üzemek létesítésével összefüggő tájékoztatás. Egy nappal a rendezvény előtt körtelefonok, e-mail, facebook üzenetek, személyes üzenetek – lemondva a lakossági fórum. Technikai okok az indokolás. Új időpont nincs.
 

A Féja Filmklub műsorából


A műsoron március 29-én, szerdán 19 órától, „Anyám és más futóbolondok a családból” című magyar filmdrámát vetítik. A film 2015-ben készült. Négygenerációs történet, 90 évet ölel fel. Fekete Ibolya rendezte. A film 108 perc hosszú. Várnak minden érdeklődőt. A vetítés ingyenes.
 

Nyári időszámítás


A hét végén bevezetett nyári időszámításra való áttérés a városrészünkön semmi fennakadást nem okozott. A megkérdezettek mindegyike örült a „megnyúlt” délutánnak, estének. A tévék, számítógépek, mobiltelefonok óraátállításával nem kellett „bajlódni” Ezek központilag „átállítódtak”. Csak a hagyományos órákkal kellett foglalkozni. A közlekedési eszközök a menetrend szerint közlekedtek.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor