Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2015. március 15.

Írta: Nagy Tibor 2015. március 15. vasárnap, 21:04
Rate this item
(0 szavazat)

hbn.jpg - 41.55 KbKiállítás Lábatlanon

 


Folytatódott az V. Megyei Fotókiállítás anyagának vándorútja. Most Lábatlanon került közönség elé. Első állomás Esztergom - kertváros volt. Itt történt a Nemzeti Művelődési Intézet és a Féja Géza Közösségi Ház együttműködésében megvalósult pályázati anyag első bemutatkozása és értékelése a díjkiosztóval. Az anyag Kertváros, Piliscsév, Tát után került Lábatlanra, a Gerenday Művelődési Ház falai közé. Itt a kiállított anyagot, felkérésre, Mihelik Magdolna, Nyergesújfalu polgármestere ajánlotta a jelen lévők figyelmébe. A bevezetőjében szabadkozva elmondta, hogy nem ért a fotózáshoz. Ennek ellenére szakszerű véleményt mondott az egész anyagról, majd egyes képekről alapos művészi elemzést adott.

A kiállítás megnyitóján Horváth Mihály és Kosztin László gitárszámokkal és szájharmonika zenével köszöntötték a megjelenteket.
A fotóanyag vándorútja folytatódik. Husz Kata, a megyei „mozgató” elmondta, több település művelődési házával van tárgyalásban, ebben a pillanatban még nem dőlt el, hová megy az anyag. Tatabánya, Tata és egy megyén kívüli település van a „célkeresztben.” Azt is hozzátette, hogy a következő fotópályázat kiírásának előmunkálatai elkezdődtek.


Dohányboltot reklámozó táblák kerültek Kertváros területén kihelyezésre


Dohányboltot reklámozó táblák kerültek a múlt hét folyamán a 111-es út mindkét oldalára, a Strázsa út becsatlakozása térségébe. Vajon a táblák milyen törvény, rendelet, engedély alapján kerültek a KRESZ táblákkal egy „vonalba”? Ez nem közúti veszélyeztetés? Mikor fogják eltávolítani a táblákat? A velük egyidőben a Széchenyi tér bejáratához kikerült táblákat már eltávolították. A trafiktörvény egyik indokolása az volt, hogy a dohányáruk eldugásra kerüljenek, ezzel is csökkentve a dohányzók számát. Ezek a táblák nem ezt szolgálják.


Borbarát összejövetel


A városrészen ténykedő borbarátok március 13-án tartották a havi összejövetelüket a Féja Géza Közösségi Ház klubtermében. Egyéb, napi témáik mellett, a legfontosabb volt az április 17-re kitűzött, XVII városrészi borverseny megtartásával összefüggő teendők megbeszélése. A borminták leadása április 15.-és 16. Április 17-én kerül megrendezésre a VI. pogácsaverseny. A pogácsák leadási ideje: április 17-e, 15 óra.
Mindkét verseny eredményhirdetése április 17-én 17 órakor kezdődik. A pogácsaverseny nem öncélú. A borverseny eredményhirdetése utáni díjazott borok kóstolgatásához „borkorcsolya” szerepét töltik be a pogácsák. Várnak minden bortermelőt, minden pogácsasütőt, versenyzőként és érdeklődőként is.


Ister- Granum vers- és mesemondó verseny


Meghirdetésre került az Ister - Granum Eurorégiós vers – és mesemondó verseny. A verseny a Féja Géza Közösségi Házban kerül megrendezésre 2015. április 25-ei és 26-ai napokon. A nevezési határidő: 2015. április 10. A verseny anyaga szabadon választott vers, illetve mese.
Részletes kiírás és a nevezési lap a fejageza.aw.hu weboldalon található.


A Féja Filmklub műsorából


A Féja Filmklub következő vetítése március 18-án 19 órakor lesz. Vetítésre kerül A messzi dél vadjai című színes, amerikai filmdráma. A film 2012-ben készült, 93 perc időtartamú.
Várnak minden érdeklődőt, a vetítés ingyenes.


„Kék nap” Dorogon


Március világszerte a vastag – és végbélrák elleni küzdelem hónapja. Ebből az alkalomból a Dorogon működő ILCO Egyesület (daganatos műtéten átesettek egyesülete) és a Magyar Vöröskereszt Dorogi Szervezete március 6-án a József Attila Művelődési Házban 10 órától programot szervezett. A szervezők arra kérték a megjelenőket, hogy a rák ellenesekhez tartozást jelképező kék színű sállal, kendőben, ruhában jelenjenek meg. Ezt legtöbben úgy oldották meg, hogy a ruhájuk hajtókájára kék szalagot tűztek.
A rendezvény fő célja az volt, hogy közösségben hívják fel a figyelmet a vastagbél-rákra, a korunk csendes gyilkosára. Csendes gyilkos, mert 8 – 10 év a „fejlődési ideje” Az időszak első felében tünetszegény, panaszmentes. Ezen időszak alatt kell apró jelekből felismerni a bajt és beszélni róla, orvost felkeresni.
A Művelődési Ház földszinti termét megtöltő érdeklődők előtt dr. Tittmann János, a város polgármestere, a rendezvény fővédnöke köszöntötte a rendezvényen megjelenteket. Tartalmas tanácskozást kívánva kérte a hallgatóságot, hogy az egészségük érdekében ne vegyék félvállról a „csendes gyilkost”
Kovács Istvánné Nyíregyházáról, az ottani ILCO Egyesület elnöke a városukban folyó rákellenes tevékenységükről adott tájékoztatást. Kereste arra a kérdésre a válasz, mit tehet egy civil szervezet, ha nincs Magyarországon kötelező vastag – és végbélszűrés. Megdöbbentő statisztikai adatoknak adott nyilvánosságot: minden huszadik embernél számolni kell a betegséggel, tíz év alatt négyszereződött az esetszám, egy év alatt regisztrált tizenegyezer beteg több mint felével végzett a kór, Magyarországon a második leggyakrabban előforduló halálok.
Dr. Pák Péter gasztroenterológus főorvos vetítettképes előadásában arról hallottunk, mit tud most az orvostudomány a „csendes gyilkos” kialakulásáról és hogyan ismerhető fel. Elmondta, időben történő felismerés és kezelés esetén kifejezetten jók a gyógyulási esélyek. Ezek ismeretében aggasztó, hogy az orvosok a daganatos betegek mintegy háromnegyedével csak előrehaladott stádiumban találkoznak, ekkor kerül felismerésre a kór. Előadása szakmaira sikeredett, tele volt orvos - szakmai, idegen szavas kifejezésekkel.
Dr. Jankovich Mihály nyugalmazott sebész főorvos (évekig Esztergom kórházában volt sebész főorvos), arról beszélt, hogy a sebészek miként, milyen technikával szabadítják meg a pácienseket a daganattól. A vetített anyagához fűzött magyarázó szövegei közérthetőek voltak.
Dr. Nagy András sebész főorvos, az ILCO Szövetség elnöke a magyarországi nem kötelező szűrővizsgálatok tapasztalatairól beszélt.
Dr. Varga Győző, a dorogi kórház főigazgatója – a rendezvény szakmai fővédnöke – az 50 év feletti korosztályokat sújtó urológiai megbetegedésekről tartott előadást.
Magyarfalvi Imre, a helyi egyesület elnöke, - kertvárosi lakos - mint túlélő, beszámolt arról, ő hogy élte meg a vastagbél-rákot. Elmondta, a sorstársai többségével ellentétben, ő nem tragédiaként élte meg a vele történteket. Tizenhárom évvel ezelőtt irritációs módszer mellett döntött. Azóta semmit sem változatott étkezési szokásain, teljes életet él. Az ILCO azért küzd, hogy az operáltak ne rejtőzködjenek, hiszen a daganat legyőzése után ez már nem tarozik az életet veszélyeztető betegségek közé.
Az előadások után a rendezvény kiadós ebéddel zárult. (Sűrű gulyásleves lekváros buktával). 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor