A kommunizmus áldozataira emlékeztünk

Írta: Szabó Lászlóné 2017. március 02. csütörtök, 16:20
Rate this item
(0 szavazat)

ftv.jpg - 77.20 KbA Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján, február 25-én, ünnepi megemlékezésre került sor városunkban, Mindszenty József bíboros, hercegprímás szobránál. Az ünnepséget a Fidesz Esztergomi Szervezete, a KDNP Esztergomi Szervezete, az Ezredév Polgári Társulás, az Esztergomi Polgári Körök, a Limes Anavum Honismereti Társulás, valamint az MKP Párkányi Szervezete közösen rendezte.

A Magyar Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává. 1947-ben Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták, ahol 8 évet töltött börtönökben és munkatáborokban. Kovács Béla elhurcolása az első állomása volt annak a tudatos folyamatnak, amely során a kommunista párt totális egypárti diktatúra kialakítására törekedett az ellenszegülők kiiktatásával.
Tárogató hangja fogadta az ünnepség helyszínére érkezőket, amelyet Fehér László szólaltatott meg. Az évszázadok alatt nemzeti hangszerünk lett a tárogató, a szabadságküzdelmek jelképévé vált. Elsőként a rendezvény fővédnöke, dr. Völner Pál államtitkár, a térség országgyűlési képviselője szólt a megjelentekhez. Beszédében utalt rá, hogy mi magyarok is elszenvedői lettünk a kommunista eszme uralomra jutásának. Mindszenty bíboros szobránál emlékezzünk arra, hogy 1948 karácsonyán őt is utolérte ez a végzet. Miután a nyers erőszak a pártokat megtörte, az egyházra került sor. Nem hagyhatjuk, hogy valamikor újra egy korlátlan eszme uralja ezt az országot, és felforgassák a világot. Mert veszélyeket rejteget a korlátlan szabadság is. „Korlátlan szabadság nem létezhet mások szabadságának sérelmei nélkül.” jegyezte meg Völner Pál.
Bánhidy László, Esztergom alpolgármestere is köszöntötte a megemlékezőket. Kihangsúlyozta, hogy döbbenetes ez a pusztítás, amely hazánkban 700-800 ezer embert érintett lélekben és fizikai értelemben egyaránt.
Kiss-Maly László esperes, szentgyörgymezői plébános arról beszélt, hogy a jézusi lelkülettel vállalt szenvedés nem volt hiábavaló, ez a monumentális emlékmű is ezt hirdeti a jövő emberének. Gondolatait így zárta: „Kegyelettel, szelíd lelkülettel imádkozzunk a mártírok emlékéért és Mindszenty József bíboros boldoggá avatásáért.”
Az ünnepi megemlékezés koszorúzással zárult. A résztvevők mécsesek és gyertyák gyújtásával, néma főhajtással adóztak az áldozatok emlékének.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor