Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2014. december 21.

Írta: Nagy Tibor 2014. december 21. vasárnap, 23:16
Rate this item
(0 szavazat)

hdo.jpg - 35.14 KbBúvárkarácsony

 

Több évi szünet után a Palatinus-tó partján és a víz alatt a búvárok újra rendeztek búvárkarácsonyt december 20-án, szombaton délelőtt. Most a fővárosi búvárakadémia tagjai voltak a rendezők. A parton, a búvárok gyermekei segítségével, színes műanyagdíszekkel, kókuszdióval feldíszített fenyőt a búvárok a vízbe, majd a víz alá vitték, a parton a többi búvár és a „civil” érdeklődők drukkja mellett. A ragyogó napsütésben, enyhe szél mellett, 6 Celsius fokos vízben, a strandrészhez közeli területen, hat méter mélyen rögzítették a fát a merült búvárok. Itt több fotót is készítettek. A faelhelyezési merülést összekötötték gyakorló, oktató merüléssel.

Ez kb. másfél órát vett igénybe. Amire a partra értek, és „visszaöltöztek civilbe”, elkészült a tárkonyos ragu gombával. Az idő kegyessége megengedte, hogy az ételt a szabadban elhelyezett padokról, asztalokról lehetett elfogyasztani. Ez már a családok, a gyermekek, a búvárbarátok közös ebédje volt. Vidámam, jó hangulatban zárult a búvárkarácsony 2014 decemberében. A rendezvény része volt a tombolahúzás is. Ezen, a búvárkodáshoz szükséges tárgyakat, eszközöket lehetett nyerni. Volt a nyeremények között merülési lehetőség díja, sőt búvártanfolyam költsége is.

Műszaki átadás


A múlt hét szerdai napján megtartották a volt iskolaigazgatói lakásból átalakításra kerülő két óvodai foglalkoztató-terem első ütemének műszaki átadását. Helyileg ez az objektum a Kolozsvári u. 14 alatt található. Az épület az átalakítás során bővítésre került. Most 197 négyzetméteren két foglalkoztató szoba, vizesblokk, konyhai melegítő, közlekedő, öltöző, óvónői szoba került kialakításra. A négyzetméter növekedése abból adódik, hogy a teraszt hozzácsatolták az épülethez, beépítették. Ezen a területen alakultak ki a foglalkoztatók. Ezek úgy kerültek kialakításra, hogy egymástól mozgatható fallal vannak elválasztva. Ha kell, akkor egy térré alakíthatók a mozgatható fal szétnyitásával. A terasz beépítése csupa üveg, csak a befoglaló keretek, amik nem fényáteresztők. Ebből adódóan világos a tér. Az első ütem műszaki átvétele során megállapodtak a második ütemben elkészítendő feladatokról is. Ezek a külső munkálatokra vonatkoznak. Pl.: külső vakolás, tereprendezés, zöldfelületek kialakítása, szabadtéri játszótér, közlekedő útvonal elkészítése az „anyaóvoda” felé, az épülethez tartozó gépkocsiparkoló elkészítése. Ez azon területen kerül kialakításra, amelyen az Arany János Általános Iskola sportpályája volt.


Adventi – karácsonyi világítás


Idén is a városrész lakói közül sokan, a saját kertjükben, házaikon, fenyőfáikon elhelyezték az adventi, karácsonyi színes fényfüzéreket. Ugyan ez elmondható a boltok, üzletek, vállalkozások, vendéglátóhelyek portáljaira, kirakataira. Ezekkel összhatásukban és együttesen hozzájárultak a városrész karácsonyváró színes, mozgalmas napjaihoz.


A Borbarát Klub idei utolsó összejövetele


Még az ünnep előtt megtartották a városrész Borbarát Klub tagjai idei, utolsó összejövetelüket. A szokásuknak megfelelően az egyik tag borospincéjét látogatták meg. Ez pedig Diósvölgyben, Lőrinczy György szőlőjében lévő pince volt. Az idei borok kóstolgatása, beszélgetés, adomázás közben megemlékeztek arról is, hogy napra pontosan, hét évvel ezelőtt látogattak ide először. Emellett érintőlegesen szót ejtettek a klub 2014. évi ténykedéséről, tevékenységéről. Meghatározták, hogy a jövő év első összejövetele 2015. január 13-án, 15 órakor, kedden lesz a Féja Géza Közösségi Házban. Ekkor lesz a „hivatalos évértékelő”, évzáró és elkészítik az éves programtervüket. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor