Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2015. február 8.

Írta: Nagy Tibor 2015. február 08. vasárnap, 20:35
Rate this item
(0 szavazat)

hcj.jpg - 51.08 KbLátogatás a Dorogi Erőműben

 


Több év szünet után a Dorogi Környezetvédelmi Egyesület idén programjába vette a városban működő ipari üzemek meglátogatását. A látogatások fő célja az, hogy az egyesület a helyszíneken tájékozódjon az ipari üzemek működéséről. Elsősorban a környezetvédelmi kérdésekkel keresik fel az üzemeket. Az egyesület az üzemek felkeresésével él a törvény adta lehetőségével. Ezek között szerepel tájékozódó, véleményező, javaslattevő joga. Idén első alkalommal a Dorogi Erőműben tettek február 6-án délelőtt látogatást. Az egyesület részéről 15 ember volt jelen.

Az Erőmű ügyvezető igazgatója, Vollár Attila adott tájékoztatást a több mint száz éves üzem működéséről, tevékenységéről. Rövid történeti áttekintésében kitért azokra a „sarokpontokra”, ahol változások történtek. Ilyenek voltak például a kapacitásbővítések, fűtőanyagváltás. A villanyáram termelésüket az országos rendszerbe táplálják. Hőtermelésükkel Dorog és Esztergom távfűtő rendszerén keresztül lakásokat, intézményeket fűtenek. Az előbbi településen 1250, az utóbbi településen 2300 lakásban szolgáltatnak fűtést. Megtudtuk, hogy a működésük szigorú környezetvédelmi előírások mellett történik. Rendszeres és alkalmanként bejelentés nélküli ellenőrzések vannak az üzemben. Minden mért érték az előírt határérték alatt volt az ellenőrzések szerint is.
Az ügyvezető elmondta, hogy a Veszélyes Hulladékégetőtől nagy mennyiségű gőzt vesznek át. Ez az ő termelési rendszerükbe „beépítésre” kerül. A környezetvédelmi haszna ennek az, hogy az ekként átvett hőmennyiséget nem kell – saját tüzelőanyagainak elégetésével – megtermelnie a hőerőműnek, így ennek nem is lesznek levegőterhelési „mellékhatása” (pl. por, nitrogén-oxid.) A fűtésre 40 % arányban mezőgazdasági mellékterméket, napraforgó-őrleményt használnak. A távozó füstgáz hőmérsékletét 240-260 Celsius fokról 140-160 Celsius fokra csökkentették új technológiával. A kéményük 120 méter magas. Ez lehetővé teszi, hogy az ülepedő kúp nagy távolságra kerül. Az égés végterméke salak és pernye. A pernyét a Tatai Környezetvédelmi Kft szállítja Almásfüzitőre, ahol a vörösiszap takarására használják.
A tájékoztató után üzembejáráson vettek részt a látogatók.


Istentisztelet rádiós közvetítése a református templomból


Február 15-én, vasárnap 10 órától a Kossuth Rádió Esztergom református templomából egyenesben közvetíteti az Istentiszteletet. Közreműködik a gyülekezet vegyes énekkara. Aki nem tud jelen lenni a templomban, annak lehetősége lesz az éteren át követni a reformátusok Istentiszteletét.


Kiállítás a Féjában


A nagyszámú érdeklődő teljesen megtöltötte a Féja Géza Közösségi Ház Galériáját február 5-én, 17 órakor kezdődött kiállítás megnyitóján. A tárlatra a Dorogon élő és alkotó, Fekete Ferenc amatőr festő – grafikus hozta el az alkotásaiból válogatott műveit. Az „Út… a kezdetektől” címet viseli a falon lévő anyag. Tóth Tamás, a Ház igazgatója köszöntötte a jelen lévőket és nyomban megkérte Demeterné Vilsicz Éva zeneiskolai tanárt, spanyol gitárján, műsorának előadására. Ezt követően Nagy Tímea előadó József Atilla és Reviczky Gyula verseket adott elő. A kiállítást Révfalviné Budai Julianna református lelkész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A megnyitóját a Bibliából vett idézet köré építette fel. Pál apostolnak a Rómabeli gyülekezethez írott leveléből idézett. Az alkotó életpályájának és alkotói tevékenységének bemutatása volt a beszédének további része, amelyben utalt a bibliai részekre. Majd Fekete Ferenc a falon lévő alkotásait mutatta be. Első képei ösztönösen, saját szórakoztatására készültek. Az olyan képe, amely elnyerte a szakma tetszését 1995-ben készült. Ez a kép a mostani tárlaton az első helyen van. Parasztház címet viseli. Elmondta, hogy a képei általában fotókról, modellekről készülnek. A tájképek készítésekor a helyszín csak kiinduló pont. A képei készítéséhez grafitot, színes ceruzákat, olajfestéket, szenet használ. Vannak köztük portrék, csendéletek, enteriőrök, állatok, vízparti részek, városi képek, erdőrészletek. Az alkotó számos csoportos és egyéni kiállításon vett már részt. Ezek között több olyan kiállítás is volt, amelyen helyezéseket ért el.
A lelkésznő zárásként kitért arra, hogy örömmel jött a Féja Géza Közösségi Házba vissza. Egykor az ő munkahelye is volt, vezetésével működött a Ház. A tárlat megnyitása után a vele történt személyes beszélgetésben kiderült, hogy e sorok írója is volt „vezetője” az intézménynek. Történt ugyanis az, hogy az ő áthelyezésének időpontjában még nem volt meg az utód. Így, akkor tanácstagként, leltárilag átvettem az intézményt. A végleges vezető megérkezéséig – talán két hét volt - én voltam a vezetője.
A tárlat megnyitása újabb gitárszámmal és egy Áprily Lajos verssel zárult.
A kiállítás február 27-ig tekinthető meg az intézmény nyitva tartása alatt.


Ottmaradt választási plakátok


Igencsak hónapokkal vagyunk túl a tavaly őszi helyhatósági választáson. Azt követően, a választási plakátok eltávolítására rendelkezésre álló egy hónapos határidő is jócskán elmúlt. Ennek ellenére az Esztergomba bevezető 111-es út mellett – a hatos kilométerkő térségében - idén, február 7-én, még ott voltak a választási gigant plakátok. Vajon a közterület-felügyelők nem látják, és a jegyző (aljegyző) erről nem értesül? A törvénynek így, hogy szerez érvényt? 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor