Rate this item
(0 szavazat)

ftt.jpg - 43.30 KbMég mindig fakivágások

 


A tél lassan elmúlik. A fűtési szezon vége felé tartunk. Kertváros területén, határában járva-kelve, közlekedve újabb, friss fakivágásokat fedeztem fel. Eddig ilyet nem tapasztaltam, nem láttam. Derékmagasságban vágták el a fákat. Már a földig sem hajolnak a favágók! Természetesen, ez nem jelenti azt, hogy az illegális fakivágás bármelyik technikája engedélyezett lenne.

Csőrepedés


A hét csütörtök délelőttjén a Kolozsvári utca 2-es számú családi ház vízaknájában történt csőtörés. A vizes szakemberek a helyszínre vonultak. Az aknában összegyűlt vizet az utca víznyelőjén keresztül a csatornába szivattyúzták. Miután ezzel kész lettek, megállapították, hogy a csőtörés a vízóra mögötti, a családi házhoz tartozó csőszakaszon történt. A vizet elzárták, és levonultak a területről azzal, hogy a további javítási munka a tulajdonos feladata. Történt az utcában, két nappal korábban, még egy vizes esemény a Kolozsvári utca 14 előtt. Ez a terület a múlt évben átadott óvodai épület előtti útszakasz. A vizes szakemberek mérőműszereket helyeztek el a tavaly beépített tűzoltóvíz vételezési ágába, és megnyitották a csapot, ezt követően a víz szabadon folyva a csatornában „kötött ki”. Érdeklődésemre elmondták, a tűzoltóknak végeznek méréseket. Nevezetesen meg kellett állapítaniuk, teljesen nyitottan, milyen mennyiségű vizet tudnak a tűzoltók egységnyi idő alatt kinyerni a rendszerből. Azt is elmondták, a tűzoltók „követelménye” 1400 liter/perc. Most a mérőműszerek 1800 liter/perc értéket rögzítettek. A Temesvári utca 28-as számú családi ház előtt tört fel a víz a hét közepén. Olyan méretű beavatkozást követelt a helyreállítás, hogy a járdát teljes szélességben, az úttestet pedig egy részén fel kellett bontani. A visszatemetés csak több nap múlva történt meg.


A vöröskereszt nőnapi köszöntése


A városrész vöröskeresztesei éves közgyűlési beszámolóval egybekötött nőnapi bált rendeztek a hét pénteki napján a Féja Géza Közösségi Ház nagytermében. A termet teljesen megtöltötték a tagok. Orbán Ilona elnök köszöntő szavai után rögvest rátértek a közgyűlés napirendjére, a múlt évről szóló beszámolóra, amelyet Kökény Jenőné titkár tartott. Időrendi sorrendben rakta össze a múlt évben történt, a helyi vöröskeresztesek által elvégzett munkát. Kecskés Lajosné a pénzügyi mozgásokról adott pontos tájékoztatást. Arról is szólt, hogy a befolyt tagdíjak 60 %-a marad a szervezetnél. Mindhárom beszámolót a tagság elfogadta. A közgyűlés végére megérkezett Tóth Tamás, a Féja Géza Közösségi Ház igazgatója, aki átvette a továbbiakban a szót. Közvetlen, meleg szavakkal köszöntötte az ünnepelt hölgyeket. Majd egy-egy cserepes virággal ajándékozta meg őket. Az est zárásaként a közgyűlés, a nőnapi ünnepség átalakult nőnapi bállá, amely éjfélig tartott. A zenét Szász Huba szolgáltatta.


Az Idősek Klubja nőnapi rendezvénye


A városrész időseit összefogó klub tagjai a hét kedd délutánján tartották nőnapi rendezvényüket. Jelen volt Szőke-Szabó Mónika, az egyesített szociális intézmények vezetője. Köszöntőjében kitért arra, hogy a klub jelen pillanatban vezető nélkül van. A működése biztosított csökkent vezetői létszámmal is. Visszautalt arra a tavalyi intézkedésre, amely elrendelte a tagok rendezvényekhez való anyagi hozzájárulását. Azt mondta el, hogy nem vált be. Több vele az adminisztratív munka, mint ami anyagi hozzájárulást produkál. A felsőbb vezetés felé indítványozza a megszüntetését. A klubnak a nőnap alkalmából egy 70 x 50 centiméteres festményt ajándékozott. A hölgy tagok a klub kézimunkás tagjai által készített kulcstartót kaptak ajándékba. A naphoz illő műsort adott a klub vegyes kórusa három gitár és dobos kísérettel. Harapnivalóról, innivalóról a tagok maguk gondoskodtak. A rendezvény további részében Móringer Lajos, mandolinján kísérve, énekkel köszöntötte a hölgyeket az ünnep alkalmából. A műsoros rész után, gépzene taktusaira, a jelenlévők táncra perdültek.


Eltűnt az autóbuszváró


A március 6-ával kezdődött hét reggelére a templommal szembeni autóbuszvárót a tehermentesítő úton összetörve találták az utazni szándékozók. A térség képviselőjétől kapott információ szerint a roncsot még aznap délelőtt elszállították. Ígéret szerint, a javítás után visszaállítják a helyére. Ennek az autóbuszvárónak ez már a harmadik ilyen „balesete”. A korábbi két alkalommal személygépkocsi sodorta el. A mostaniról nincs információ. Éjszaka történt, az okozó jármű nem maradt ott, tanú nincs. Bizonytalan ideig nem lesz autóbuszváró az Esztergom irányába közlekedő sáv mellett.


Esztergom – Dorog egészségügyi intézményeinek átalakítása


Március 10-én délután Dorogon, a városháza tanácstermében tartották az Esztergom – Dorog egészségügyi intézményei összevonásának tervezetét ismertető megbeszélést. Jelen voltak a térség polgármesterei, az érintett intézmények orvos igazgatói, ápolási igazgatói, háziorvosai mellett a térség országgyűlési képviselője, dr. Völner Pál is. A témával a jövő heti írásomban tervezek foglalkozni. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor