Rate this item
(0 szavazat)

fub 4.jpg - 41.88 KbA tavasz közeledtének jelei

 


A természetben, kertekben, utcákon járva-kelve jeleit lehet látni a kikelet közeledtének. A kertekben, parkokban kinyíltak a hóvirágok. Térségünkben kevés hó volt, már az a kevés is eltűnt. A hóvirágok kinyíltak, jelzik a jobb idő közeledték. Idén a vakondok túrásával is lehet találkozni. A kép a Féja Géza Közösségi Ház előtti zöld területen, a pihenőpadok alatt készült. Amint elment a kevés hó, a talaj engedett a fagyból, megjelentek a talajlakók „földmunkái.”

Azt nem lehet tudni, hogy egy vagy több állat munkája látható. Nem csak ezen a területen láthatók az állatok munkái. A vasút és a 111-es út határolta háromszög alakú fás, ligetes területen is nagy számban látható túrás. A repülőtér területén is felfedezhetők vakondok túrta földkupacok.


Csőrepedés?
 

A Kassai utca 50-es számú családi ház előtti útszakaszon az úttest kagylósan megsüllyedt. E sorok írásakor még nem lehet tudni az okát. A tapasztalat és a fizika törvényei szerint a víznek már felszínre kellett volna jönni. Az utat felügyelő szakemberek veszélyt jelző táblával jelölték meg az úttest e részét.


A kertvárosi kocsonya-szépségverseny a megyei sajtóban


A múlt heti írásomban hírt adtam arról, hogy a kertvárosi kocsonya-szépségverseny a Kossuth Rádió hullámain országos hír lett. A rendezvény a megyei sajtóban is helyet kapott. Fényképes tudósítás jelent meg a hetedik alkalommal megtartott eseményről.


A Féja Filmklub műsorából


Február 22-én, szerdán 19 órától a Féja Filmklub műsorán az Életem NAGY szerelme című, magyarul beszélő, francia romantikus vígjátékot vetítik. A film 98 perces. Várnak minden érdeklődőt. Belépődíj nincs.


Palai helyzet


A Palatinus-tó a héten is teljes felületén befagyott állapotban volt. A fagypont alatti hőmérséklet enyhülésével a jég vastagsága csökkent. A jég felületéről eltűntek a korcsolyázók. A búvárok által vágott lékek melletti jégkockákon is jól lehet látni a jég fogyását.


Vezető nélkül


Február 15-ével az idősek klubja vetető nélkül maradt. Közel egy év után a posztról Kiss Zoltán „más vizekre evezett”. Korábban jeleztem, hogy a húsz éve ott dolgozó kulturális szervező, gondozó, ebédeltető, Behányné Bányai Enikő február végén távozik a klubból. Nagyobb, összetettebb, térségi feladatokat ellátó szociális intézményhez távozik. A jövő hét elejétől már lesz utódja. Így rendelkezésre áll bő egy hét a közös munkára, a betanításra. A „szegény embert még az ág is húzza” alapon ez most a klubra is igaz. A klub harmadik vezetője kórházba került. Így most a hó végén távozó és a betanuló új dolgozó intézi a klub ügyeit.


Kabátpont


Január végén írtam arról, hogy a Féja Géza Közösségi Házban létre jött a Kabátpont. „Ha fázol, vigyél egyet, ha segíteni akarsz, hozz egyet” kiírással ruhafogasokra várták a meleg holmikat. Meg is jelentek. Elindult a viszem-hozom mozgás. A Ház dolgozói azt nem tudják, kik, mikor voltak a Kabátponton. Azt tudják, észlelték a fogasokon lévő ruhák cserélődéséből, hogy használták az akciót. E sorok írója ezen felül azt is tapasztalta, látta, hogy a családi házak kerítéseire is kerültek kiakasztott meleg holmik. Nem sokáig lógtak ott, hamarosan új gazdára találtak.


Patikaügyeleti rend


A városrész patikájának hirdetőtábláján most már rendszeresen megjelenik Esztergom patikáinak ügyeleti rendje mellett Dorog patikáinak ügyeleti rendje is. Teljesen jogosnak tartották javaslatomat a város vezetése részéről, hogy jelenjen meg Dorog város patikáinak ügyeleti rendje is Kertvárosban. Az illetékesek felvették a kapcsolatot Dorog illetékeseivel, és megoldották a javaslat bevezetését. Átküldik Kertvárosba a szomszédos település patikáinak ügyeleti rendjét, és kikerül a patika hirdetési táblájára. A városrészünk lényegesen közelebb van Doroghoz, mint Esztergom bármely patikájához. Eleve a közelebbi patikába járnak a helybeliek, ha a szükség úgy hozza.


A templom kapuján olvasható a heti mise és más események rendje


Szerencsés Zsolt plébános február elejétől látja el Kertváros templomának a papi tennivalóit és a lakók hitéletének teendőit. Azóta a templom utcai kovácsoltvas kapujára kifüggesztésre kerültek a heti rendezvények felsorolásai a tartásának idejével. Így a járdán közlekedők, az autóbuszra várakozók is értesülhetnek a templomban folyó eseményekről. A tudatosan keresők is hozzáférnek az információkhoz. Eddig is volt ilyen, de a templom falán volt kifüggesztve. Ezt olvasni csak az tudta, aki oda bement. Ez távol van a járdától. Oda bejutni csak akkor lehet, ha nyitva van az utcai kapu. Nyitás csak akkor történt, ha a templomban esemény zajlott. A hét nagy részén nem volt elérhető a hirdetőtábla. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor