Agora

fsu 48.jpg - 40.36 Kb„Félkaros” sorompók épülnek

 


A Budapest – Esztergom vasútvonal villamosítási programjában benne van a szintbeli közút- és vasút-kereszteződések biztosításának megoldása. Ez Kertváros területén az öt ilyen kereszteződés közül hármat érint. Kettő már évtizedek óta működik. Ezeken a helyeken – a 111-es út és a 117-es út − vasúti átjáróiban fényjelzéssel kombinált „félkaros” sorompók működnek. Most ilyenek telepítése van folyamatban három helyen. Az egyik a Dobó István utcai, a másik a Szennyvíztisztítónál lévő, a harmadik pedig a Tokodaltáró felé vezető földútnál lévő kereszteződésnél. Ezeken a helyeken a működtető oszlopok a helyükön vannak. Jelen pillanatban műanyag burkolatban várják a további szerelést.

fsu 46.jpg - 80.28 KbJárdaépítés

 


A Kolozsvári út páros oldalán a járdaépítés eljutott a Gyep utcáig. Az út végéig még kb. száz méter van, ez négy családi ház előtti járdát jelent. Azon a részen a lakók úgy értesültek a kivitelezőktől, hogy előttük nem készítenek járdát. Értetlenül kérdezték tőlem is, ez igaz lehet? Én a képviselőjükhöz irányítottam őket a kérdésükkel. Nem vagyok megelégedve a kivitelezők természetvédelmi, növényvédelmi ténykedéseivel. Az épülő járda és az úttest között zöld sáv van, Ebbe a sávba jó tíz évvel ezelőtt a Kertvárosért Baráti Egyesület, pályázaton nyert pénzen, fásítási programot végzett. Több mint hatvan facsemetét ültetett el a lakosok közreműködésével. Ezek a facsemeték már megerősödtek. Most, a munkálatok során, a járdaépítők gépei sorra teszik tönkre, tördelik az ágait, hasítják hosszában el, sőt gyökerestől fordítják ki azokat. Ki hozza helyre ezeket? Ki ültet helyettük? Mikor?

Hírek Esztergom-Kertvárosból − 2018. április 1.

Írta: Nagy Tibor 2018. április 05. csütörtök, 09:35

fsu 43.jpg - 46.47 KbJárdaépítés

 


A Kolozsvári úton a kényszerű, időjárás miatti leállás után a múlt héten megjelentek a járdaépítő szakemberek a helyszínen, és megkezdték az abbahagyott munkák folytatását. A korábbi járda bontásában túljutottak a Blaha Lujza utca csatlakozásán keresztül a Gyep utca csatlakozásáig. A térkövek lerakását a Gárdonyi Géza utca csatlakozásától folytatták, és eljutottak a Blaha Lujza utcáig, majd azon túl is. Annyira jutottak, hogy a Gyep utca csatlakozásáig ér a lefektetett térkövek „folyama”. Ez idő alatt elkészült a városrész más területén, nevezetesen a Wesselényi utca páratlan oldalának a Székely Mihály utcától a Dobó István utcáig tartó szakaszának járdája is. Ez a szakasz a vasút irányából a „kocka tanári” lakások előtt, az Oktáv Hotel előtt, az Oktáv iskola épülete előtt, a volt Hell műhelycsarnoka előtt és a „téglalap tanári” lakások előtt vezeti a gyalogosokat.

Hírek Esztergom-Kertvárosból − 2018. március 25.

Írta: Nagy Tibor 2018. március 25. vasárnap, 21:39

fsu 37.jpg - 50.82 KbFelállították az oszlopokat

 


Idei február 18-i írásomban hírt adtam arról, hogy a Kertváros területén átvezető 22 000 voltos elektromos hálózaton vasszerkezetű tartóoszlopok cseréje folyik. Eddig két helyen történt meg a csere. Mindkettő a villamosított, de még át nem adott Esztergom – Budapest vasútvonal fölött átvezető szakaszon. Az egyik a hálózatról lecsatlakozó Grante Rt. területére vezet a megszüntetett hőtávvezetékkel párhuzamosan. A másik a vasút és a 111-es közút kereszteződése melletti oszlopot érinti. Mindkét új oszlop három méterrel haladja meg a lecserélt magasságát. A tizenöt méter magasság helyett az új oszlopok tizennyolc méteresek.

Hírek Esztergom-Kertvárosból − 2018. március 18.

Írta: Nagy Tibor 2018. március 18. vasárnap, 20:31

fsu 31.jpg - 48.67 KbNövekedett az úttestbeszakadás mérete

 


Korábbi írásomban jeleztem, 03. 04-i szösszenetemben, hogy a Kolozsvári út 62-es számú családi ház előtti útszakaszon a szennyvíz csatornaaknája mellett beszakadt az úttest. A szakemberek piros színű műanyag kerítéssel a helyszínt elkerítették. A kerítés nem mindig a lyukat „védi”. Van, amikor a kerítés a lyuk mellett van. Mint a fotókészítés időpontjában is. Akkor azt írtam, a mérete akkora, hogy egy focilabda eltűnhet benne. Ezt most „felülírom”. Azóta a mérete megnagyobbodott, egy medicinlabda is beférne a tátongó üregbe.

fsu 25.jpg - 47.89 KbFotókiállítás

 


A most tíz éve alakult Írisz Fotóklub kiállítással ünnepelte megalakulásának évfordulóját. Tagjai közül négyen léptek a közönség elé március 8-án, csütörtökön, 17 órától a Féja Géza Közösségi Házban. A négy kiállító – Robotka Gabriella, Horváth András, Kovács Péter, Mitrofan Claudiu – összesen harminckét képpel „lépett” a nagyközönség elé. Mindegyik kiállító saját fényképét tartalmazó bemutatkozó írással „indította” a saját anyagát. Egységes külső megjelenéssel, üveg alatt, keretezve kerültek a falra a képek. A kiállítást Pudleiner Rezső amatőr természetbúvár, informatikus nyitotta meg és ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Elmondta, sokrétűek, változatosak, sokszínűek a képek. Dominál mind a négyüknél a természet szeretete és annak ábrázolása. Több kép városunkban vagy a környékén készült. Portré, ember csak két képen fedezhető fel, ezek gyermekeket ábrázolnak.

fsu 17.jpg - 46.03 KbA közlekedést segítő táblák kihelyezése

 


A múlt hét folyamán az Eperjesi úton 30 km/órás haladási sebességet előíró KRESZ-táblákat helyeztek el mindkét közlekedési sávban minden oldalsó becsatlakozás után. Ezzel egy időben ugyanezen az úton, a Bocskai sor bekötésénél a páros oldali házsor járdáján a csatlakozásra irányított tükröt állítottak fel. Ez üdvözlendő. Ugyanekkor tehergépkocsival behajtani tilos tábla került a Bocskai sor elejére. Ez már furcsa. A Bocskai sor további részein, az oldalról becsatlakozásoknál, ezt már nem ismétlik meg.

fsu 15.jpg - 47.27 KbFák csonkítása

 


A városrész tehermentesítő útján, a Wesselényi utcában, a Sátorkői utcában, a Víztároló utcában és más utcákban is a hét folyamán a villamos vezetékek alatti fákat megcsonkították. Erősen lemetszették az ágakat. A nyesedékeket a fák mellett összegyűjtötték. Ez nem mindenhol sikerült. Volt olyan terület, ahol a nyesedékek benyúltak a gyalogos és gépkocsi-közlekedés útvonalába, akadályozva a haladást. Sőt van olyan terület, ahol a vízgyűjtőárokba hordták a nyesedékeket. Az elszállításuk a következő napokban megtörtént.

fsu 9.jpg - 45.35 KbOszlopcserék

 


A városrészen átvezető 22.000 voltos feszültségű elektromos légvezeték-hálózat egyes oszlopait, a vasszerkezetűeket, a korrodálódás miatt kicserélik. A hálózat két oszlopáról van most szó. Nevezetesen a vasúti átjáró 111-es út melletti oszlopáról és a Grante Rt. telephelyére lekötő hálózat oszlopáról. Ezek mellett kb. egy méter távolságban új tartócsonkokat betonoztak be. Ezekre csavarozzák majd az új tartószerkezetet, amelyre átszerelik a légvezetékeket.

fsu 7.jpg - 51.32 KbKorábbi tudósításunkban már megírtuk, hogy 2018. január 24-én kerekasztal-beszélgetésen, városfejlesztési eszmecserén vettünk részt az esztergomi TÁR-LAK Szalonban az ÖKO-LÉTFORMÁK kiállítás zárásaként. Ezen a rendezvényen Kévés György – Kossuth- és Ybl-díjas építész – felajánlotta, hogy ezt a kerekasztal-beszélgetést budapesti galériájában folytathatják az érdekeltek. A KÉVÉS STÚDIÓ GALÉRIA lehetőséget ad arra is, hogy az Esztergom Várhegy, Lovagterem és Királyváros Rendezvényközpontot és a 2020-ban megrendezésre kerülő Eucharisztikus Kongresszusra javasolt épületek terveit – Mújdricza Ferenc és Mújdricza Péter építészek alkotását – egy kiállítás keretében a budapesti érdeklődők is megismerhessék. Erre az eseményre 2018. február 7-én került sor Budapesten, az Építészet és Művészet Kévés Stúdió Galériában.

Hírek Esztergom-Kertvárosból − 2018. február 11.

Írta: Nagy Tibor 2018. február 11. vasárnap, 21:39

fsu 4.jpg - 50.13 KbKocsonya-szépségverseny

 


Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a „Farsang farka” elnevezésű kocsonya-szépségversenyt Kertvárosban, a Féja Géza Közösségi Házban. Az ötletgazdától, Orbán Icától megtudtam, hogy kilenc évvel ezelőtt Badacsonytördemic településen járt. Akkor ott kocsonya-szépségverseny lázában égett a lakosság. Évek óta télen, a kocsonyakészítés szezonjában, versenyre keltek a háziasszonyok, a családok, ki készít szebb megjelenésű kocsonyát. Orbán Ilona elhozta az ötletet, Kertvárosra adaptálta. A Féja Géza Közösségi Ház beépítette éves programjába.

fsv 97.jpg - 42.58 KbBaleset

 


Február 4-én, vasárnap délután, három óra tájban egy Esztergom irányából közlekedő sötét színű Opel személygépkocsi a volt ABC előtti szakasztól kezdődően letért az útról, és a padkán haladt Dorog irányába. Több tíz méteren keresztül haladt a padkán, átjutva a Kinizsi utcai csatlakozáson kiütött egy KRESZ-táblát, és a következő villanyoszlophoz csak érintőlegesen koccanva megállt. Ezután a gépkocsi az átellenes oldalon lévő tehermentesítő útra hajtva a húsbolt előtti parkolóban megállt. Egy járókelő tett a hatóságoknak bejelentést. Elsőre a tűzoltók érkeztek. Nekik tennivalójuk nem volt. A gépkocsi vezetőjét nem találták. Hamarosan a rendőrök érkezetek. Később még egy rendőrségi gépkocsi is befutott. A rendszám alapján elkezdődött a tulajdonos utáni nyomozás. Ez eltartott a sötétedésig, kb. 17 óráig. Ekkor vonultak el a jobb elején alaposan sérült gépkocsitól a rendőrök.

fsv 91.jpg - 47.83 KbNemzetközi fotókiállítás

 


Előre nem tervezett nagy sikerű kiállítás nyílott január 24-én, 16 óra 30 perckor a Féja Géza Közösségi Házban. Az Esztergomi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat kereste meg a Féja Géza Közösségi Ház vezetőségét fotókiállítás igényével. A helyiek készséggel álltak rendelkezésre, úgy, hogy megkérték az aktuális kiállított anyagokkal rendelkezőket az idő előtti bontásra. Megtették. Helyet adtak arra, hogy az enyhén fogyatékos fiatalok tavalyi táborozásuk idején készített képeiket bemutassák. Tulajdonképp Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország több mint nyolcvan enyhén sérült fiataljának táborozása idején készített képek tárlata.

fsv 84.jpg - 53.15 KbÉpül a járda a Wesselényi utca páros oldalának egy részén

 


Az elmúlt hét elején szakemberek jelentek meg a Wesselényi utca vasútállomás felőli páros oldali szakaszán, és elkezdték bontani géppel a töredezett, hiányos járdaszakaszt. A hét második felére láthatóvá vált, hogy a bontás az Arany János Általános Iskola kerítésének végéig tart. Az eltelt idő alatt a tört beton és föld elhordása megtörtént.

fsv 79.jpg - 51.02 KbElkészült a posta bejárati járdája

 


A hét elején, munkakezdéskor, már az elkészült új járdán lehetett bemenni a városrész postájára. Térkövezett járda épült. Megoldásra került az akadálymentes beközlekedés az épületbe. A szolgáltatás igénybevételét nem zavarja az, hogy az építési hulladék eltávolítása még hátravan.

Hírek Esztergom-Kertvárosból – 2018. január 7.

Írta: Nagy Tibor 2018. január 07. vasárnap, 22:46

fsv 76.jpg - 50.73 KbCsőrepedések

 


Sajnos megvannak az idei első csőrepedések! Az első január 2-án volt a Kassai úti 18-as számú családi ház előtti területen. A hiba megszüntetésén még a hajnali órákban is dolgoztak. Itt a leágazás meghibásodása történt. A második január 3-án a Kassai út 38-as számú családi ház előtt. A következő január 4-én este, 19 órakor történt. Ennek a csőrepedésnek a helye a 250 milliméteres főnyomó vezetéken, a valahai ÁBC áruház előtti tehermentesítő úton volt. A vízműveknek a hiba bejelentése telefonon kb. negyed órával később történt. Méghozzá szolgálaton kívüli dolgozójuk tette a szakszerű bejelentést.

fsv 74.jpg - 49.60 KbElkezdődött a posta bejáratának felújítása

 


A karácsonyi ünnepek utáni első munkanapon munkások vonultak a posta előkertjébe, és hozzáláttak a járda bontásának. Közben tehergépkocsik térköveket szállítottak a helyszínre. A munkások kérdésemre elmondták, a munkálatok során az épületbe történő bejutás akadálymentesítése is megoldásra kerül. Most a posta épületébe gyalogosan a gépkocsibejáraton keresztül lehetséges bejutni.

fsv 73.jpg - 48.38 KbA Féja Géza adományozó levél átadása

 


Bensőséges, családias rendezvény keretében december 20-án került második alkalommal átadásra a Féja Géza Díj. A közösségi intézményben a névadójáról elnevezett díj évente kerül átadásra. A helyi elismerésben azok a személyek, csoportok részesülhetnek, akik hosszabb ideje Kertváros társadalmi, kulturális, közösségi életében meghatározó szerepet töltenek be, mozgatórugói a helyi társadalmi életnek. Most a városrészen ténykedő és a Közösségi Házban működő Írisz Fotóklub és Orbán Ilona kapta az elismerést.

fsv 64.jpg - 43.51 KbBúvárkarácsonyok

 


Nem véletlen a fenti többes szám. Ugyanis, a Palatinus-tavon működő mindkét búváregyesület december 17-én, vasárnap, tartotta idei utolsó „foglalkozását”. Ez pedig a búvárok karácsonya. A parton karácsonyi énekekkel kísérve a kellő tisztelettel, áhítattal, alázattal feldíszített fenyőfát a búvárok a tó aljára vitték, ott lerögzítették. A tavaszi szezonkezdésig ott marad. Közben a nem merülő búvárok, szervezők, hozzátartozók, vendégek, érdeklődők kellemes ünnepeket kívánva egymásnak figyelték a fa víz alá kerülését. Mire a búvárok visszaértek, elkészült a forralt bor és az ebéd. A közös ebéd alkalmat adott az éves tevékenység felelevenítésére, emlékekre, vidám történetekre visszatekinteni.

fsv 59.jpg - 51.16 KbElszállították a búvárbázisról a vízi eszközöket

 


A hét közepén, szerdán, darus kocsi jelent meg a Tópart utcai búvárbázison. A vízből egymás után kiemelte a benne lévő trepli elemeit. Sorba a szállító gépkocsira rakta. Elszállították száraz helyre, ahol a rárakódott algák, moszatok, csigák, kagylók eltávolítása után átfestik, és a jövő tavaszi vízre tételig ott „dekkolnak” az elemek.

fsv 56.jpg - 41.65 KbFelrakták a karácsonyi világítótesteket

 


December 2-án, szombaton délelőtt, szerelő szakemberek jelentek meg emelődarus gépkocsival Kertváros átvezető útján. Felrakták a közvilágítási oszlopokra az adventi, a karácsonyi díszvilágítás figuráit. Aznap este már fényeivel díszítették az átvezető útnak Kinizsi utca Párkányi utca közötti kb. 200 méteres szakaszát.

fsv 49.jpg - 43.87 KbFeszültség alatt van a vasút villamos hálózata

 


December 10-től lesz villamos vontatású vonat. A MÁV közleménye szerint ettől az időponttól a Budapest–Esztergom villamosított vasútvonalon megindul a villamos meghajtású vonatok közlekedése. Kezdetként naponta csak egy pár villamos FLIRT motorvonat áll forgalomba. A közlemény kitér arra a tényre is, hogy a pályakorszerűsítés óta egyre népszerűbb a vasút, nőtt az utaslétszám. Ennek tudható be, hogy nem egyszer nagy a zsúfoltság, sokan csak állva tudnak utazni. Volt rá eset, hogy annyi volt az utazni akaró, hogy fel sem fértek a vonatra. A jövő hónapban forgalomba álló villamos motorvonatok befogadó kapacitása nagyobb a mostaniaknál.

fsv 40.jpg - 49.86 Kb20 éves a Duna-Ipoly Nemzeti Park

 


Idén a megalapításának huszadik évét ünnepli a Duna-Ipoly Nemzeti Park. Ezzel teljesen egyidős a Strázsa-hegy lábánál az orosz csapatoktól visszamaradt bázisépületben létrehozott Kökörcsin Ház. Ebből az alkalomból szeptemberben megemlékező rendezvényt szerveztek a park budapesti központjában. Ezenkívül nyomdai termékként ünnepi számot adtak ki a „Cincér” című Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság hírleveléből.

1. oldal / 21

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor