Rate this item
(0 szavazat)

hdb.jpg - 46.98 KbEmlékezés a kápolnánál és a Lovagteremben

 


A megemlékezés-sorozat január 5-én, 15 órától kezdődött a Becket Szent Tamásról elnevezett Szent Tamás-hegyi kápolnánál. A rendezvényt hagyományosan a Rudnay Sándor Alapítvány szervezte, és az elnök, Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke vezette. A hűvös, szeles, néhol eső- és hóhullásos, rossz idő ellenére az ökumenikus emlékezésre a szentről elnevezett kápolnánál sokan gyűltek össze. Canterbury püspökének életútjára a városban működő egyházak papjai és lelkészei a Bibliából vett igehelyekkel emlékeztek. Becket Szent Tamás 1170-ben szenvedett vértanúságot. Idővel feledésbe ment a szent kultúrája, emlékezete, de az 1970-es években dr. Lékai László bíboros „visszahozta” emlékét.

A magyar és angol nyelven elhangzott emlékezések után a kápolnában mécseseket gyújtottak és tették az oltárra. Oda, ahol dr. Lékai László bíboros elhelyezte Becket Szent Tamás ereklyéjét, és 1977-ben felavatta az angol és magyar nyelvű emléktáblát, mely arról tudósít, hogy a canterburyi és az esztergomi érseki központ főpapjai, Becket Tamás és Bánfi Lukács párizsi tanulmányaik ideje alatt kötöttek barátságot.
Ezt követően a Vármúzeum Lovagtermében emlékülés következett Keresztény gyökerek, európai identitás címmel. Az ülés keretében felléptek a Virtuózok tehetségei, Sándor Zoltán hegedűn és Borka Ráhel csellón. Az emlékülést Kiss-Rigó László köszöntötte, majd Theresa Bubbear, a brit nagykövet helyettese, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Soltész Miklós államtitkár, Paskai László bíboros, Romanek Etelka polgármester beszélt és mondta el gondolatait az emlékülés témájával kapcsolatban.


Csőrepedés


Sajnos, megvan az év első csőrepedése. A Kassai utca 95-ös számú háza előtt tört fel a víz az utca alatti vízhálózatból. A helyreállító szakemberek nagy összeszokottsággal, gyorsan javították ki a hibát, így rövid ideig volt csak a környéken a lakásokban vízhiány. A feltört úttestet visszatemetés után zúzottkővel fedték be, így adták vissza a forgalomnak.


Ökumenikus imahét – Esztergom


A 2015-ös év első ökumenikus imahete január 18-án, vasárnap kezdődik, és nyolc estén át tart, így január 25-én, vasárnap fejeződik be. Az idei közös együttlétek alatt János 4,7 igehely alapján imádkoznak a városban működő egyházak vezetői és hívei. Az imahét első helyszíne Kertváros katolikus, Szent István temploma lesz. Itt 17 órakor kezdődik a program, a hét többi napján a városi templomokban 18 órakor kezdődnek az igehirdetések.
Mindenkit szeretettel hívnak és várnak.


Lakossági fórum


A Féja Géza Közösségi Házban rendezték meg a Részönkormányzat (RÖK) szervezésében a városrész lakossági fórumát. Tóth Tamás, a RÖK elnöke köszöntője után elmondta, hogy a választások után ez az első nyilvános ülésük, ahol a lakosság előtt tartják a jegyzőkönyvvel dokumentált ülésüket. Majd bemutatta a tagokat. A RÖK így állt fel: Tóth Tamás elnök, tagok: Sztojka Lajos, Lőrinczy György, Góman János, Molnár Csaba, Simonné Cserép Krisztina, Pataki Németh Norbert, Makula Ferenc, Weldin József. Ezt követően személyesen bemutatkoztak a tagok. Ezután az elnök a választások óta eltelt időszakban végzett tevékenységükről adott tájékoztatást. Ezt követően a jelen lévő lakosoké volt a szó.
A hozzászólásaikban az ismert kertvárosi problémák megoldására kérték az új testület tagjait. Ilyenek: az autóbusz helyi járat beindítása, a Szalézi lakótelepen uralkodó viszonyok, romos épületek, az ottani kialakult szeméttelep, a garázsok, posta, óvoda, bevásárló bolt, közösségi helyiség, jó szomszédi viszonyok stb. hiánya. A volt Arany János Általános Iskola sorsa, járdák hiánya, a meglévők rossz állapota, a postán uralkodó áldatlan állapotok, a kicsi gyermekorvosi rendelő, illegális fakivágások, szemétszállítási díj rendezetlensége, szelektív gyűjtés teljes hiánya, közterület felügyelő hiánya, nagy számban születő gyermekek védőnői, gyermekorvosi ellátásának nehézségei, a városrész orvosi ellátásának problémája, - a jelenleg dolgozó orvosok majdnem mindegyike túl van a nyugdíjas korhatáron. Ezek voltak a legtöbbet emlegetett problémák városrészünkön.


Gázszolgáltatási szünet


Január 7-én sötétedés után, 5 óra környékén a novemberben a Damjanich úton nyílt Pékség parkolójában lévő gázcsatlakozó nyomáscsökkentő és mérőóra dobozának egy gépkocsi nekiment, és kifordította a helyéből. Ömlött a gáz. A riasztások után a tűzoltók, mentők, polgárőrök, rendőrség, gázosok, katasztrófa-védelmisek a helyszínre érkeztek. A gázhálózatot központilag lezárták. Innét kezdve megszűnt a lakások és az intézmények gázkazánjainak ellátása, a fűtésük leállt, ugyanígy a gázbojlerek, a gáztűzhelyek működése a városrészen megszűnt. A pékséget bezárták, dolgozóit és a szomszédokat 50 méteres körzetben kitelepítették. Részükre a Féja Géza Közösségi Házat jelölték ki tartózkodási helynek. Összesen tizennégy embert menekítettek ki a veszélyzónából. Egy embert a mentők kórházba szállítottak. Mindez kb. 20 óráig tartott. Ezt követően újra kinyitott a pékség.
Ezalatt a városrészen átvezető, 111-es számú közlekedési útvonal Nyitrai út - Eperjesi út közötti szakaszát mindkét irányban lezárták. A gépkocsiforgalom terelése Dorog irányából az Eperjesi útra történt. Esztergom irányából a Tehermentesítő útra terelték a gépjárműveket, itt kerülték ki a lezárt útszakaszt.
Amikor a riasztott szervek elvonultak, a helyszínt átadták a gázszerelőknek. Feladatuk a megsérült gázelem végleges kiiktatása. Ebben csak az a „csavar”, hogy a pékség üzemeléséhez egyáltalán nem használnak gázt, az épülethez nincs is már meg a leágazás. Az a korábbi épülethasználókat szolgálta ki. A mostani üzemeltető már korábban kérte a gázszolgáltatótól a parkoló területéről a gázdoboz eltávolítását. Nem tették meg. Ezt csak a baleset után hidegben, sötétben, gépkocsilámpák világítása mellett, szállingózó hóban tették meg.
A városrész lakásaiban a tulajdonosok gázüzemű eszközeiket csak ez után tudták újraindítani. Az óvodában ez nem történhetett meg. Ott délutántól másnap reggelig nincs senki. Így reggel a személyzet és az ovis gyermekek kihűlt termekbe érkeztek. E sorok írója ebédidőben járt az óvodában, bizony érezhető volt, hogy a fűtési rendszer még nem tudta magát utolérni, nem volt meg az előírt hőmérséklet. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor