Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2017. március 5.

Írta: Nagy Tibor 2017. március 06. hétfő, 11:34
Rate this item
(0 szavazat)

ftv 3.jpg - 42.71 KbFotókiállítás

 


A városrészen ténykedő Írisz Fotóklub idei első kiállítását nyitották meg március 2-án, csütörtökön délután a Féja Géza Közösségi Házban. A klub tagjai közül öten csoportos kiállításon mutatkoztak be az érdeklődőknek. Falusi-Fábián Zsuzsanna, Horváth András, Mitrofan Claudiu, Prielbelszy János és Varga Gábor hozta el legújabb fotóit. A tárlatot Tóth Tamás, az intézmény igazgatója nyitotta meg. Ritkán látott sok érdeklődő, fotóbarát volt kíváncsi a tárlatra. Az igazgató visszaemlékezett a klub alakulásának idejére. Azóta létszámban megerősödtek, a helyi kiállítások száma évi kettőre emelkedett.

Kertváros területéről is „kimozdulnak”, más településeken is rendeznek tárlatokat. A kertvárosi kiállításokat „megosztottan” rendezik. Ugyanis egyszerre nem lehet annyi képet elhelyezni a falakon, hogy mindegyik tag alkotása reprezentatív darabszámban jelen legyen. Így kisebb csoportokban jelennek meg a közönség előtt. A mostani öt kiállító személyenként 7-8 képpel van jelen. Minden kiállító saját bemutatkozását is elhelyezte a fotói mellett. Ez tartalmazza a személyes adatait és a fotózáshoz történő vonzódásának történetét, eddigi kiállításainak felsorolását. Változatosak a témák. Városképek, tájképek, vízfelületek, erdőrészletek, portrék, csendéletek, épületek, műszaki alkotások, enteriőrök stb. Szembe ötlő, hogy a környékünkön készült képek dominálnak. Ezen belül is Kertvárosban és határában készült több fotó is a falon van. A tárlat közös megtekintése után baráti beszélgetéssel, megvendégeléssel ért véget a megnyitó. A kiállítás a hónap végéig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási ideje alatt.


Az idősek klubja márciusi programjából


Az idősek klubjának márciusi rendezvényére rányomja „bélyegét”, hogy nincs vezetője. A volt vezető más pályára távozott. A pótlása még nem történt meg. Kicsit szegényebb a havi programjuk. Amit önszerveződéssel megvalósítanak, ezek a következők: megtartják a Nőnapi rendezvényüket, a fánksütő délutánjukat is megszervezik, lesz egészségügyi előadásuk, próbál az énekkaruk is. A tagok várják a mielőbbi vezetőjük kinevezését. Az új szociális munkatárs munkába állt. Hamar átvette a munkaköréhez tartozó feladatokat.


Református gyülekezeti ház épül Dorogon


Dorog és vonzáskörzetének reformátusai örömmel vették, hogy a református templomuk „mögött” gyülekezeti ház épülhet. A reformáció 500. évfordulójára emlékezve és készülve Dorogon a reformátusok lelkésze, Pungor Béla a jelzett helyen lerakta a gyülekezeti ház alapkövét, és megáldotta azt. Ezzel megnyitotta a munkálatok sorát, amely a közművek - víz, gáz, villany, szennyvíz, telefon és internet - törzsvezetékeinek elhelyezésével kezdődik. Majd a felépítmény, a gyülekezeti ház építése következhet. A tervek szerint a több mint 100 négyzetméteres alapterületen létrejövő épületben a város és vonzáskörzetének reformátusai megvalósíthatják a vallási és a közösségi élet minden elemét. A református templom a megépülésétől kezdve nem rendelkezett a templom melletti közösségi térrel. Most a megvalósulás útján van. A létrejövő épületben lesz lehetőség a gyermek istentiszteletek megtartására, szeretetvendégség megszervezésére, kézműves foglalkozások összehozására, családi rendezvények megtartására, házasságkötések utáni fogadásokra, temetések utáni, emlékezések családi körben történő megszervezésére, más települések reformátusainak vendégül látására, társegyházak képviselőinek látogatási, fogadási színtere is lehet. Pungor Béla lelkész az alapkő letételekor a kapszulában elhelyezte a református egyház aktuális sajtótermékeit, az országos és megyei napilapok egy-egy példányát. Ezenfelül a helyi egyházközség megalakulásának 95. és a templom átadásának 80. évfordulójára készült visszaemlékező dokumentumokat. A gyülekezeti ház Dorog város és a Tatai Református Egyházmegye támogatásával valósul meg. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor