Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2015. május 31.

Írta: Nagy Tibor 2015. május 31. vasárnap, 21:45
Rate this item
(0 szavazat)

gvm.jpg - 39.94 KbCsőrepedés

 


Napra, órára pontosan a két héttel ezelőtti csőrepedés helyén e hét szombat reggelén, 7 óra tájban újabb csőrepedés történt. A Damjanich utca tehermentesítő útján, a volt ABC térségében történt csőrepedés most is hatalmas volt, mint két héttel ezelőtti. A 250 milliméter belső átmérőjű azbesztcement-csőből feltört víz befolyt két családi ház udvarába és a volt ABC belső rakodó terére, és teljesen megtöltötte az út melletti árkot. Ezen kívül az utat is elborította több centiméter magasságban.

A műszaki hiba elhárítása az egész napot igénybe vette. A vízellátás szünetelése alatt lajtos kocsi állt rendelkezésre a lakosok részére. A hibaelhárítók, feszítetett munkával, a vízellátást este fél nyolcra tudták helyreállítani. A meghibásodott csőszakasz kiiktatását azonos átmérőjű műanyagcsővel oldották meg. A szakaszba beépítettek egy tolózárat is. Arra az esetre, ha újabb csőrepedés lesz, szakaszolni tudják a rendszert. Vele kevesebb háztartásra tudják korlátozni a vízhiányt. Most nem készítettek ácsolatot, mert a földkitermelést rézsűsen oldották meg. A vízfeltörés most is elmosta a csapadékvíz-csatorna betongyűrűit és aknáját.


Elhunyt Ökrös doktor


Május hónap elején még rendelt és gyógyított dr. Ökrös Árpád háziorvos Kertvárosban, a Nyitrai utcai orvosi rendelőben. Azután már csak a 70 éves korában bekövetkezett haláláról értesültek városrész lakói.
A városrészen két háziorvosi körzetet alakítottak ki a múlt század hetvenes éveiben. A település akkori létszáma már megkövetelte a két körzet kialakítását. Egy körzet volt a kezdetekben. Ez a háború utáni időben alakult ki. Dr. Branyiczky László látta el a területen élők egészségi ellátását. Helye a Sátorkői utca 4-es számú épületében (Ez a Sándor-major) erre a célra kialakított lakásában volt. Ehhez a rendelőhöz tartozott az orvos lakása is. Ekkor a rendelőből látták el a szükséges gyógyszerekkel a betegeket. (Gyógyszertár 1956–tól üzemel Kertvárosban.) Branyiczky doktort követte dr. Nagy Pál ugyanazon a helyen. Majd a rendelő „beköltözött” a mostani gyermekrendelő épületébe. Ez az épület korábban Komondi Sándor vegyeskereskedőé volt. Itt a felnőtt- és gyermekrendelés szűkösen volt egymás mellett. A felszabadult Sándor-majori rendelőben fogorvosi rendelő kezdte meg működését.
A második körzet kialakítását csak magánházban tudták megoldani. A rendelőt a Damjanich János út 22-es számú házában, Garami Jenő házában alakították ki. Ebbe a körzetbe érkezett fiatal orvosként dr. Baumann Géza. Addig ott működött, míg a Nyitrai utcai rendelőépület „társadalmi munkában” elkészült. Ez 1981-ben történt. Ez a telek a megyei pártbizottságé volt. El kellett érni, hogy mondjon le a tulajdonjogáról közösségi érdekekért. Nehezen ment, hosszú időt vett igénybe a lemondás. Végül átkerült a terület a városhoz. Ezt követően Mayer Mihály tanár, helyi tanácstag vezetésével megépült a mostani rendelő épülete. Ide költözött a két felnőtt körzet és a fogorvosi rendelő. A felszabadult Damjanich János úti épületben a gyermekrendelő maradt. A védőnői szolgálat ott került kialakításra.
Dr. Nagy Pál Brazíliában 1986-ban, történt tragikus halála után az ő körzetét dr. Ökrös Árpád, akkor Erdélyből áttelepült orvos vette át. Napjainkig szolgálta a városrész vasút felöli lakóinak egészségi ellátását. A rendeléseket most helyettesítésekkel oldják meg. A háziorvosi helyre pályázatot írnak ki. Előre láthatóan hosszú időt vesz igénybe. Fel kell kutatni az Erdélyben még élő hozzátartozóit, rendezni kell a praxissal összefüggő jogi kérdéseket.
Temetése 2015. június 3-án,- szerdán - 13 órakor Dorogon lesz.


Hősök napi megemlékezés


Május 31-én a Hősök Napja alkalmával idén is emlékeztek a városrészen a magyar hősökről. A katolikus templom kertjében lévő emlékoszlopnál rótták le kegyeletüket a ma élők. A vasárnapi mise előtt rendezett emlékezésen Kiss-Maly László esperes, plébános által celebrált szertartás keretében Bánhidy Vajk tanár tartott emlékezést a magyar történelem hőseiről. Az emlékezés koszorúját a város nevében Tóth Tamás, a Részönkormányzat vezetője helyezte el. Az ’56-os Nemzetőrség és az ’56-os Szövetség nevében Weldin József koszorúzott, a Cserkész Szövetség nevében Pilismarót cserkészei helyezték el a koszorút. A Himnusz közös éneklésével ért véget a megemlékezés.


Raáb Zoltán kiállítása a Féjában


Június 4-én, csütörtökön 17 órakor nyílik a Féja Géza Közösségi Házban Raáb Zoltán rockfotós kiállítása, amely a Rocktörténeti fotókiállítás címet viseli. Minden érdeklődőt várnak. Az anyag június 30-ig lesz megtekinthető. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor