Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2015. október 4.

Írta: Nagy Tibor 2015. október 04. vasárnap, 19:53
Rate this item
(0 szavazat)

grl.jpg - 46.85 KbZenepavilon átadása

 


Október 1. a Zene Világnapja. Ebből az alkalomból Dorogon, a labdarúgó pálya központi épülete melletti téren, a felújított zenepavilont ünnepélyes keretek között átadták a rendeltetésének. A most 90 éves építmény eredetileg a labdarúgópálya mellett, a kerítésen belül került megépítésre 1925-ben Gáthy Zoltán tervei alapján. A zenekar tagjai a mérkőzések előtt és a szünetben zenével szórakoztatták a szurkolókat. Gól esetén tust játszottak.

A mostani helyén a város polgármestere, dr. Tittmann János adta át a használatra a zenepavilont. A zenepavilon a magyar Millennium évében került a mostani helyére, ahol a tervező eredeti tervei alapján építették meg. Nyolcszög alapterületű, kb. 80 cm magas kőlábazaton álló, az ég felé törő, faszerkezetű építmény. Kapott világítást a kupolás mennyezetről, a belső térben, a karpántokon madarak betelepedését gátló szöges háló is került elhelyezésre.
A megnyitó előtt már a zenekar elfoglalta, és az avatásra érkezőket Zagyi István karmester vezetésével pattogós zenével fogadták. A város polgármestere visszatekintett a pavilon történetére. Kérte a Zsigmondy, a Fáy, a Hám, a Schmidt lakótelepen élőket és a téren működő vállalkozókat figyeljék, vigyázzanak rá, hogy sokáig tudja betölteni szerepét. A megnyitót követően a zenekar vette át szerepét és szórakoztatta a téren lévőket, az arra sétálókat.


Csőrepedés


Október 3-án, szombaton kora délután a Damjanich János utca és a Nyitrai utca sarkán feltört a víz. A tehermentesítő utat teljes szélességben lezárták a forgalom elől. A javító szakemberek összeszokottan, gyorsan kibontották a vízvezeték nyomvonalát. A vízszolgáltatást sötétedésig ideiglenesen visszaállították.


Kiállítás a Féjában


Október 1-én 18 órakor fotókiállítás nyílt a Féja Géza Közösségi Ház galériájában. A kiállító, Adorján Attila a helyi Írisz Fotóklub tagja. A tárlatot Czéh Zoltán, a klub vezetője nyitotta meg és ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A negyvennyolc kép nagy része Esztergomban készült. Új látószögek, új színek, áttűnő ábrák más nézőpontokból, grafikai utómunkákkal az ismert városi részekről.
A Ház igazgatója, Tóth Tamás köszöntötte a megjelenteket. Örömmel szólt róla, hogy a Féja Közösségi Ház felújítási munkálatai folynak. A kiállítóterem kész van, a világítási rendszer jó fényviszonyokat teremt, a festés is befejeződött. Így a mostani kiállítás teremavatásnak számít. A fotósnak ez a harmadik önálló kiállítása a több közös kiállítás mellett.
A megnyitó része volt a testvérek közreműködése. Lány testvér, Adorján Fanni, a testvér Adorján Ákos verseiből szavalt el kettőt.


Pala nyárértékelés


Végleg vége a nyári Pala szezonnak. A szeptember már nem tudott olyan időjárást produkálni, hogy fürdőzők, napozók keressék fel. Addig viszont a nyár, a kánikulai napjaival és hétvégéivel, igazán kitett magáért. Ritka év volt, amely többször a hétvégekre „hozta” a kánikulai nyári meleget. Ez a Pala-strand forgalmát is „megdobta.” Jó évet zárt a városrész közkedvelt fürdő -, horgász -, búvárkodó tava. A megyei ANTSZ vízminőséget vizsgáló jelentéseit ismerve mindig kiváló vízminőséget regisztrált az ellenőrzései során. A megye legtisztább tavának minősítette.


Sövénynyírás


Szeptember 28-án megtörtént a hosszú idő óta várt és beígért sövénynyírás. A városrészen átvezető út melletti tehermentesítő út páros számú házak sorát alkotó útszakaszon, a Kolozsvári utca és a Nyitrai utca közötti területen lévő tamariszkusz sövényfolyam már olyan mértékben megnőtt, elburjánzott, hogy mellette a gépkocsik parkolási lehetőségét is akadályozta.
Megtörtént a Schmidt-kert kerítésén kinyúlt, már ágnyi vastaggá erősödött, a járdán a gyalogos közlekedést is akadályozó növényzet nyesése is. A járdaszakasz szabaddá tétele hosszú hónapok óta e sorok írója és a zöldfelületeket karbantartó kft vezetője közötti polémia tárgya volt. Véleményük szerint ez nem az ő feladatuk. Örömmel nyugtáztam, hogy a járda járhatóvá lett téve! Azt viszont nem értem, miért maradt a nyesedék a járda mellett, amit a szél és a „jóakaratú emberek” a járdára sodornak. Így akadályozva a járdán közlekedést. A munka elvégzését követő harmadik napon szállították el a nyesedékeket.


Elkezdődött a Kolozsvári utca egy részének felújítása


Szeptember 29-én délután aszfaltmaró géplánc jelent meg az utca elején. Nyomban nekiláttak a munkának, és az óvoda kerítésének sarkától a Damjanich utca becsatlakozásáig marták fel az aszfaltot. Azt az ígéretet váltották be, amit tavasszal tettek, amikor az utca járdáját építették át - az úttest elhasználódott felújítása az őszön fog megtörténni. Az óvoda kerítésének sarkáig, egyezően a járda megépítésének hosszával, azonosan marták fel az úttest egyik – a páros oldal aszfaltját. Az a fura helyzet állt elő, hogy az úttest páratlan oldalát nem marták fel, a marógéplánc levonult. Vajon miért?


XII. Ister-Granum Eurorégiós Rajzverseny


A Féja Géza Közösségi Ház meghirdette XII. alkalommal az Ister-Granum Eurorégiós Rajzversenyt. A pályázat témája: Mit hoz a jövő? A pályamunkák beérkezési határideje: 2015. november 6. Eredményhirdetés: 2015. november 14. – szombat - 10 óra. A teljes kiírás anyaga a fejageza.uw.hu weboldalon található. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor