Rate this item
(0 szavazat)

fzz.jpg - 93.25 KbAz 1956-os forradalom és szabadságharc Esztergomban címmel vetélkedő zajlott fiatalok-nak október 25-én az esztergomi vár lovagtermében. A gazdag és színvonalas városi programsorozat e rendezvénye is az Önkormányzat támogatásával, valamint a Helischer József Városi Könyvtár szervezésében zajlott. Erre az alkalomra sikerült a város valamennyi középiskoláját „mozgósítani”, függetlenül az iskolák különbözőségétől. Ez a készséges együttműködés eleve sikert jelentett: első körben 14 csapat jelentkezett a város hét középiskolájából. Mind az oktatási intézmények igazgatói, mind a tanárok partnerként fogadtak, mikor első ízben személyesen felkerestük őket a vetélkedő körvonalazásával és elképzeléseinkkel.

Végül október 25-én délelőtt tíz órakor 12 háromtagú csapat kezdte el a játékot és valóban, Esztergom valamennyi középfokú oktatási intézménye képviseltette magát. Mind eleget tettek a jelentkezési feltételnek, amely egy korabeli dokumentumokból összeállított albumot kért a diákoktól. A vetélkedő folyamán ezek a képek (is) láthatók voltak a teremben az erre az alkalomra felállított óriás kivetítőn. A bevezetőben elhangzott, hogy a megjelentek már a játék kezdete előtt nyertesek. Nyertesek, mert nyitottak voltak a hívó szóra. Nyertesek, mert nyitottak, érdeklődők történelmünk közelmúltjára, nyitottak és érdeklődők Esztergom város történéseire a sorsfordító napokban, még ha nem is valamennyien Esztergomiak. Nyertesek, mert időt és energiát fordítottak valamire, ami gyarapítja tudásukat, erősíti identitásukat. És nyertesek, mert részt vehettek egy jó hangulatú közös játékban és nem is akárhol, hanem az esztergomi vár lovagtermének történelmi atmoszférájában.
A zsűri tagjai voltak Csombor Erzsébet, helyismereti könyvtáros és levéltáros, aki a vetélkedő anyagának összeállításában végzett kiváló munkát; Bencze Cs. Attila, nyugalmazott levéltáros, újságíró; Koditek Pál, a Cathedralis Tours vezetője, helytörténész; és a zsűri elnöke: dr. Hegedűs András, a Prímási Levéltár igazgatója, történész. Az alkalom házigazdája pedig Pölcz Ádám, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnökségi tagja, bölcsész, tanársegéd. Bízvást mondhatjuk, hogy a vetélkedő során kivétel nélkül valamennyi csapat jól teljesített, komoly felkészültségről tett tanúbizonyságot. A játék gördülékenyen, „pörgősen” zajlott a kiváló játékvezető irányításával és a csapatok értő, fegyelmezett hozzáállásával. A szurkoló csapatok a háttérből lehettek részesei az eseményeknek, és valószínűleg maguk is sokat tanultak a nem tananyag, sokkal inkább élet ízű elhangzottakból.
Végül kialakult a díjazottak sorrendje, és megérdemlik, hogy itt is felsoroljuk őket. Első helyezett lett a Dobó Gimnázium csapata (Engelbrecht Azurea, Liszka János, Szeifert Annamária, felkészítő tanár: Peragovics Ferenc), és a második helyet is a Dobó Gimnázium csapata nyerte el (Fridrich Máté, Putnoki Dániel, Réti Zsófia, felkészítő tanár u.a.). Harmadik helyezettként a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium csapata végzett. (Bakos Áron, Bégányi Gábor, Mezei Mihály, felkészítő tanár: Bánhidy Vajk). Különdíj nem volt tervbe véve, de a Kolping csapat egyik versenyzője, Maklári Ria olyan kiváló albumot állított össze önszorgalomból, hogy a zsűri külön jutalomra tartotta érdemesnek. Ezen kívül kivétel nélkül valamennyi résztvevő kapott a könyvtártól emléklapot és ajándékkönyvet – a könyvtár helytörténeti kiadványát, Varga Péter Esztergomi régiségek és furcsaságok című kötetét, amely valóban érdekes útravaló az Esztergom múltja iránt érdeklődő olvasóknak.
A zsűri elnöke zárszavában megköszönte valamennyi játékos részvételét, valamint a felkészítő tanárok munkáját. A több mint háromórás vetélkedő komoly igénybevételt jelentett a résztvevőknek, ugyanakkor azonban játékos megmérettetést, amelynek valóban csak nyertesei voltak október 25-én az esztergomi vár lovagtermében.
A televízió hamarosan közvetíti a vetélkedő második fordulóját. A játék egyik feladataként a diákok által készített harcra hívó plakátok pedig megtekinthetők a könyvtár tárlóin.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor