Rate this item
(0 szavazat)

ftz 2.jpg - 41.85 KbElcsípett pillanat

 


Többször adtam hírt az illegális fakivágások „végtermékeiről”, az ottmaradt csonkokról. Soha sem tudtam a kivágási folyamatnál ott lenni. Most sem. De a „szállítás” egy fázisát megörökítettem. Bízom benne, hogy egyszer a vágás is „lencsevégre” kerül.

Csőrepedés?


A múlt heti írásomban jeleztem, hogy a Kassai utca 50-es számú családi ház előtt kagylósan megsüllyedt az úttest. Nem lehetett tudni, mi történt. Egy hét elteltével sincs válasz. A megsüllyedt kagylós részt zúzott kővel töltötték fel. A elkerítés továbbra is ott van.


Még nem olvadt ki a Palatinus-tó


A Palatinus-tó jege a csütörtöki ott jártamkor már „megbomlott”. A napok óta az olvadáspont feletti hőmérséklet megtette hatását. A búvárok által vágott lékek melletti jégkockák eltűntek. A búvárok által a lékekbe tett gallyak, faágak jelzik a merülési helyeiket. Egyben jelzik a balesetveszélyes helyet. A part mentén kb. 1 méter szélességben már hullámzott a víz. Vasárnapi látogatásomkor lényeges változás nem történt. Egységes látvány fogadott. A tó teljes felülete jéggel borított. A vastagsága (vékonysága) már balesetveszélyes.


A Sátorkőpusztai-barlang látogatási rendje


A Nagy-Strázsa „gyomrában” lévő Sátorkőpusztai kristálybarlang, amely része a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak, idei, első féléves látogatási programját közzétették. A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) honlapján megtalálható az ez év első féléves barlanglátogatási programja. Az idei első látogatás hétvégéje február 25-26-án zajlott. A következők így alakulnak: március 11-12., április 16-17. (húsvét), május 13-14., június 10-11. A túrák a barlangba minden alkalommal 10 és 14 óra között indulnak. Előzetes jelentkezés szükséges. Ez megtehető a +36-20/95-58-211 és a +36-20/396-73-86-os telefonokon vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. -n. Újdonság, hogy a belépődíj a biztosítási díjat is tartalmazza. Az egyesület új tagok jelentkezését is várja. A fenti elérhetőségeken lehet érdeklődni, jelentkezni.


Tervezik a faültetést


A héten jártam a Duna-Ipoly Nemzeti Park Strázsa-hegy lábánál lévő látogatási központjában, Az után érdeklődtem, hogy a tavaly ősszel meghiúsult faültetési program mikor folytatódik. Konkrét dátumot mondani nem tudtak. Arról tájékoztattak, hogy az akció folytatódik. Az előkészítési munkák elkezdődtek. Amint „odaérnek”, széles körben meghirdetik.
 

Meghatározták az idei borminősítési verseny dátumát


A városrész borbarátai a legutóbbi összejövetelükön megalkották az éves munkatervüket. Ebben kitüntetett helyen van az idei, XIX. Esztergom-kertvárosi borminősítő verseny. Ennek megrendezését az április 5-e és 7-e közötti időre rögzítették. Az első napon délután, a második napon délelőtt a borminták leadása zajlik. Ezen a napon délután a zsűri dolgozik, ízlel, értékel, díjaz. A harmadik nap délutánján, április 7-én, pénteken ünnepélyes eredményhirdetés történik a Féja Géza Közösségi Házban. A borbarátok tervében szerepel idén is a Bogácsra, a háromnapos falunapra és az ottani nemzetközi borversenyre való utazás. Ez lesz már az ötödik látogatásuk. A falunap rendezvényein való aktív szereplés az egyik cél is. Különösen a borokkal, borkultúrával kapcsolatos vetélkedőkön borbarát klubként való szereplés. Már hallottam olyan megjegyzéseket a helybeliektől, hogy „ezek az esztergomiak” minden a borral, a kínálással, a mennyiségi kimérési ügyességi vetélkedőt nyernek. Ez igaz. Eddig még „üres kézzel” nem jöttek haza. A háromnapos kirándulásnak nem utolsósorban a messze földön híres gyógyfürdő felkeresése is a célja. A visszaúton pedig Demjén település fürdőkomplexumának felkeresése is a programban szerepel. Tervbe vették, hogy Monorra, a június 10-11-i borünnepre is ellátogatnak. Ezenkívül a Féja Géza Közösségi Ház kiállításainak megnyitójára biztosítják a koccintáshoz, a vendéglátáshoz szükséges bort. A tagok egymás között beosztották, ki melyik kiállításra biztosítja a nedűt. A szokásos tagi, kölcsönös pincelátogatások sem maradnak el.


Pogácsaverseny


A fenti esemény meghirdetéséhez képest néhány nap késéssel megjelent az idei, VIII. pogácsaverseny kiírása is. Tulajdonképpen a borminősítő verseny és a pogácsaverseny egymáshoz szorosan kapcsolódó rendezvény. Együtt kezelik a szervezők. A borbarát tagokhoz, az érdeklődőkhöz, a pogácsasütőkhöz már egyesített meghívókat juttattak el. A pogácsák leadási ideje: április 7-én a 12 és 15 óra közötti idő. A zsűri egy időben hirdet eredményt a borminősítő versennyel. Nem titkolt szándék van e mögött. A díjazott borok kóstolásához legyen díjazott harapnivaló is.


Az Írisz Fotóklub kiállítása


A városrész fotósait összefogó klub idei első kiállítását március 2-án, csütörtökön 17 órakor nyitja meg Tóth Tamás, a Féja Géza Közösségi Ház igazgatója a nagyteremben. A tagok közül öten mutatkoznak be. Várnak minden érdeklődőt, minden fotóbarátot. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor