Rate this item
(0 szavazat)

fzg.jpg - 51.49 KbSzabadtéri gyertyagyújtás

 


Dorog főterén, a Hősök terén, a Szent József-templom előtti területen november 26-án, szombaton 17 órától szabadtéri adventi mise keretében gyújtották meg az óriás koszorún az első gyertyát. A szélcsendes, száraz, enyhe idő kedvezett a rendezvénynek. A teret teljesen megtöltő emberek előtt ökumenikus istentisztelet keretében Gyöngyös Ferenc, a Szent József-templom plébánosa, az est főcelebránsa kérte fel Dorog város polgármesterét, dr. Tittmann Jánost az első adventi gyertya meggyújtására.

A téren meghitt hangulat volt, csend és áhítat lengte be a teret. Ehhez a tér és a környékének díszvilágítása is hozzájárult. Még az is, hogy idén ezen a napon a szomszédos Agora területén nem volt semmi rendezvény, nem úgy, mint egy évvel ezelőtt. Akkor áthallatszott az ottani zsongás, zaj, zene. Akkor kirakodó adventi vásár volt, és működött a korcsolyapálya is. Ezek most átkerültek a tavaly felújított Zenepavilon melletti térre. Itt nagyobb a rendelkezésre álló terület. Elférnek a vásározók, a falatozó, a forralt boros, a rétes- és süteményes házikónak is jutott hely. A jégpálya is nagyobb területet kapott.
Az ökumenikus Istentiszteleten szolgált még Klimentné Ferenczy Andrea evangélikus lelkész Esztergomból, Pungur Béla református lelkész Dorogról, Kiss-Maly László esperes, plébános és Fritz István katolikus diakónus Kertvárosból. Minden pap és lelkész a Bibliából vett idézettel köszöntötte a jelenlévőket, és a várakozásról, az örömről, az üdvösségről, a szeretetről, a boldogságról, a karácsony szent ünnepéről szólt. A végén a mindegyik pap és lelkész a saját egyházuk szertartása szerinti áldással bocsátotta útjára a jelenlévőket. A szervezők gondoskodtak gyertyákról, amit a résztvevők meggyújtva a kezükben tartottak. Szép látvány volt a téren a sok-sok világító gyertya. A szélcsend is hozzájárult ehhez. A Dorogi Vállalkozók Egyesülete, Dorog Város Önkormányzata és az egyházak közös akciója keretében a gyermekeket csomagolt mézeskalács figurával, a felnőtteket forralt borral kínálták az ünnep végén.

 

A Féja Filmklub műsorából
 

A Féja Filmklub november 30-án 19 órai kezdettel vetíti a Dübörög a szív című filmet, ami egy kis nevetés, ami egy kis szív, ami egy kis vadság. Minden érdeklődőt várnak az ingyenes vetítésre.


Utcák felújítása


Látszik, hogy az utcák felújítása a végéhez közeledik. A Zsemberi Berta utcából már hetekkel ezelőtt levonultak a kivitelezők. A mai napig a ténykedésüket az ottmaradt mobilvécé jelzi. A Nyitrai utcából a géplánc elvonult. Az utómunkálatok folynak. Köztük a lerakott térkövek hézagolása, döngölése. A szélső sorok rögzítése betonnal. A házakhoz a bejáratok fixálása betonnal. A területen már csak néhány ember tevékenykedett a héten. Az utcában a járda felemás megépítése nem vívta ki a lakók teljes körű elismerését. Arról van szó, hogy a járda az utca két oldalán végig nem épült meg. Az utcába visszakerült a helyi járatos autóbusz útvonala. Hátravan a rendrakás, a takarítás, a fel nem használt anyagok, törött térkövek, a feltúrt zöld területek helyreállítása, a leürült raklapok, a víztároló műanyag edények elszállítása. Az utcai KRESZ táblák visszahelyezése is feladat még.


A Kerek templom kupolái


A hét elejére a Szent Anna (Kerek)-templom két kisebb kupolájáról is lekerültek az állványok. Szépen csillog a vörösrézlemez-borításuk. Az most már látszik, hogy a nagy kupola - amely kb. két hónapja „állja” az időjárás változásait és a madarak ürülékeit – elvesztette a csillogását. Elindult a patinásodás.


A Féja Géza Közösségi Házban folyó munkálatok
 

A Féja Géza Közösségi Házban hetek óta tartó munkálatok során a hét folyamán befejeződtek az épületen belüli ajtók cseréi. Festésük is kész. Az ablakok cseréje még hátravan. Szintén ezen a héten végeztek a kerítés fémelemeinek cseréjével. összesen hat oszlopközt érintett a régiek kiemelése, és az új elemek behelyezése. A kapuk cseréje van hátra az utcafronton. Az épület lábazata őzbarna, fagyálló festést kapott.


Dorogon már karácsonyi világítás van az utcákon


Megérkezett az advent. Jelei már láthatók az utcákon. Megjelentek a villanyoszlopokon a karácsonyi díszek, amelyek a közvilágítás bekapcsolásával egy időben kezdik adni a fényeiket. Így van ez Dorog utcáin. A város vezetése nem várta meg advent első vasárnapját, már előtte egy héttel működtek a fények. Kertváros területén advent első vasárnapjára nem kerültek fel a villanyoszlopokra a világítóelemek.


Érkezik a Mikulás


A városrész Mikulása december 5-én délután érkezik a Féja Géza Közösségi Házba. Várják a szülők jelentkezését, hogy az itteni ünnepség keretében tudja a Mikulás átadni gyermekeiknek a megérdemelt csomagot. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor