Rate this item
(0 szavazat)

gmb.jpg - 49.72 KbKocsonya-szépségverseny

 


Január 23-án, szombaton került megrendezésre hatodik alkalommal Kertvárosban a városrész kocsonya-szépségversenye. Mára már nem csak a helyiek, hanem a környékbeli településekről is van versenyző és érdeklődő látogató. Első alkalommal 2010. március 6-án volt ez a rendezvény. Az azóta eltelt években korábbi időpontban került megrendezésre. Nagyon nem is kell indokolni, a kocsonya időszaka a tél.

A rendező minden alkalommal Orbán Ilona volt, a Recept klub vezetője. A mostani szépségversenyre 16 kocsonya érkezett. Móringer Lajos mesterszakács vezetésével működött a zsűri. Tagja volt Simonné Cserép Krisztina háziasszony, Tóth Gabriella háziasszony és Filep László informatikus, igazságügyi szakértő. A zsűri a kocsonyák melletti nevezési számokkal és a megnevezésen kívül semmi más információval nem rendelkeztek. Így tudta a szervező az anonimitást biztosítani.
Amint a múlt heti „beharangozó” soraimban is jeleztem, a zsűri nem kóstolt. Ezt rábízta az érdeklődő jelenlévőkre és a versenyzőkre. Ők csakis szemrevételezéssel döntöttek. Elsősorban a látványt, a díszítést, a kreativitást, a kocsonyában megtestesülő munkát, az igényességet, a tálalás eredetiségét értékelték. A döntésük végeredménye: I.: Bakos Zoltán (Koronaékszerek); II.: Orbán Ilona; III.: Becse Andrásné. Különdíjban részesült: Reményi Lajosné, Kökény Jenőné, Nagyné Marika. A díjazottak a háztartás vezetésében használható tárgyakat kaptak.
A zsűri elnöke elmondta, hogy az itt lévő kocsonyák látványosak, szépek, áttetszőek, a hidegkonyhai készítmények művészi megjelenésűek. Az eredményhirdetés után a kóstolás időszaka következett. A versenyzők egymás kocsonyáit ízlelték. A jelen lévő érdeklődők végigkóstolták az egész „felhozatalt”. Rövid idő alatt „romhalmazzá” változtak a gusztusos tálalású kocsonyák.


A Magyar Kultúra Napja


A Magyar Kultúra Napja országos rendezvénysorozat egyik eseménye zajlott Dorogon, a József Attila Művelődési Házban. A tavaly, nyár végén meghirdetett RETRO Esztergom, Dorog térségi művészeti pályázat eredményhirdetése és kiállítása, díjkiosztó ünnepsége zajlott. A földszinti kiállítóteremben a képzőművészet és a fotóművészet témakörében érkezett alkotások kiállítása, nagy érdeklődéssel kísérve, nyílott meg. Itt dr. Tittmann János, a város polgármestere ajánlotta a tárlatot a jelen lévők figyelmébe. Elemezte, hogy „a retro kifejezésbe mi fér bele”. Visszatekintett ötven és száz évvel ezelőtti időkre. Mindkét korból történéseket, eseményeket, jelenségeket említett.
A kiírásra 85 alkotás érkezett. A térségben 24 település van, 15 településből érkeztek pályamunkák. Köztük volt Czéh Zoltán, kertvárosi fotós is. Az utolsó EKS című nagyméretű fotója a második helyen végzett.
Tettamanti Béla képzőművész értékelte a többi művészeti ágban beérkezett alkotásokat. Majd a polgármester kiosztotta a díjakat, az emléklapokat, az okleveleket és az első helyen végzetteknek a vele járó 200 000 forintot. Képzőművészet: Kapa Melinda, „Hétfő” című festménye. Fotóművészet: Radócz Balázs, „Filmszakadás” című fotója. Táncművészet: Puksa Tiborné dr. Nagy Margit „Ötórai tea” című táncprodukciója. Írásművészet: Szax Berill „Ecetes vasárnap” című költeménye. Zeneművészet: Lattmann Kristóf „Spirál maszk” című zeneműve.
Az értékelő zsűri nyolctagú volt. Az összetétele lefedte a kiírásban szereplő öt művészeti ágat. Zárásként Szendi Ágnes zeneiskolai tanár „Emlékezés” című, a pályázatra írt saját művét adta elő pianínón, fuvolán Juhász Jusztina kísérte.
A tárlat megnyitása után az emeleti színházteremben folytatódott az est rendezvénye. Itt a Retro című térségi művészeti pályázatra érkezett zene-, írás- és táncművészeti kategóriákból válogatott és összeállított gálaműsor következett. Zárásként Lattmann Kristóf zenekara szerepelt. Ezzel a város Magyar Kultúra Napja ünnepsége véget ért.


Évkezdő összejövetel


A Féja Géza Közösségi Ház vezetése január 18-ára hívta a Házban működő klubok, egyesületek, körök, baráti társaságok, csoportok vezetőit az éves munkaterveik összehangolására. Az érdekelt vezetők egyeztették egymással a programjaikat és leadták a technikai, személyi, műszaki igényeiket a Ház vezetése felé. Pl.: terem-, hangosítás- és vetítőgépigényt.
Tóth Tamás igazgató elmondta, hogy az ún. nagyrendezvényeknek megvan a helye a munkatervben. A szükséges anyagi háttér is biztosított. Példának hozta fel a kocsonya szépségversenyt, a borversenyt, a májusfaállítást, a paprika fesztivált, az Ister Granum Eurorégiós (IGE) vers- és mesemondó versenyt, az IGE rajzversenyt és az évi 8-10 alkalommal rendezésre kerülő képzőművészeti kiállításokat.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor