Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2015. február 22.

Írta: Nagy Tibor 2015. február 22. vasárnap, 22:13
Rate this item
(0 szavazat)

hce.jpg - 39.87 KbI. világháborús emlékműavatás

 


Hűvös, szélcsendes, száraz, szikrázó napsütéses idő volt azon az emlékműavatáson, amely Tokodon, a Flórián István utca kiöblösödő részén zajlott február 17-én, kedden 15 órától. Így az időjárás nem akadályozta az emlékezésben azt a nagyszámú érdeklődőt, akik jelen voltak a jól és feszesen szervezett rendezvényen. Ott voltak a környék településeinek polgármesterei. Eljöttek, Szerbia, Kazahsztán és a magyar Honvédelmi Minisztérium képviselői is. A gyülekezőket a Dorogi Bányász Fúvósok térzenével várták. A nagy háború, azóta az I. világháborús hadifoglyoknak emléket állító fehérmárvány alkotás avatása és megáldása történt a településen.

Az ünnepség a magyar és orosz himnuszok zenekar általi, a szerb, a kazah himnuszok felvételről elhangzásával kezdődött. Az 1914 – 18 között a mostani Esztergom – kertváros területén, a Kis Strázsa hegy lankáin, az Osztrák – Magyar Monarchia legnagyobb hadifogoly-tábora helyezkedett el. Itt és az ország más részein volt hadifogolytáborokban járványokban – kolera, tífusz - elhunyt katonák holttesteit Tokodon négy temetőben és az országban összesen tizenegy temetőben helyezték örök nyugalomra. A rájuk emlékeztető művet az oroszországi Béke és Békességszervezők Alapítvány állította. Az avató ünnepségen jelen lévő Vlagyimir Szurovcev szobrászművész beszédében elmondta, hogy az utókornak kötelessége az emlékezés. A közel 2 méter magasságú márványlapon Andrej Rubljov Szentháromság ikonjáról az egyik angyal nagyméretű bronz domborműve látható. Fölötte a Szent György kereszt helyezkedik el. Ezzel állít emléket öt névvel azonosított katonának és nyolcvanhat ismeretlen katonának. A márványlap előlapján magyarul, hátlapján orosz nyelven olvasható a szöveg.
Tóth Tivadar, Tokod polgármestere beszédét emlékezésre építette. Záró szavai a következők voltak: Álljon itt ez az emlékmű felkiáltójelként a háborúk, az oktalan vérontások ellen! Mihail Pavlovics Lavrenyenkó, a Béke és Békességszervezők Alapítvány elnöke köszönetét fejezte ki Tokod polgárainak, a nagyközség vezetésének, az egyházaknak, az állami vezetésnek, hogy lehetőséget kaptak az emlékmű felállítására és méltó felavatására, megáldására. A rendezvényen a település énekkara, Hunyadi Zoltán karnagy vezetésével és két, a helyi általános iskolás diáklány szavalatával járult hozzá az ünnepség emelkedett hangulatához. Az alkalomhoz illő Babits Mihály és Gyóni Géza – maga is I. világháborús hadifogoly volt – egy – egy verse hangzott el az ünnepségen. Az emlékművet megáldotta Székely János katolikus püspök, az Esztergom – Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, valamint a Magyarországi Ortodox Egyház képviselője, Nyikolaj Kim Protojerej, aki az egyházuk előírásai szerint végezte az áldást. Az emlékmű leleplezése után a koszorúk elhelyezése katonai tiszteletadással történt. Az ünnepség a Szózat közös éneklésével, a zenekari kísérettel ért véget. Az iskolában folytatódott az ünnepség, ahol elismeréseket adtak át az emlékmű létrehozásában kiemelkedő munkát végzők részére. Az ünnepség alatt a 14-es cserkészcsapat tagjai az érintett országok zászlóival és a 25-ös Klapka György lövészdandár katonái álltak díszőrséget.


Utcai telefonközpont helyreállítása
 

Tavaly őszön a Kolozsvári u. 34-es ház előtti területen lévő utcai telefonközpont kidőlt állapotba került. A kidőlés oka ismeretlen. A bejelentést követően csak több hónap után, a múlt hét végén állították helyre, került ismét függőleges helyzetbe.


Véradás Kertvárosban


A Féja Géza Közösségi Házban február 18-án délután megtartott városrészi kiszállásos véradás sikeres volt. Az önkéntes véradáson 24 donortól vettek vért. A mostani délutánon a megjelentek között első véradó nem volt. Mindegyikük már sokadik alkalommal adott vért önzetlenül, segített a rászorulóknak. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor