Rate this item
(0 szavazat)

fts 4.jpg - 377.06 KbA Helischer József Városi Könyvtár 2017. március 20-i vendége dr. Nagy Pál főorvos volt. Hivatása a szakmája, a patológia ma már közelebb áll az élő betegek vizsgálatához, mint az élettelen testek tanulmányozásához. Dr. Nagy Pál Esztergomban született 1955-ben. Esztergom-táborban (ma Esz-tergom-Kertváros) nőtt fel, és ide járt általános iskolába. Szülei a falu körzeti orvosai voltak (ma háziorvosnak hívnák őket). Mindhárom testvére Esztergomban lakik. Élete egyik legboldogabb időszakának a gimnáziumi éveket tartja; alma matere a Dobó Katalin Gimnázium („régi” Dobó) volt.

1973-ban érettségizett német tagozaton. Balszerencseként élte meg, hogy első egyetemi felvételije nem sikerült, ezért 1973 szeptemberében az Országos Mentőszolgálat Dorogi Mentőállomásán képesítés nélküli mentőápoló lett. 1980-ban kezdett el dolgozni az Esztergomi Városi Tanács Kórházának Patológiai Osztályán. Egy év múlva katonai szolgálatra hívták be. Leszerelése után viszonylag hosszúra nyúlt legényélete lehetővé tette, hogy a segéd-, majd szakorvosi patológus munka mellett hétvégeken kivonuló mentőorvosként Budapesten, hétköznapok éjszakáin és ünnepnapokon az esztergomi központi városi ügyeleten gyakorló orvosként ténykedjen. 1985-ben szakvizsgázott kórbonctan-kórszövettanból (ma patológia). 1990-ben meghívták az egykori Orvostovábbképző Egyetem, OTE (volt Szabolcs utcai kórház) Patológiai Intézetébe, ahol egyetemi adjunktus, majd főorvos poszton az intézmény bezárásáig (2007) dolgozott. Külföldi tanulmányúton is részt vett, a washingtoni NIH ösztöndíjával, mellyel egy évet a Cincinnati Egyetemen töltött (1996–1997). 2002-ben cytopatológiából második szakképesítést szerzett. Pályáját 2007-től a Fővárosi Uzsoki Utcai Kórházban folytatta. Időközben 1998-től mellékállásban visszatért Esztergomba; itt 2003-ban megbízott, 2012-ben – szabályos pályázat útján – kinevezett osztályvezető főorvos lett.
Korszerű orvoslás ma csak patológia segítségével lehetséges. A patológusok a gyógyításban és a megelőzésben is részt vállalnak, hiszen feladataik közé tartozik az ambuláns ellátásokon végzett szűrővizsgálatok (pl. nőgyógyászati vagy fül-orr-gégészeti citológiai vizsgálat) során levett sejtminták elemzése éppúgy, mint az onkológiai osztályokról érkező szövettani leletek komplex áttekintése és véleményezése. A daganatos betegek kezelése szempontjából döntő szava van a patológusoknak, hiszen a szövettani mintákat nemcsak önmagukban értékelik, hanem a korábbi vizsgálatokat, valamint a beteg egyéni kórtörténetét is figyelembe véve, amelyek együttesen adják a célzott terápia alapját. Gyakorlatilag a patológus véleménye nélkül lehetetlen onkológiai kezelést kezdeményezni, így sorsdöntő feladat hárul azokra az orvosokra, akikről a legtöbben továbbra is azt gondolják, hogy alagsori bonctermekben töltik munkaidejük nagy részét. A patológusok vékonytű-biopsziát végeznek, ami olyan diagnosztikai eljárás, melynek során apró szövetmintát vételeznek a test meghatározott részéről, és azt megfelelő előkészítés után mikroszkóp alatt megvizsgálják. A szövetmintán további vizsgálatokat is elvégezhetnek, mint például az esetleges kórokozók kitenyésztését.
A főorvos úr könyvtári látogatásával azt a tévhitet oszlatta el, hogy a patológia csak kórbonctannal foglalkozik, hiszen tevékenységük súlypontja két évtizede a betegekből és a klinikailag egészséges emberekből származó szövettani és sejtminták, valamint műtéti preparátumok diagnosztikus értékelésén van. Nekünk embereknek el kell fogadnunk azt, hogy a halál ugyanolyan velejárója az életnek, mint a születés, és akkor talán nem viszolyognánk, és tennénk idétlen megjegyzéseket a patológiára.
A könyvtár olvasóterme ismét zsúfolásig megtelt, és a beszélgetés után sok ismerőse, kollégája gratulált a Köztünk élnek sorozat nagyszerű vendégének.

Fotó: Nyáry Andrea

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor